Trg republike

Zlatko Paković

Pozorišni reditelj, pisac i novinar. Stalni kolumnista i pozorišni kritičar dnevnog lista Danas.

Stari majstori

"Imam dobar imunitet, zdravo se hranim i mislim da ne treba da se plašim virusa korone", kaže na televiziji jedan student, koji ni na kraj pameti ne nalazi da je njegova građanska odgovornost da se vakciniše. U sličnom tonu govore brojne njegove kolege i koleginice, kojima takođe ni na kraj pameti nije da primanjem vakcine štite od infekcije pre svega druge, starije i neotpornije od sebe.

Hronika najavljenog ubistva

Čovek koji je za petama jednom pedofilu iz moćnih političkih krugova, Igor Jurić, javno nam je rekao da ukoliko njegovo telo uskoro bude nađeno u Dunavu, udavljeno ili na neki drugi način usmrćeno, znajmo tada da on nije izvršio suicid, nego da je ubijen, jer nema nikakvih samoubilačkih namera ni misli.

Nenadoknadive godine

Tek poneki od nebrojenih događaja u kulturi koje je trebalo ostvariti prošle godine - koncerti, dramske i operske predstave, simpozijumi, debate, promocije knjiga i proslave jubileja - pokazuju se u ovoj godini, pred smanjenim brojem gledalaca i učesnika.

„Porodica“ ili „Režim“

Slegla se slama glasova za i glasova protiv televizijske serije "Porodica", kao i glasova koji su, u svom fino negovanom građanskom maniru bili i za i protiv, taman toliko protiv da bi sasvim bili za. Bilo je to otegnuto mlaćenje praznine sa svih strana.

Martin Luter

Već tri meseca papskim ukazom izopšten iz Svete Rimokatoličke crkve, stigao je, na današnji dan pre petsto godina, 16. aprila 1521, pobunjenik vere i reformator hrišćanskog načina života, Martin Luter u grad Vorms.

Drugarica hobotnica i ostali

Najvedrija vest u medijskim poljima smrti i nakaznosti, ovih je dana onaj eksperimentalno potvrđen dokaz da su glavonošci vrlo inteligentna bića i da mogu da rešavaju testove na nivou deteta ljudske vrste.

Šta vidimo gledajući film „Dara iz Jasenovca“

Vidimo jednu grupu uniformisanih ljudi, jednu malu grupu u crne uniforme odevenih ljudi, za koje mi znamo da su ustaše, a koji su negde na nekoj ledini uz reku, u neke barake doveli jednu poveću grupu žena i dece, a na drugo mesto poveću grupu muškaraca, da ih tamo, sa sadističkim uživanjem, mrcvare i ubijaju.

Jasenovac

U oslobođeni Jasenovac, u napušteni ustaški logor Jasenovac za uništenje Srba, Jevreja, Cigana, komunista i svih protivnika fašističke Nezavisne Države Hrvatske, prvi je, kao partizan, među partizanima, ušao pisac i novinar Ćamil Sijarić.

Ubijen kao Ciganin

"Za Gurđijeva jedno od specifičnih svojstava znamenitog muškarca ili žene jeste sposobnost da podjednako bdi nad jagnjetom i vukom u sebi. Voleti i nežnost jednog i krvoločnost drugog, i oboma uravnotežiti njihovo mesto..."

Gramšijevo rađanje i umiranje

Krajem januara pojavile su se tu i tamo u štampi blede vatre podsećanja na besprekorni, mukotrpni život Antonija Gramšija, osnivača i generalnog sekretara, bez posmrtnih počasti, sahranjene Komunističke partije Italije.

Aušvic. Ostalo je ćutanje

Nije to jedan čovek, nisu to tek stotine ljudskih bića, nego desetine, stotine hiljada, čak milioni, milioni i milioni onih koji su, posle doručka kod kuće, pošto su decu izljubili u temena a roditelje u ruke, otišli u logore smrti...
PrvaPoslednja