Trg republike

Zlatko Paković

Pozorišni reditelj, pisac i novinar. Stalni kolumnista i pozorišni kritičar dnevnog lista Danas.

Slobodan Žunjić (1949 – 2019)

U vreme mojih studija filozofije, ubedljivo najbolji predavač na Katedri za filozofiju Filozofskog fakulteta bio je Slobodan Žunjić. Predavao mi je dva predmeta: Antičku filozofiju i Uvod u filozofiju.

Mira Trailović, Mirjana Karanović

U koordinatama originalne i doista svetske spoljne politike nesvrstanosti, u Beogradu kao glavnom gradu i SFRJ i Socijalističke Republike Srbije, Mira Trailović zamislila je originalni koncept svetskog pozorišnog festivala i ostvarila ga.

Omogućivači zla

I u ovom stoleću svetlost sunca ugledala je jedna svetska knjiga pisana na našem jeziku. Prevođena, nagrađivana, pod pažnjom najuticajnijih evropskih i američkih književnih kritičara, ta knjiga, dobitnica britanske nagrade "Independent" za najbolju stranu knjigu proze, dokumentarni je, istorijski roman Daše Drndić "Sonnenschein".

Vešala

Protesti kruže Srbijom, protesti ojađenih i ozlojeđenih građana protiv režima Aleksandra Vučića i njegove razbahaćene poslovno-politikantske firme, Srpske napredne stranke, sa satelitskim, vazalnim njenim partijama - protesti protiv Vlade i Predsednika Republike Srbije koji gaze Ustav i zakone Republike Srbije.

Pisac i grad

Zenica je bila uzoran grad, "kolijevka radništva", rudarski i metalurški centar, u koji su sa svih jugoslovenskih bregova i obala dolazili radnici i inženjeri da nađu posla, dobru platu i mesto pod suncem.

Stvarni i dramski likovi

Veliki dramski zlikovci koji su udružili političku moć i ličnu okrutnost nesvodivi su na stvarne političke aktere, ma koliko da su ovi moćni i zli.

Božićna lektira (2)

Godine 70. naše ere, u četvrtom letu judejsko-rimskog rata, rimske legije izvršile su holokaust, spalile Jerusalim i do temelja razgradile Hram u njemu - to zemaljsko srce i judejskog i judeohrišćanskog verskog i političkog života i sna.

Božićna lektira (1)

Isus iz Nazareta bio je Jevrejin, što je toliko notorna činjenica da je priznaju i oni koji, inače, o njemu sve drugo iznose neistinito pa i to da je, kao Jevrejin, bio otpadnik od jevrejske religijske tradicije.

Pirgin leptir i bivo

"Veliki se to đavo,/ kao crni bivo u srdcu gnezdi./ Evo sam to vidim/ da neki drugi zavičaj zločest,/ u mome telu vojuje/ suproć moga umlja./ I koji je taj drugi,/ posnažniji zakon/ od božija zakona?/ Jest i vrlo posnažnija/ čovečja želja i zla ćud,/ kojano nit se koga boja boji,/ ni mora, ni druge bolesti/ i zle nesreće,/ ni same večne muke."

Druga Mađarska

Na desetom subotičkom pozorišnom festivalu Desiré Central Station, čiji je osnivač i organizator „Kosztolányi Dezső Színház/Pozorište Deže Kostolanji“, kojim, kao i festivalom, rukovodi reditelj Andraš Urban, prikazano je devetnaest predstava iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Francuske, Rusije i Makedonije.

Zlatni lav i druge zveri

Ovogodišnji dobitnik venecijanskog Zlatnog lava za najbolji film, meksički je reditelj Alfonso Kuaron, a Zlatnog lava za mir - predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
PrvaPoslednja