Prodor u XXI vek

Nikola Samardžić

Istoričar, profesor Odeljenja Filozofskog fakulteta u Beogradu. Objavio je knjige: Francuska i Turska, Karlo V, Istorija Španije, Identitet Španije, Drugi XX vek, Kulturna istorija Beograda, XVIII vek (s Mirjanom Roter-Blagojević). Kourednik je zbornika The Peace of Passarowitz, 1718, Purdue University Press, 2011. Glavni je urednik časopisa LimesPlus i Acta Historiae Medicinae.

Misija Halijard

Misija Halijard jedna je od najvećih akcija spasavanja oborenih savezničkih avijatičara u okupiranoj Evropi u Drugom svetskom ratu.

Mi sve, oni sve

Evropsko ujedinjenje dopušta objedinjavanje prostora svake pojedinačne nacije i svake druge društvene grupe. Državni suverenitet je drugorazredna politička vrednost.

Rat zvezda

Ronald Regan je 23. marta 1983. najavio program "Rat zvezda" (Strategic Defense Initiative) namenjen odbrani SAD od sovjetskih balističkih nuklearnih projektila.

Balvan 2.0

Odbojnost javnosti u odnosu na Evropu u neskladu je s reakcijama iste javnosti kad vlast gazi evropske standarde. Evropa bez Evrope je nastavak politike koju su Milošević, Šešelj i Vučić vodili kao političko krilo JNA u devedesetim.

Plen vlasti i opozicije

Ulazak u šesti mesec demonstracija protiv Vučićeve vlasti ne obećava suočavanje s bilo kakvim konkretnim ishodom koji će nas približiti uređenom evropskom svetu i pomiriti sa susedima.

Pojas, put i svilen gajtan

Nakon Putinove agresije na Baltik i Crno more 2014, kojom je podelio Ukrajinu i anektirao Krim, projekat Kine "Pojas i put" postao je najveća bezbednosna pretnja za evropski demokratski poredak.

Potreba za novom politikom

U toku rasparčavanja Jugoslavije zvanični Beograd je pokušavao da obezbedi geografski i institucionalni prostor za JNA koja je faktički postala deveta federalna jedinica.

Alien&Predator

Odmah nakon 5. oktobra 2000, poraženi režim budio je spavače koje je čuvao u prethodnoj deceniji. Vojislav Koštunica se prestrojio već 6. oktobra.

U predvorju života

Obistinila su se sva predviđanja da će i ovaj mart razoriti svaku razumnu politiku. Ako ovako nastavi, Srbija XXII veka ostaće svedena na najviše dve smislene gradske zajednice.

Gasiranje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je orden predsedniku Upravnog odbora Gasproma Alekseju Mileru za, navodno, naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Rusije.

Budućnost opasnih namera

Agresija Rusije i Kine protiv liberalne demokratije proizvela je političku i mentalnu regresiju na evropskim periferijama. Britanija je na rubu političkog i ekonomskog kolapsa.
PrvaPoslednja