Trezveno o spomeniku 1Nenad Kostić Foto: Milan T. Jovanović

Stručnjaci i nestručnjaci za umetnost nadmeću se u zamerkama započetom umetničkom delu. Dežurna Cepidlaka piše o umetnosti ali ćuti o neviđenom delu. Sufler Dežurne Cepidlake, ovaj na fotografiji, proneo je stotinak svežih transparenata protiv režima, ima mnogo skulptura, ali ćuti o neviđenoj skulpturi.

Zašto se ovaj kritičar kloni drugih kritičara, kojima je inače idejno blizak? Da li tajno navija za Kurjačića? Kloni se jer je solista, ne horista. Ne komentariše ono što nije video, što tek nastaje.

Istoričar rečima gađenja opisuje spomenik kao da ga gleda. Slikar piše o „skulpturi u celini“, kritikuje „odnos celine i detalja, mase u prostoru, svetlosne vibracije“! Ovakvi komentari omogućuju režimlijama da otpisuju kritiku kao puku „mržnju prema Vučiću“.

Poslanici glasaju za nepročitane zakone, ali stručnjaci moraju bolje nego političari. Profesor ne obara studenta za koga je čuo da je lenj ali koga nije ispitao. Kritičarka ne hvali roman koji se tek štampa. Lekar ne daje dijagnozu nepregledanom pacijentu.

Režim dosledno kvari Beograd, otežava život građanima, promoviše prostakluk. Nov projekat korupcionaša podstiče sumnju na novu korupciju, pogotovo kad se cena projekta krije. Ali sumnja nije činjenica. Iskopajmo činjenice, proverimo ono ostvareno: konkurs, odabir, tajnovitost. Uzdržimo se od osude zamišljenog, onoga što bi se tek moglo desiti. Osuda ne vredi ako se svodi na nagađanje iz predrasude.

Naučnik pokuša da opovrgne hipotezu. Ako ne uspe, objavi sve dokaze: i većinu za hipotezu i manjinu protiv nje. Sudija sluša obe strane. U tom duhu, znajmo da upadljive građevine i javne skulpture isprva izazivaju kontroverze. Neke kasnije postaju dragi simboli gradova. Neke bivaju uklonjene. Obe sudbine su moguće za sumnjiv spomenik Nemanji, pa i za zanimljiv spomenik Đinđiću, prekinutu strelu.

Dok vreme ne presudi ruskom spomeniku posećujmo našu Studenicu. U Nemanjinoj divnoj zadužbini osetićemo duh zadužbinara i njegovoga doba. Između poseta manastiru gledajmo divan lik Dositeja u Studentskom parku – spomenik prosveti i razumu.