Trg republike

Zlatko Paković

Pozorišni reditelj, pisac i novinar. Stalni kolumnista i pozorišni kritičar dnevnog lista Danas.

Stvarni i dramski likovi

Veliki dramski zlikovci koji su udružili političku moć i ličnu okrutnost nesvodivi su na stvarne političke aktere, ma koliko da su ovi moćni i zli.

Božićna lektira (2)

Godine 70. naše ere, u četvrtom letu judejsko-rimskog rata, rimske legije izvršile su holokaust, spalile Jerusalim i do temelja razgradile Hram u njemu - to zemaljsko srce i judejskog i judeohrišćanskog verskog i političkog života i sna.

Božićna lektira (1)

Isus iz Nazareta bio je Jevrejin, što je toliko notorna činjenica da je priznaju i oni koji, inače, o njemu sve drugo iznose neistinito pa i to da je, kao Jevrejin, bio otpadnik od jevrejske religijske tradicije.

Pirgin leptir i bivo

"Veliki se to đavo,/ kao crni bivo u srdcu gnezdi./ Evo sam to vidim/ da neki drugi zavičaj zločest,/ u mome telu vojuje/ suproć moga umlja./ I koji je taj drugi,/ posnažniji zakon/ od božija zakona?/ Jest i vrlo posnažnija/ čovečja želja i zla ćud,/ kojano nit se koga boja boji,/ ni mora, ni druge bolesti/ i zle nesreće,/ ni same večne muke."

Druga Mađarska

Na desetom subotičkom pozorišnom festivalu Desiré Central Station, čiji je osnivač i organizator „Kosztolányi Dezső Színház/Pozorište Deže Kostolanji“, kojim, kao i festivalom, rukovodi reditelj Andraš Urban, prikazano je devetnaest predstava iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Francuske, Rusije i Makedonije.

Zlatni lav i druge zveri

Ovogodišnji dobitnik venecijanskog Zlatnog lava za najbolji film, meksički je reditelj Alfonso Kuaron, a Zlatnog lava za mir - predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Narodno, a ne tek nacionalno pozorište

Danas je Dan Narodnog pozorišta u Beogradu, 150. godišnjica njegovom osnivanju i postojanju. Ove godine ova godišnjica proslavlja se na najdoličniji način - bez skupe svečanosti i pompe, bez ispraznih visokoparnih reči uglednika - kao ispunjen doživljaj glumaca koji postaje važan društveni događaj.

Po Sajmu knjiga

Ovogodišnji Sajam knjiga u Beogradu protekao je u znaku onih koji knjige doduše pišu, a nisu pisci.

O oportunizmu Biljane Srbljanović

Ne pominjući joj naslov, ni autora, ni ime novina u kojima je objavljena, na moju kritiku "Pozorište oportunizma" u dnevnom listu Danas, o predstavi "Vrat od stakla", osvrnula se autorka drame "Vrat od stakla", Biljana Srbljanović, u intervjuu u nedeljniku "Nedeljnik", u broju od 11. oktobra, biranim rečima:

Novinarke za ubijanje

Ubijanje novinarki i novinara neizostavni je deo unosnog posla u kojem su zajedno grupe političara i kriminalaca. Mrtva usta ne govore i opomena su svima da ćute, ili da pametnije biraju teme na kojima će steći slavu i dugovečan život.
PrvaPoslednja