Prodor u XXI vek

Nikola Samardžić

Istoričar, profesor Odeljenja Filozofskog fakulteta u Beogradu. Objavio je knjige: Francuska i Turska, Karlo V, Istorija Španije, Identitet Španije, Drugi XX vek, Kulturna istorija Beograda, XVIII vek (s Mirjanom Roter-Blagojević). Kourednik je zbornika The Peace of Passarowitz, 1718, Purdue University Press, 2011. Glavni je urednik časopisa LimesPlus i Acta Historiae Medicinae.

Sve naše Oluje

Nakon raspada i gubitka Jugoslavije, Beograd i Vojvodina poslednji su dinamični resursi razvoja kojima raspolažemo.

Manje od pameti

Polovina protiv vakcina, manje od desetine za NATO, manje od polovine za EU, to su stvarne razmere rasuđivanja i politike.

Vakcina protiv besnila

Bila je to važna pobeda, kad je revoltirano građanstvo sprečilo Vučića da se iživljava novim uvođenjem policijskog časa, a najodgovorniji je za novo divljanje epidemije.

Rubikova kocka

Jugoslovenska kriza narušava političko jedinstvo i verodostojnost EU. Balkan se iz evropskih centara vekovima unazad posmatra s prezirom i odbacivanjem, ali je EU najslabija upravo na periferijama kad nije u stanju da uredi svoje neposredno okruženje.

Rat bez rata

Jedna od osnovnih uloga države je briga o javnom zdravlju. Kolaps sistema javnog zdravlja očekivano je kolabirao nakon izbora.

Slom institucija

Predsednica vlade Ana Brnabić formacijski je najodgovornija za nezakonito i koruptivno preuzimanje nadležnosti institucija nezavisnih od izvršne vlasti, za izazivanje nereda i govor mržnje u javnosti, za zaoštravanje političke retorike.

Pandemija, Pojas i put

Projekat NR Kine Pojas i put ušao je u političku fazu. Prethodna, ekonomska faza, odvijala se u nizu netransparentnih investicija, od Pireja do Baltika, i političke korupcije.
PrvaPoslednja