Kako nas izluđuje 1Nenad Kostić Foto: Milan T. Jovanović

Pogađate na koga se odnosi naslov. Rečenica nema subjekat, ali znate ko vrši radnju.

Oduprimo se izluđivanju. Prepoznajmo metod kome smo podvrgnuti. Pogledajmo na internetu film Gaslight (Plinsko svetlo) iz 1944. godine. U filmu podmukli muž postepeno manipuliše čulima i mislima neiskusne žene (Ingrid Bergman) da bi ona posumnjala u svoj razum, odustala od svojih opažanja, i verovala samo njemu. On pali i gasi plinsko svetlo, a nju uverava da samo ona vidi promene svetla. Uznemirava je pa je teši. Podseća je na traume iz prošlosti pa se predstavlja kao zaštitnik. Potkupljuje saradnike koji je dodatno sluđuju. U stvari, muž sve vreme traga za dragocenim nakitom svoje žrtve.

Klinička psihologija odavno poznaje gaslighting – sistematsko manipulisanje ljudima radi sticanja vlasti. Tako rade vođe verskih kultova, narcisoidne ličnosti, diktatori. Američka psihološkinja Stefani Sarkis je raščlanila manipulatorov metod.

Krupno laže. Laže ne trepnuvši da bi te pokolebao i pripremio za buduće laži. Poriče da je rekao uprkos jasnog dokaza. Zamagljujući stvarnost, podstiče te da sumnjaš u svoja opažanja i znanja. Radi postepeno. Ovde laž, tamo prezriv, onde uvreda, opet laž. Ti si žaba u loncu vode koju manipulator greje svećom. Govori jedno, radi drugo. Obeća ti nešto, pa uradi suprotno. Odriče nameru, pa postupi baš tako. Grdi pa pohvali. Zamera i kori, ali udene i pohvalu. Varira da bi ti pomislila: „Ipak, dobar je.“ Ako razmisliš, uvidiš da te je pohvalio za ono što koristi njemu. Labilizuje ljude. Drma i podriva, pa se nudi kao oslonac i potpora. Stvara probleme da bi ih nadmoćno rešio. Preslikava sebe na  druge. Optužuje druge za svoje poroke. Nabeđuje protivnike baš za ono što čine on i njegovi saveznici. Huška ljude. Pujda poslušnike na protivnike. Razara uzajamno poverenje i solidarniost ljudi da bi  se okrenuli ka njemu, manipulatoru. Kleveće protivnike. Lažno nabeđuje rivale da im ti ne bi verovao.  Optužuje nezavisne autoritete. Tvrdi da javna glasila (mediji) rade nečasno, protiv njega.

Rezultat ovoga metoda, majstorski primenjivanog, saznaćemo 21. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.