Prodor u XXI vek

Nikola Samardžić

Istoričar, profesor Odeljenja Filozofskog fakulteta u Beogradu. Objavio je knjige: Francuska i Turska, Karlo V, Istorija Španije, Identitet Španije, Drugi XX vek, Kulturna istorija Beograda, XVIII vek (s Mirjanom Roter-Blagojević). Kourednik je zbornika The Peace of Passarowitz, 1718, Purdue University Press, 2011. Glavni je urednik časopisa LimesPlus i Acta Historiae Medicinae.

Samo rikverc

Globalizacija je doprinela pojavi nove srednje klase u Kini, Rusiji, Trećem svetu. Prvi put većina čovečanstva živi u gradovima.

Titov Drvar

Dobra vest je kad je putinovska opozicija primorana da se obraća Evropskoj uniji zbog putinovskih pritisaka vlasti i medijskog terora.

Srpski Tajvan

Visoki kineski zvaničnik izjavio je da je ujedinjenje Tajvana s Kinom "istorijska neizbežnost" i da će svako ko se tome protivi "smrdeti 10.000 godina".

Veliki inkvizitor

Umesto predizbornih ili bojkotaških kampanja javna politika ispunjena je kampanjama mržnje, i besmislicama koje se valjaju medijima i društvenim životom.

Treće doba Trećeg sveta

Prekršiću bonton podsećanjem da je Nensi Pelosi, predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa, rođena 1940, a upravo je uspela u prvom velikom pokušaju da se klatno globalnog populizma vrati na stranu liberalne demokratije.

Paradoksi populizma

Iz izlaganja na otvaranju konferencije Contemporary Populism and its Political Consequences: Discourses and Practicies in Central and South-Eastern Europe, POPREBEL project, EU Horizon 2020.

Jedna fotelja

Bivša predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini dobila je novu poziciju u Ujedinjenim nacijama.

Sve isto

U poslednjoj etapi Miloševićevog zločinačkog režima Vojislav Šešelj, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić dobili su ulogu avangarde radničke klase koja je Miloševića, i sa onima koji su važili za najumnije, dovela na vlast.
PrvaPoslednja