Trg republike

Zlatko Paković

Pozorišni reditelj, pisac i novinar. Stalni kolumnista i pozorišni kritičar dnevnog lista Danas.

Večnosti Tea Angelopulosa 

Sad kad sve među ljudima ima potrebu da traje prosečno koliko i snimak jedne reklame, kad je trejler  važniji od filma, a sažetak od naučnog rada, kad se novinski tekstovi svode na tvitove, a priroda nam je sve dalja i dalja, volim da rekuperam misli  gledajući pokretne slike Tea Angelopulosa.

Asanž Prometej

"Vi ćete pobediti, jer imate više brutalne sile! Ali ubediti nećete nikoga! Za to bi trebalo da imate ono što vam nedostaje: razum i pravdu na vašoj strani."

U ime žrtve (2)

Angažovanim filmom nazivamo isključivo dela čiji je diskurs - diskurs same žrtve. Ova definicija pomaže nam da shvatimo na koji način se neusklađenim formalnim sredstvima može narušiti dostojanstvo žrtve koja je u središtu filma.

U ime žrtve

Ponovo radi bioskop! Primenjujući higijenske mere za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom, moći ćemo opet da u gledanju filmova učestvujemo kao u društvenom činu. Fizički odaljeni jedni od drugih i s maskama na licima, bićemo socijalno ujedinjeni u utisku zajedničkog gledanja iste pokretne slike.

Pozorište i budućnost demokratije

U direktnom televizijskom prenosu iz antičkog pozorišta u Epidauru(su), preko youtubea, uveče 25. juna ceo svet je mogao da gleda premijeru Eshilovih "Persijanaca" u produkciji Narodnog pozorišta Grčke. Predstavu je režirao Dimitris Lignadis.

Igor Vuk Torbica, odakle zoveš

Kad prestati trpeti svet u kojem je dostojanstvo spalo na prosjački štap, u kojem nitkovi su najugledniji, vrlina ponižena, savršenstvo obeščašćeno, dok zlikovci vladaju moralom a mračnjaštvo mudrošću?
PrvaPoslednja