Kriza kriznog štaba 1Nenad Kostić Foto: Milan T. Jovanović

Otada, morali su pali na probama. Virus pokazuje mane kriznog štaba, podmuklost vlastodržaca, i kukavičluk njihovih poslušnika. Hiljade lekara zahtevaju smenu kriznog štaba. Šefovi prete lekarima.

Krizni štab je prećutkivao činjenice, baratao brojevima.

Zamenici direktorke, Dariji Kisić Tepavčević, zlobnici zameraju na svojstvima irelevantnim za njen rad.

Krizni štab, čijim polovinama rukovode Kurjačić i Ana Brnabić i kome brojeve dostavlja Zlatibor Lončar, radi loše. Čudili bismo se ako bi ustanova povezana sa ovom trojkom radila dobro.

Ne valja kritikovati nešto jer nije idealno. Realno se poredi sa realnim, ne sa savršenim.

I neki inostrani državnici potcenjuju pandemiju.

I razvijeniji zdravstveni sistemi posrću. I društva kulturnija od srpskog greše. Kad su olabavljene zabrane Britanci su nagrnuli u pivnice, Česi su masovno slavili, Japanci su pohrlili na stadione. Virus ponovo hara svetom.

Kako će se ponašati polarni istraživači kad pandemija zahvati Antarktik?

Krizni štab radi težak posao pod paskom čaršije koja stručnjacima odriče pravo da pošteno pogreše.

Poput gromobrana, štab prima zamerke za opšte stanje našeg zapuštenog zdravstvenog sistema, rangiranog pri evropskom dnu.

Štab treba reformisati a ne smeniti.

Neke članove treba zameniti kičmenjacima poput dr Radeta Panića. Preostali sadašnji članovi će sačuvati kolektivno iskustvo i pamćenje o tekućoj pandemiji, a novi članovi će pojačati stručnost i moral.

Profesorka Kisić Tepavčević omalovažava peticiju kao zahtev malecne manjine lekara u Srbiji. Malecne manjine članova SANU i univerzitetlija su se izjašnjavale protiv bezočnih, dokazanih akademskih prevara ministara.

Malecne manjine su savesnije od ogromnih većina.

Premijerka Brnabić kategorično tvrdi protiv dokaza: „Ne postoji osoba koja nije dobila podršku respiratora … kada je bila potrebna.“ Blef će uspeti kod građana koji ne znaju logiku: odrečna tvrdnja je nedokaziva; premijerka ne može znati to što tvrdi. Ustvari, ona ima pravo! Pacijenti umrli bez respiratora ne postoje kao osobe već kao leševi.