Trg republike

Zlatko Paković

Pozorišni reditelj, pisac i novinar. Stalni kolumnista i pozorišni kritičar dnevnog lista Danas.

Igor Vuk Torbica, odakle zoveš

Kad prestati trpeti svet u kojem je dostojanstvo spalo na prosjački štap, u kojem nitkovi su najugledniji, vrlina ponižena, savršenstvo obeščašćeno, dok zlikovci vladaju moralom a mračnjaštvo mudrošću?

Ivo Andrić ili Bog ne postoji a stvara

Samo što je, potkraj prošle godine, objavljena u Beču, knjiga Mihaela Martensa "U požaru svetova: Ivo Andrić - jedan evropski život", objavljena je i u prevodu na bosanski jezik u Sarajevu, a odmah zatim, početkom ove godine, i u prevodu na srpski, u Beogradu.

Smrt Džordža Flojda i Krista

Hristo Javašev je umro u Njujorku krajem prošle nedelje, u vreme masovnih demonstracija koje traju protiv institucionalnog rasizma u Sjedinjenim Američkim Državama.

Niko i ništa u Juri i Šinvonu

Jedan južnokorejski menadžer - menadžer, kako to, hordo, zvuči? - prolazi pored mašine u leskovačkoj fabrici "Jura", koju upravo opslužuje prosti radnik (da, kao prosti broj!) Predrag Stojanović.

Naravoučenije pred izbore: smrt i vaskrsenje Don Kihota

NARATOR: Don Kihot je vraćen kući. Suvi koštani vitez je najzad ostavio koplje, i legao, žut kao vosak, da umre. Smrt njegova je smrt po tome što je umiranje mašte. Don Kihot ne može više da živi u zanosu, da vidi iluziju, ne želi slavu, i on zato nije više junak, reformator, spasitelj, ljubavnik. Još diše, ali ne može više iz žeđi za slavom da kaže: Yo sé quién soy! Ja znam ko sam!

Koronski svedok – tragedija komedije

S toliko nižim životnim standardom devedesetak procenata svog stanovništva i s tako sklepanim enormnim bogatstvom svoje elite, u odnosu na generacije školovanih glembajevaca i stoleće vladavine prava među svojom hrišćanskom belom braćom na Zapadu, Srbija se tokom pandemije koronavirusa doista nije mogla nositi tako elegantno s distribucijom neznanja kako to čini Zapad.

Koronski svedok (1)

U vreme pandem(on)ije, dok se ljudi zaključavaju u policijske časove i strahove, u svoj toj vanrednosti, u tom drugom stanju, na brzinu se otkrivaju kako dugo uspostavljane tanane veze među različitim elitama, recimo, kulturnim i kriminalnim, tesne, teške veze između neznanja i moći, stručnosti i amoralnosti, tako i potiskivane želje i, uobičajeno bontonirane, u lepe manire odevene, obučene da laskaju i na rate ubijaju, grozne strasti, a glupost se ubrzava, ubrzava, brže od umnožavanja koronavirusa.

Šekspirovi dvojnici

Stolećima se vodi istražni književni postupak protiv Šekspira. Naročito od XVIII veka profesori pokušavaju da dokažu svoju sumnju u samostalno autorstvo pripisivanim mu delima.

Kartel za karantin (2)

"Omne animal post coitum triste", nadaleko je čuvena i naširoko poučna latinska poslovica, "svaki je živi stvor posle snošaja tužan", kojoj se, naknadno, često pridodaje onaj lakrdijaški nastavak, koji joj, sarkastično, menja žanr i smisao: "nisi mulier gallusque" - "osim žene i petla".

Kartel za karantin (1)

U danima karantina i pojačane (možda i usiljene) želje za čitanjem knjiga i gledanjem filmova, preporučujem slobodarski kartel koji, bum!, predstavlja preokret u novijoj srpskoj kinematografiji.
PrvaPoslednja