Prodor u XXI vek

Nikola Samardžić

Istoričar, profesor Odeljenja Filozofskog fakulteta u Beogradu. Objavio je knjige: Francuska i Turska, Karlo V, Istorija Španije, Identitet Španije, Drugi XX vek, Kulturna istorija Beograda, XVIII vek (s Mirjanom Roter-Blagojević). Kourednik je zbornika The Peace of Passarowitz, 1718, Purdue University Press, 2011. Glavni je urednik časopisa LimesPlus i Acta Historiae Medicinae.

Slom institucija

Predsednica vlade Ana Brnabić formacijski je najodgovornija za nezakonito i koruptivno preuzimanje nadležnosti institucija nezavisnih od izvršne vlasti, za izazivanje nereda i govor mržnje u javnosti, za zaoštravanje političke retorike.

Pandemija, Pojas i put

Projekat NR Kine Pojas i put ušao je u političku fazu. Prethodna, ekonomska faza, odvijala se u nizu netransparentnih investicija, od Pireja do Baltika, i političke korupcije.

Poslednje vreme

Kina je iskoristila pandemiju, za koju je najodgovornija, za hibridni rat protiv EU, ali od EU nisu stizali konkretni odgovori.

Dilema oporavka

U međunarodnim odnosima otvoriće se novi izazovi koji su posledica pomirljivosti demokratija u odnosu na diktature u minule dve decenije.

Dve pandemije

Isak Njutn je iskoristio epidemiju 1665-1666. da bi, u izolaciji, izumeo diferencijalni i integralni račun, i postavio osnove ideje o univerzalnoj gravitaciji, računajući kretanje meseca oko zemlje.

Svastika u Skupštini

Izbori iznova otkrivaju slabost institucija, galopirajuće razaranje društvenih odnosa, opštu zbunjenost pred opredeljenjima za budućnost.

Poziv iz cele Nemačke

Protesti u Crnoj Gori ujedno su generalna proba za Srbiju. Srbija, Crna Gora i Republika Srpska moraju pripasti ruskoj sferi svetosavskog putinizma. Putin je za ovaj novi narodni pokret samo razblažena ali jedina prihvatljiva verzija neostaljinizma.

Samo rikverc

Globalizacija je doprinela pojavi nove srednje klase u Kini, Rusiji, Trećem svetu. Prvi put većina čovečanstva živi u gradovima.
PrvaPoslednja