Hvala zimi što nije došla 1Foto: Luca Marziale Danas

Srbija dobro stoji sa zalihama gasa – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali on „neće objašnjavati kako se situacija premošćuje“. Dosad smo potrošili 56 miliona kubnih metara ovog energenta, pa nam je u rezervama ostalo 616 miliona, dodao je on, ocenivši da je to dovoljno da prezimimo, ako ne bude „nekih iskakanja“.

Zanimljiva je ova predsednikova izjava, ne zato što ima nešto sporno u njoj, već baš u tome što nema ničega. Sve je normalno, osim samog načina na koji je izrečena. „Neću objašnjavati kako se situacija premošćuje“. Mistifikacija.

„Kako se premošćuje?“, svakako se pitamo. Šta je to tajnovito što ne smemo da znamo? Ko nam to „dotura“ gas ispod ruke, od koga uzimamo, s kim se „talimo“? Ko nam radi o glavi, ali uzalud, jer gasa će biti. I šta se uopšte premošćuje?

Mistifikacija je dobra za rejting. Izaziva napetost, uzbuđenje, strah. Budi želju za bezbednošću, za smirenjem, za stabilnošću. Mistifikacija ti kaže: „Veruj čoveku koji zna šta radi. Ne moraš ti ni da znaš sve, bitno je da on zna. A vidiš da zna.“ Mistifikacija. Novinari kada počinju da se bave ovim poslom često vole mistifikaciju.

Radije će da napišu „kako saznajemo“, „prema nezvaničnim informacijama“, „izvori našeg lista iz krugova bliskih tom i tom“ i sve tako nešto, nego da im čovek pod imenom i prezimenom da tu istu izjavu koja sledi posle takvog uvoda. Ovako je enigma dublja, „ekskluziva“ veća, čitaocu otkriva nešto opasno, ozbiljno, što ne sme da se zna, a ne nešto banalno kao što je neki jednostavan citat.

Zamislite da je predsednik rekao, „vidite i sami da je blaga zima, pa zato malo trošimo gasa i dobro stojimo s rezervama“. Kako bi to nekako bilo – obično. Kao neki antiklimaks. Umesto da se uznemiriš, tebi dosadno. Zamisli odeš na Fredija Krugera, a oni ti puste „Mostove okruga Medison“.

Elem, zima je blaga, malo se troši gasa, pa dobro stojimo. To je sva misterija. To je sav uspeh. I naš i evropski. Imamo sreće i to je dobro. Zato, mesec na mesec, pada i potrošnja struje – ne jer je Vladin program subvencija stimulisao ljude da gase sijalice, već je toplo pa se kvarcne peći manje pale.

I to je isto dobro, mada u EPS verovatno žale što su uopšte uvodili popuste, ali lako je tako sada razmišljati. Bila je to dobra ideja, mada ne tako dobro koncipirana, o čemu smo više puta pisali, pa nećemo opet.

Zaključak je, hvala zimi što nije došla, i ne mora sad ni dolaziti. I bez nje nam se svaki drugi dan zapali neki bager u EPS. Pardon, ne bager, „cirada“.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari