Prodor u XXI vek

Nikola Samardžić

Istoričar, profesor Odeljenja Filozofskog fakulteta u Beogradu. Objavio je knjige: Francuska i Turska, Karlo V, Istorija Španije, Identitet Španije, Drugi XX vek, Kulturna istorija Beograda, XVIII vek (s Mirjanom Roter-Blagojević). Kourednik je zbornika The Peace of Passarowitz, 1718, Purdue University Press, 2011. Glavni je urednik časopisa LimesPlus i Acta Historiae Medicinae.

Gasiranje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je orden predsedniku Upravnog odbora Gasproma Alekseju Mileru za, navodno, naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Rusije.

Budućnost opasnih namera

Agresija Rusije i Kine protiv liberalne demokratije proizvela je političku i mentalnu regresiju na evropskim periferijama. Britanija je na rubu političkog i ekonomskog kolapsa.

„Čvrsto“

U poplavi besmislica koje zatrpavaju javnost, a one su ishodišta niskih kapaciteta i još nižih interesa, najave odgađanja evropske integracije izazvale su i pojedine odjeke razuma i odgovornosti.

One Kiss

U sukobima vlasti sa opozicijom i pobunjenim delom društva odbacuju se liberalno-demokratske norme koje smo jedva usvojili, ili koje su tek na dnevnom redu u otvorenim poglavljima pregovora s Briselom.

Holokaust i profiteri

Pre deset godina 47 država donelo je Terezinsku deklaraciju, Srbija samo kao država posmatrač, koja je najavila obavezu restitucije jevrejske opštinske i individualne nepokretne imovine koja je ostala bez neposrednih naslednika.

Nova Evropa, stara Srbija

Angela Merkel i Emanuel Makron, nemačka kancelarka i francuski predsednik potpisali su novi sporazum u Ahenu (francuski Aix-la-Chapelle), 56 godina pošto su Konrad Adenauer i Šarl De Gol zaključili Jelisejski sporazum o pomirenju.

Odjeci i reagovanja

Jel vi tražite psihijatrijsku potvrdu pre nego što zapošljavate saradnike i autore? Ovaj salonski čovek je dobio jedinstvenu priliku u Danasu da svaki dan pljuje po svemu i svakome.

Koreni

Novi radikalski cunami nastupio je ubrzo pošto je 2012. eksplodirao prenaduvan mehur tranzicije, u kojoj su se slabosti demokratske politike kompenzovale paktovima s tajkunima i restlovima zločinačkog režima.

Treća kolona i Peta kolona

Ponovo su otvorena pitanja demokratije, lične vlasti ili medijskog profesionalizma, ali taj iskorak nije podstaknut stavovima političkih lidera, nego represijom kojom vlast prikriva sve svoje dileme i slabosti, dok govor mržnje podstiče fizičko nasilje.

Zmijsko leglo

Ministarstvo spoljnih poslova smatra se prvim od resora u svakoj vladi. Nemoguće je privatizovati međunarodne odnose.
PrvaPoslednja