Iz ugla jednoroga

Bojana Selaković

Rođena u Šapcu. Do svojih 17 verovala je da će život provesti u Africi među lekarima bez granica. Onda je spoznala moć građanskog aktivizma koji bespomoćne čini sposobnima da pomažu i sebi i drugima. Zbog toga, umesto medicine, upisuje Pravni fakultet. Najkomotnije se oseća u civilnom sektoru u kome je uz manje pauze aktivna od 2001. godine. Svet posmatra očima jednoroga, pa u politici traži pravo, a u pravu politiku. Istinski pravdoljubiva, a liberalna,veruje u različitost i ravnopravnost, spaja nespojivo. U Građanskim inicijativama od 2013. godine. Trenutno na poziciji v.d. izvršna direktorka.

Štab za vanredne situacije

Moj sin, sa nepunih dvanaest godina, slušajući pre neki dan vest o formiranju specijalnih timova protiv narkomanije u školama, prokomentarisao je, bez ikakvih informacija sa strane: zašto bi država preduzimala bilo koju specijalnu aktivnost, za nešto što treba da joj bude redovan posao?

Do poslednje kapi vode

Neko je negde okupljanje ljudi koji se bore protiv izgradnje malih hidroelektrana na Staroj planini nazvao prvim srpskim ekološkim ustankom. Zapravo bi to i trebalo da bude dodato zvaničnom nazivu ove inicijative.

Leda i jabuka

Dolazi Lidl u Srbiju. I to kako. Pompeznim otvaranjem magacina, uz prisustvo državnog vrha i ambasadora. Možda zvuči lepše ako se kaže da je otvoren distirbutivni centar, ali namena mu je svakako magacinska.

Nenaučene lekcije

Izgleda da Er Srbija nije naučila lekciju iz diskriminacije ni posle prošlogodišnjeg slučaja sa maloletnim autističnim detetom.

#RešenProblem

Završi se još jedna sezona sarmi i ruske salate u Srba. Glavno njeno obeležje ove godine bila je šljašteća rasveta koja bi trebalo da ima ukrasnu funkciju na trgovima i ulicama Beograda, ali i drugh većih gradova.

Ničija zemlja

U blizini zgrade u kojoj živim nalazi se ničija zelena (čitaj: zarasla u travu i korov) površina. Verujem da je Beograd pun sličnih lokacija pa se sve napred navedeno može odnositi na bilo koju od njih..

Magija zakona

Zajedno sa drugih trideset zakonskih predloga, među kojima je i Zakon o budžetu za 2018 godinu, ovih dana se pred poslanicima našao i Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

Nedelja (ne)parlamentarizma

15. novembar obeležava se u svetu kao Međunarodni dan demokratije. Narodna skupština Republike Srbije, ove godine treći put po redu, u periodu od 13. do 19. novembra obeležava Nedelju parlamentarizma, a po ugledu na sličnu aktivnost britanskog parlamenta, „Parliamentary Week“.

Muka i bes

Vozač autobusa na liniji 56 dobiće otkaz zbog fizičkog nasrtaja na putnicu koji se desio tokom jučerašnjeg dana. Pohvalna je brza reakcija Gradskog saobraćajnog preduzeća na situaciju koja je kod mene izazvala ne toliko bes, koliko mučninu.
Prva Poslednja