Tajm aut

Olgica Nikolić

Sportska novinarka rođena 1971. godine u Beogradu, sa 20 i kusur godina iskustva u štampanim medijima, od čega dobrih 19 u Danasu. Pisala na poslednjim stranama davnašnjih "24 sata" i Demokratije, ne po kazni ili zbog prebukiranosti ostalih rubrika već iz ljubavi i poštovanja prema sportu, uprkos svim njegovim devijacijama. Nekadašnja stalna saradnica Mozzart sporta i izveštač sa mnogih velikih fudbalskih, vaterpolo i rukometnih događaja.

Vuk i magarac

Pomilovanje predsednika, glavnog finansijera i trenera vranjskog Dinama Dragana Antića - Recka i eho 159. meča Crvene zvezde i Partizana pokazni su primeri bezvlašća u srpskom fudbalu.

Fudbalsko dno

Ako su mečevi Crvene zvezde i Partizana lice i naličje srpskog klupskog fudbala, a jesu, onda je 159. večiti derbi i onima s ružičastim naočarima nacrtao u kolikom je kanalu ovdašnje loptanje po travi.

VARanje

Od kada je sveta i veka, svaka revolucionarna novotarija primana je sa sumnjom, uz porugu, osudu, milion razloga protiv, kao neoprostivo skrnavljenje tradicionalnog... pa, tako retko ko nije dočekao na nož uvođenje video tehnologije u fudbal.

Skupa protekcija

"Mali" fudbalski klubovi u Srbiji naviknuti su da uglavnom ćute o "super moćima" Crvene zvezde i Partizana.

„Negovanje“ nasilja

Mogu Hrvati i Srbi doveka da ubeđuju jedni druge i sebe da su potpuno različiti i(li) bolji, jači, pametniji, kulturniji... od onog s druge strane komšijskog plota, ali neće nikada pobeći od zajedničkih im devijacija.

Sledeći korak

Kada neko ima vrhunski talenat, neutoljene ambicije i čvrstu veru u sebe, igra u sredini voljnoj da ga sačeka i istrpi, pametnoj da ga upregne tako da ga ne potroši prebrzo, a mentalni sklop mu je takav da može podneti sve nus pojave meteorskog uspona u karijeri, onda mu neiskustvo nije smetnja i izgovor.

„Neprijatelji“ novinari

Postoji nekoliko tipova javnih ličnosti: one što razumeju ulogu i uticaj medija, pa saradnju s njima shvataju kao radnu obavezu, one što ih doživljavaju kao nužno zlo i drže ih na bezbednoj distanci, one što ih upotrebljavaju u lične svrhe i one što ih otvoreno preziru pa su s njima permanentno na ratnoj nozi.

(Ne)kritičnost

"Za desetine hiljada Srba u Australiji, Đoković je sportski svetac", ispravno je primetio izveštač NJujork tajmsa sa grend slema u Melburnu, s tim što se Novaku poklanjaju i milioni zemljaka širom sveta.

Ujedinitelj

Parafrazirani stihovi Petra Petrovića NJegoša "Blago tebi što ćeš zauvek živeti, imao si se zašto i roditi", u oproštajnoj poruci čuvenog Partizanovog golmana Milutina Šoškića njegovom prijatelju Dragoslavu Šekularcu, saželi su svu fudbalsku i ljudsku veličinu, još za života, legendarnog driblera Crvene zvezde, ali i evocirali sećanja na neka lepša i čovečnija vremena u zemlji zatrovanoj svim zamislivim toksičnim podelama.

Slobodan pad

Nekada smo brojali dane do početka Evropskih prvenstava, šampionata sveta i olimpijskih turnira u rukometu, jer u vreme velike Jugoslavije nije bila vest kada rukometaši(ce) doguraju daleko na njima, a sada izveštaji sa istih medijima služe za popunu prostora.

Čovek prekretnice

Poduža je lista onoga što može da se stavi na teret Zvezdanu Terziću, ali ima se za šta i odati priznanje generalnom direktoru fudbalskog kluba Crvena zvezda, kao što je odluka da posle gubitka davno viđene duple krune pretprošle sezone ubedi Vladana Milojevića da preuzme komandu razbijenom vojskom sa "Rajka Mitića".

Svetski, a naš

Osim povremeno u mlađim kategorijama, srpskih fudbalera nikada nema među kandidatima za MVP titule Evropskih i Svetskih prvenstava, ko zna da li će ikada iko s ovih prostora biti i na širem spisku za Zlatnu loptu i slične prestižne godišnje nagrade, ali zato njihov zemljak Milorad Mažić već više od pola decenije pripada sudijskoj eliti.

Država maćeha

Kada je Andrija Prlainović usred slavljeničke euforije posle osvajanja toliko dugo čekane olimpijske titule u vaterpolu, u izjavi za RTS, iz dalekog Rio de Žaneira zavapio za SISTEMSKU pomoć našem najtrofejnijem timskom sportu, jer će bez nje u doglednoj budućnosti potonuti u amaterizam, bio je danima razapinjan na stubu srama.

Selektorska giljotina

U normalnim zemljama, kakve takve tradicije loptanja po travi, posao fudbalskog selektora je čast, profesionalni izazov i privilegija.

Znanje nema pol

Nema ništa prirodnije i logičnije od toga što je baš Engleskinja Suzan Dinidž postala najmoćnija žena u svetu fudbala.
PrvaPoslednja