Trg republike

Zlatko Paković

Pozorišni reditelj, pisac i novinar. Stalni kolumnista i pozorišni kritičar dnevnog lista Danas.

Po Sajmu knjiga

Ovogodišnji Sajam knjiga u Beogradu protekao je u znaku onih koji knjige doduše pišu, a nisu pisci.

O oportunizmu Biljane Srbljanović

Ne pominjući joj naslov, ni autora, ni ime novina u kojima je objavljena, na moju kritiku "Pozorište oportunizma" u dnevnom listu Danas, o predstavi "Vrat od stakla", osvrnula se autorka drame "Vrat od stakla", Biljana Srbljanović, u intervjuu u nedeljniku "Nedeljnik", u broju od 11. oktobra, biranim rečima:

Novinarke za ubijanje

Ubijanje novinarki i novinara neizostavni je deo unosnog posla u kojem su zajedno grupe političara i kriminalaca. Mrtva usta ne govore i opomena su svima da ćute, ili da pametnije biraju teme na kojima će steći slavu i dugovečan život.

Beogradski elitni ljudi (4)

Salon u vili na Dedinju. Vrata ka terasi širom otvorena. Napolju mesečina. Čuju se slavuji. Pavle N. je utiho pustio Šumanov Klavirski koncert u a-molu i čita poslednju priču svog "Fabularijuma".

Alternativa za fašizam

Odilo. Zatamnjenje. Oratorijum, Dragan Živadinov, Slovensko mladinsko gledališče i Centar za urbanu kulturu "Kino Šiška"; Gorki - alternativa za Nemačku, Oliver Frljić, Teatar "Maksim Gorki", Berlin ; Svita br. 3 "Evropa", Žoris Lakost i Pjer-Iva Masea, "Ešel 1:1", Pariz.

Destruktivni autoriteti

Prvo je patrijarh Irinej prozborio, zastrašujuće neodgovorno, pogubno neodgovorno, one neistinite reči o položaju Srba u Republici Crnoj Gori kao o položaju Srba u genocidnoj NDH...

Koliko je režim skupa stvar (2)

Koliko režim može da košta državu i društvo, u kojoj meri ume da bude bezobziran i bahat, da se enormno bogati dok osiromašuje državu i društvo i prodaje ih u bescenje, jasno pokazuje primer kralja Aleksandra Karađorđevića i njegove diktature. To i takvo „arčenje državnih para“, te i takve transakcije „koje su duboko zadirale u […]
Prva Poslednja