Trg republike

Zlatko Paković

Pozorišni reditelj, pisac i novinar. Stalni kolumnista i pozorišni kritičar dnevnog lista Danas.

Halo, govori Bog

Kako li sve ljudi nisu kreirali onu vrhunaravnu, dakle imaginarnu, osobu koju nazivaju Bogom, s čim je sve nisu udvajali, utrojili i čerečili, i u kakve li ne poslove uplitali, i čime sve nisu punili sadržaj tog pojma bog...

Rađanje Boga usmrćenih

"Danijel Dragojević odbio nagradu Vladimir Nazor' za životno djelo", "Najveći hrvatski pjesnik Danijel Dragojević odbio nagradu za životno djelo", "Naš najveći živući pjesnik Danijel Dragojević odbio najvišu državnu nagradu, što je bilo i očekivano"...

22. maj

Jedan sasvim običan datum, taj 22. maj, koji ne predstavlja ništa posebno u svetskom kalendaru, niti se pak pod njim išta javno obeležava u Evropskoj uniji, niti u ovom našem balkanskom evropskom vilajetu, od Triglava do Stare planine i Olimpa.

Jedan dan Vukosave Đokić

Vukosava Đokić se probudila u pet sati ujutru, kako bi pre odlaska na skup javne podrške predsedniku opštine, koji je optužen za seksualno uznemiravanje sedam službenica, stigla da počisti sedam ulica i dvorište zgrade Opštine.

Privatno je javno

Ovu ćemo kolumnu posvetiti poeziji. Ozbiljnoj poeziji. Poeziji pesnikinje koja nam se tek otkriva, zrelo, u zrelom svom dobu.

Moralni novinar

Umro je novinar Dejan Anastasijević. Bio je najsjajnija zvezda u malom moralnom sazvežđu srpskog savremenog novinarstva. Sjaće sve dok ovde bude imao ko da čita.

Svest o sopstvenom nedostatku

Kad govorimo o onom što nazivamo samosvešću, svešću o samome sebi, svešću o sopstvenoj svesti, smatram da je njeno najbolje, ali ne i potpuno određenje da je ona, pre svega, svest o sopstvenom nedostatku, o sopstvenim nedostacima.

Slobodan Žunjić (1949 – 2019)

U vreme mojih studija filozofije, ubedljivo najbolji predavač na Katedri za filozofiju Filozofskog fakulteta bio je Slobodan Žunjić. Predavao mi je dva predmeta: Antičku filozofiju i Uvod u filozofiju.

Mira Trailović, Mirjana Karanović

U koordinatama originalne i doista svetske spoljne politike nesvrstanosti, u Beogradu kao glavnom gradu i SFRJ i Socijalističke Republike Srbije, Mira Trailović zamislila je originalni koncept svetskog pozorišnog festivala i ostvarila ga.

Omogućivači zla

I u ovom stoleću svetlost sunca ugledala je jedna svetska knjiga pisana na našem jeziku. Prevođena, nagrađivana, pod pažnjom najuticajnijih evropskih i američkih književnih kritičara, ta knjiga, dobitnica britanske nagrade "Independent" za najbolju stranu knjigu proze, dokumentarni je, istorijski roman Daše Drndić "Sonnenschein".

Vešala

Protesti kruže Srbijom, protesti ojađenih i ozlojeđenih građana protiv režima Aleksandra Vučića i njegove razbahaćene poslovno-politikantske firme, Srpske napredne stranke, sa satelitskim, vazalnim njenim partijama - protesti protiv Vlade i Predsednika Republike Srbije koji gaze Ustav i zakone Republike Srbije.
PrvaPoslednja