Trg republike

Zlatko Paković

Pozorišni reditelj, pisac i novinar. Stalni kolumnista i pozorišni kritičar dnevnog lista Danas.

Ljubav, prvi deo

LJubav Margerite Gotje, zrele kurtizane, i Armana Divala, mlađanog buržuja, tragična je ljubav. Ona postoji uprkos temeljnim društvenim preprekama.

Religijsko nasilje nad decom i omladinom

Šta je u odgovorima koje podastiremo - ono što je, zapravo, naučeni odgovor našeg društvenog okruženja, poželjan odgovor našeg religijskog i/ili kulturnog miljea, a šta je u njemu, ako ga uopšte tu ima, naš lični odgovor, naša lična želja, ono što bismo doista voleli da jeste naš odgovor, ukoliko se, dakako, uopšte usuđujemo da volimo i želimo?

Jugoslovenstvo danas

Uprkos tome što Jugoslavije kao države više nema, ostalo je za njom ono što je postojalo i pre nje, što se, dakle, u vremenu na ovom srednjoevropsko-balkansko-mediteranskom prostoru proteže mnogo duže i u svesti generacije i generacije mnogo dublje od državnih formi jugoslovenstva, a to je jugoslovenska kultura.

S Darvinom po trnju

Krajem prošle godine, Drilon Gaši, mladi imam u džamiji u Vitomirici, selu u pećkoj opštini, izjavio je za prištinsku televiziju: "Teorija evolucije, koju je razvio Čarls Darvin, jedina je savremena teorija koja je uspela da izdrži test vremena.

Nula komentara

Deseti je dan otkad je Politika objavila "autorski tekst predsednika Srbije", Aleksandra Vučića, pod naslovom "Elita i plebs", a da pod njim nema ni jednog jedinog komentara. Ta nula komentara, to ništa - govori sve.

Pozorište i etika: Popovski vs. Torbica

Okružni sud u Mariboru, po okončanju sudskog postupka protiv optuženog pozorišnog reditelja Igora Vuka Torbice, po tužbi pozorišnog reditelja Aleksandra Popovskog, 2. jula ove godine doneo je presudu.

Kraj škole

NARATOR: Naša učionica. Nastavnica srpskog jezika i književnosti drži čas nama, učenicima osmog razreda.

Halo, govori Bog

Kako li sve ljudi nisu kreirali onu vrhunaravnu, dakle imaginarnu, osobu koju nazivaju Bogom, s čim je sve nisu udvajali, utrojili i čerečili, i u kakve li ne poslove uplitali, i čime sve nisu punili sadržaj tog pojma bog...
PrvaPoslednja