Dežurna cepidlaka

Nenad M. Kostić

Pišem na teme tuđe svojoj struci, hemiji. Zato su podaci o meni izlišni. Mišljenja i stavovi podupiru se načelima i argumentima, ne biografijom i autoritetom. Odobravajte ili osporavajte ove kolumne, samo ih nemojte preskakati.

Ružno, skupo, izlišno

Stanujem u mirnoj ulici oivičenoj drvoredima. Parkirani automobili proređeni su zbog letovanja. U prijatnom okruženju, ti limeni točkaši izgledaju manje štetni nego što jesu.

Sumrak Univerziteta

Naša dika sa donjeg dela šangajske liste, Univerzitet u Beogradu (UB), bruka sebe i nas. Raša Karapandža u Nemačkoj ubedljivo je dokazao da je ministar Siniša Mali prepisao i podmetnuo znatan deo tuđe doktorske disertacije.

Za Borku – novčanikom!

Oprostili smo se od Borke Pavićević. Protivila se štetočinama i vođama u ćorsokake. Ne žalimo nju, već sebe. Žalimo društvo lišeno Borkinoga putokaza, duha, ideja.

Doktorske disertacije

Osporavaju se diplome i doktorati doskorašnjeg predsednika, ministara, guvernerke Narodne banke, predsednika najnaseljenije opštine.

Plagijatori i njihovi jataci

Licemeri govore jedno a rade drugo da bi izgledali bolji nego što jesu. Aforističar Rošfuko prozreo ih je: "Licemerje je priznanje koje porok odaje vrlini." Delajući poročno, licemeri stiču korist.

Lekovita amputacija Kosova

Hirurg: "Gangrena napreduje. Amputiraću ispod kolena." Ranjenik: "Neću da budem bogalj!" Prolazi vreme. Hirurg: "Moraću iznad kolena." Ranjenik: "Pitaću rodbinu, pa razmisliti." Epilog - amputacija do kuka.

Šanse niču i promiču

Pred godišnjicu ubistva Zorana Đinđića sećam ga se. Znao je da prilike nastaju pa nestaju, da je cilj dostižan samo privremeno. Sadašnji drmator Srbije, Kurjačić, postupa kao da okolnosti miruju, kao da ptica ne leti već pozira lovcu.
PrvaPoslednja