Prodor u XXI vek

Nikola Samardžić

Istoričar, profesor Odeljenja Filozofskog fakulteta u Beogradu. Objavio je knjige: Francuska i Turska, Karlo V, Istorija Španije, Identitet Španije, Drugi XX vek, Kulturna istorija Beograda, XVIII vek (s Mirjanom Roter-Blagojević). Kourednik je zbornika The Peace of Passarowitz, 1718, Purdue University Press, 2011. Glavni je urednik časopisa LimesPlus i Acta Historiae Medicinae.

Turski tok

U eri najjeftinijeg novca, Erdogan je projektom auto puta Beograd-Sarajevo uposlio turske firme, na račun srpske i bosanske ekonomije, i zakucao turski uticaj vezujući u čvor i srpsku i evropsku politiku.

Naoružani narod

Svakodnevno iskaču, kao skeleti iz plakara, korupcionaške afere, Beograd je plantaža Vesićevih provincijalnih vizija, ali privid sloboda i otvorenosti istovremeno zaklanja krupne odluke koje definišu kolektivnu budućnost.

U zamci populizma

Nova uloga država članica Višegradske grupe u odnosima Srbije, susedstva i EU zaslužuje podsećanje da su Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska članice EU već 15 godina.

Varenje šahtova

Ministar policije pokušao je da demantuje ulogu policije u upozoravanju stanara da ne borave na terasama koje gledaju ka školi "Dušan Radović" u Nišu, u vremenu njegove posete.

Jedan sistem, dve sudbine

Odnos Kine prema Hong Kongu donekle dopušta poređenje iskustava s raspadom Jugoslavije, i neuspehom opozicije u Srbiji da motiviše masovnije proteste.

Off Road

Prva runda pregovora vlasti i SzS opozicije potvrdila je u kojoj su meri razorene demokratske institucije.

Elita i plebs

Leto je jedan ogroman prozor u siromaštvo koje postaje ogoljeno, poput ljudskih tela, manira, karaktera.

Pismo druga Tita

Pismo predsednika Josipa Broza Tita, usvojeno 18. septembra 1972. na Predsedništvu SKJ, bilo je osnova za politički obračun s rukovodstvom Srbije.

Stari mi i nova Evropa

Priprema za naredne izbore podrazumeva suočavanje sa svim greškama koje su nas vratile na marginu civilizacije. Vlast ne priznaje da smo i dalje najsiromašniji u Evropi, s perspektivom starenja i nestanka.
PrvaPoslednja