Prodor u XXI vek

Nikola Samardžić

Istoričar, profesor Odeljenja Filozofskog fakulteta u Beogradu. Objavio je knjige: Francuska i Turska, Karlo V, Istorija Španije, Identitet Španije, Drugi XX vek, Kulturna istorija Beograda, XVIII vek (s Mirjanom Roter-Blagojević). Kourednik je zbornika The Peace of Passarowitz, 1718, Purdue University Press, 2011. Glavni je urednik časopisa LimesPlus i Acta Historiae Medicinae.

Novi evropski svet

Merkel i Makron su u Parizu ponudili novu evropsku, time i globalnu perspektivu. Međunarodni liberalni poredak počivao je upravo na nemačko-francuskom pomirenju.

Kosovski ciklus

Narodne pesme o Kosovskom boju nastale su pozivanjem na uzvišeni moralni zavet kojim je crkva zauzimala prazan politički prostor u odnosima tuđinske vlasti i srpskog društva hranjenog beznađem i očajanjem, kako bi se održalo u opštem stanju pokornosti.

Suština Petog oktobra

Pagansko ubijanje Petog oktobra pokušaj je predsednice Skupštine da zatre preletačku biografiju i učešće u jednoj od 24 privatizacije, čije je raspetljavanje njen šef obećao prilikom preuzimanja vlasti.

Naša Makedonija

Eventualni uspeh referenduma (30. septembra) o prihvatanju sporazuma o nazivu koji je Makedonija postigla s Grčkom, vodi unapređenju bilateralnih odnosa, i otvaranju puta Makedonije u EU i NATO.

Povratak tribalizaciji

Strah od stvarnog i izmišljenog neprijatelja je globalna zaraza nakon 9/11 i navale stvarnih i izmišljenih činjenica koje su pratile to prvo veliko posrnuće SAD nakon 1929.

Mreža izdaje

Ruska agresija protiv EU realizuje se strateškim pritiscima na Baltiku i Balkanu, i podrivanjem evropskih institucija i sistema vrednosti.

Svi naši lideri

Drugi hladni rat je hibridna agresija totalitarnih režima na liberalnu demokratiju, na novim ideološkim, ekonomskim i tehnološkim postavkama.

Novi svetski nered

Globalna kriza demokratije podudarna je s rastom populizma koji se uspinje i u najrazvijenijim sistemima: Obama i Tramp, posrtanje EU (odmetanje Višegradske grupe, rast ekstremne desnice/levice, promena vlasti u Italiji od EU agende itd).

Budućnost prošlosti Foresta Gampa

Odlasku Borisa DŽonsona prethodilo je novo trovanje ruskim agensom. (Incident upućuje na kolateralnu terorističku aktivnost, budući da su žrtve slučajne.) Ta forestgampovska poluličnost nanela je ogromnu štetu britanskim i evropskim, time i srpskim interesima.
Prva Poslednja