Uman, častan, štetan 1Nenad Kostić Foto: Milan T. Jovanović

U Narodnom muzeju i kao marljiv penzioner objavio je brojne monografije i bezbrojne napise.

Priredio je mnogo izložbi.

Dobro govori i piše.

Svojevremeno je nazvao sebe „institucijom“.

Zato je predmet kolumne.

Gospodin Kusovac odavno izdaje napismena mišljenja o autorstvu slika.

Naplaćuje jeftino.

Odbija da izda mišljenja o nekim slikama.

Bio je osumnjičen da je odobravao falsifikate da bi ih trgovci skupo prodavali.

Branio se da je grešio.

Zaista, častan stručnjak ima pravo da greši. Oslobođen je sumnje. Kolekcionari i trgovci mu veruju.

Gospodin Kusovac piše mišljenja po obrascu u kome svaka slika ima „sve elemente stila“ svoga autora. Ovaj tvrdi kalup je pogrešan jer umetnici menjaju i kombinuju stilove. Bezbroj puta pročitana zabluda je štetna.

Govoreći nedavno u Domu vojske, gospodin Kusovac je veličao sve srpsko, čak i „srpsku jagnjetinu“ koju je jeo u Trebinju. Hvaleći velikog ruskog umetnika Kazimira Maljeviča, prezrivo je odmahnuo rukom i izustio: „Kakav Pikaso, kakvi bakrači“. Ko prezire univerzalno priznatog vrhunskog umetnika, taj mora dati jake argumente. Avaj, laička publika je nasela rečitom govorniku proizvoljnom do neukosti.

Prijatelj koji ima televizor javio mi je o nastupu gospodina Kusovca na Pinku pre mesec dana. Njegova osuda sebe samog živi na internetu u emisiji lažno naslovljenoj „kultura, umetnost, obrazovanje“.

Gospodin Kusovac na početku kaže da je „konzervativac i nacionalista istočnog opredeljenja“, kao da ideologija pravda ono što će on pokazati u emisiji –  neznalaštvo o umetnosti od stare do nove i podilaženje predrasudama televizijske publike. Za početak, on komentariše parolu „Srbe na vrbe“, tuđe „zveri“,  i „naše jame“.

Pošto pređe na temu emisije, umetnost, gospodin Kusovac kudi Zapad i Inkviziciju a hvali Istok i ikone; mršti se na „humanizam i renesansu“; smatra humanizam „podvalom“ a veliča nepoznatog srpskog ikonopisca. Brka različite Karavađove slike i njihove motive. Izmišlja „automatsko slikarstvo“, tobožnji stil Džeksona Poloka. Nevoljno pristaje na Andija Vorhola, koji je možda „ipak upotrebljiv“.

Drugi gost u emisiji, slikar Zoran Čalija, priziva „nadležne“ da kažnjavaju nepodobne umetnike. Gospodin Kusovac ćutke odobrava.