Trg republike

Zlatko Paković

Pozorišni reditelj, pisac i novinar. Stalni kolumnista i pozorišni kritičar dnevnog lista Danas.

Kartel za karantin (1)

U danima karantina i pojačane (možda i usiljene) želje za čitanjem knjiga i gledanjem filmova, preporučujem slobodarski kartel koji, bum!, predstavlja preokret u novijoj srpskoj kinematografiji.

Ernesto Kardenal, psalmist našeg veka

Umro je stari hrišćanski sveštenik, kakvog pre njega nije bilo i kakvog posle njega teško da može biti, jedinstveni marksistički psalmista Ernesto Kardenal, sa blagim, budističkim osmehom na veđama i usnama koji je upio od velečasnog Tomasa Mertona, svog mentora, mudar kao Homer, vešt kao Ezra Paund, koji su mu uz Mertona, takođe bili mentori.

Život i film Koste Gavrasa

Kosta Gavras je danas dve godine stariji od objavljene mu smrti. Leta Gospodnjeg 2018. Asošiejted pres (Associated Press) izvestio je da je znameniti grčko-francuski filmski reditelj umro.

Paraziti i njihove zaraćene sluge

Otkad je nagrade američke Akademije umetnosti pokretne slike, a tome su već devedeset dve godine, nikad se pre ove zime nije desilo da film na nekom drugom doli engleskom jeziku dobije Oskara.

Aušvic: teologija kapitala

Pre sedamdeset pet godina zatvorena je fabrika smrti Aušvic. Po pravilu, neizostavno se kaže da je tada, 27. januara 1945, konclogor Aušvic oslobođen.

Proleterska revija

Dok se crnogorska politička i srpska crkvena elita - zbratimljene u visokom stilu mode i života, bespravnog sticanja i bahatog harčenja - obračunavaju po principu dve organizacije izvan zakona, brojna populacija onih koji su u Srbiji i Crnoj Gori ostali bez posla i prihoda, završivši na kontejnerima za đubre, kao sakupljači jestivih otpadaka i upotrebljivih odbačenih predmeta, dobila je novu virtuelnu, metafizičku kosku, da smetne sa uma svoj gorki položaj.

Papa na filmu (2)

Svojim poslovima i danima na papskom prestolu Franja I ispisuje jednu nenametljivu, nehvalisavu istoriju vraćanja dugova nakupljenih za kardinalskog i nadbiskupskog svog vakta u Buenos Ajresu.

Papa na filmu (1)

Nagla proizvodnja televizijskih serija i filmova o papi, papstvu i Vatikanu, izazvana je neuobičajeno progresivnim postupanjima pape Franje.
PrvaPoslednja