Trg republike

Zlatko Paković

Pozorišni reditelj, pisac i novinar. Stalni kolumnista i pozorišni kritičar dnevnog lista Danas.

Cenzura

Danas se u našim medijima reč 'cenzura' upotrebljava prečesto, naročito, u svojoj podmuklijoj varijanti, kao 'autocenzura'.

Zabranjeni tekst

I dobre i loše vlade, uspešne i rđave države, stabilna i razorena društva, mogu se opisati u jednoj rečenici, kao što sa osam nota za svoje kompozicije, raspolažu i božanstveni Bah i mlađan Dinkić.

Vlada Petrić (1928 – 2019)

Sa sveta je otišao Vlada Petrić, ostavivši u njemu osobeno sinematičko i teorijsko delo u estetici pokretne slike, a ne tek filma, kako je uobičajio da upozorava na tu ontičku razliku, jer je pokretna slika kudikamo širi i precizniji pojam od pojma filma; uostalom, pokretna slika je medij, medium, a film je jedan oblik organizacije tog medija.

Ljubav, poslednji deo

Otelo: Ja sam prevaren... da, zato što sam crn, i što nemam onu lakoću vođenja razgovora kakvu imaju mletački gizdelini, i zato što naginjem u dolinu godina. Bogme, s Dezdemonom je gotovo, ja sam prevaren, a olakšanje nalazim u odvratnosti!

Logika i ironija

"Biti logičan do kraja", veli Muharem Bazdulj već u naslovu svog reakcionog pisma "Povodom pozorišne kritike 'Konjunkturno protivljenje' ili spisak 'mesta koje režim poseduje'", a koju, moju kritiku predstave "Sumrak bogova" u Beogradskom dramskom pozorištu, kvalifikuje kao "jedan od najboljih političkih komentara objavljenih posljednjih mjeseci u našoj štampi".

Ljubav, prvi deo

LJubav Margerite Gotje, zrele kurtizane, i Armana Divala, mlađanog buržuja, tragična je ljubav. Ona postoji uprkos temeljnim društvenim preprekama.

Religijsko nasilje nad decom i omladinom

Šta je u odgovorima koje podastiremo - ono što je, zapravo, naučeni odgovor našeg društvenog okruženja, poželjan odgovor našeg religijskog i/ili kulturnog miljea, a šta je u njemu, ako ga uopšte tu ima, naš lični odgovor, naša lična želja, ono što bismo doista voleli da jeste naš odgovor, ukoliko se, dakako, uopšte usuđujemo da volimo i želimo?

Jugoslovenstvo danas

Uprkos tome što Jugoslavije kao države više nema, ostalo je za njom ono što je postojalo i pre nje, što se, dakle, u vremenu na ovom srednjoevropsko-balkansko-mediteranskom prostoru proteže mnogo duže i u svesti generacije i generacije mnogo dublje od državnih formi jugoslovenstva, a to je jugoslovenska kultura.

S Darvinom po trnju

Krajem prošle godine, Drilon Gaši, mladi imam u džamiji u Vitomirici, selu u pećkoj opštini, izjavio je za prištinsku televiziju: "Teorija evolucije, koju je razvio Čarls Darvin, jedina je savremena teorija koja je uspela da izdrži test vremena.
PrvaPoslednja