Prodor u XXI vek

Nikola Samardžić

Istoričar, profesor Odeljenja Filozofskog fakulteta u Beogradu. Objavio je knjige: Francuska i Turska, Karlo V, Istorija Španije, Identitet Španije, Drugi XX vek, Kulturna istorija Beograda, XVIII vek (s Mirjanom Roter-Blagojević). Kourednik je zbornika The Peace of Passarowitz, 1718, Purdue University Press, 2011. Glavni je urednik časopisa LimesPlus i Acta Historiae Medicinae.

Ožiljci prošlosti

Predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen oterali su na kanabe, dok je domaćin Redžep Tajip Erdogan predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela posadio u fotelju.

Koji je naš „svet“?

Svet je upravo na rubu planetarne katastrofe. Pandemija koju je izazvao virus s nepredvidivim osobinama verovatno se ne može se zaustaviti samo vakcinacijom, biće neophodna i nova terapijska sredstva.

Raspad

Aktuelne afere otkrivaju upletenost celog državnog vrha, s pratećim kumovima, rođacima i prijateljima, u korupciju, monopole i organizovani kriminal.

Svi naši izbori

Uporišta zapadne civilizacije su naučna revolucija, naučna medicina, sekularizam, kompetitivnost, radna etika, zaštita vlasničkih prava i slobodna ekonomija.

Povratak u tridesete

Evropska budućnost Gruzije, Ukrajine i neintegrisanog ostatka Zapadnog Balkana žrtvovani su povlačenjem Evropske unije pred ruskom agresijom.

Duplo golo

Usred afere Telekom-SBB pojavio se češki premijer Andrej Babiš, češki tajkun koji se obogatio, kako se sumnjalo, zahvaljujući državnim i evropskim subvencijama, da bi postao i medijski mogul i simbol propadanja češke demokratije.

Sami, u lošem društvu

Populizam se zasniva na ličnoj vlasti, na kronizmu i klijentelizmu, na korupciji koja ruši zakonske norme i društvene obzire, i prelazi u organizovani kriminal.

QAnon

Američki kongres nije se izjasnio samo o napadu Trampovih pristalica na instituciju američke legislature i demokratije, trebalo bi da je time stavio tačku na epohu laži, obmana, izdaje i dubokih vrednosnih podela.

Ozonci

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posetio je Hrvatsku i podržao nastavak podele BiH.
PrvaPoslednja