Prodor u XXI vek

Nikola Samardžić

Istoričar, profesor Odeljenja Filozofskog fakulteta u Beogradu. Objavio je knjige: Francuska i Turska, Karlo V, Istorija Španije, Identitet Španije, Drugi XX vek, Kulturna istorija Beograda, XVIII vek (s Mirjanom Roter-Blagojević). Kourednik je zbornika The Peace of Passarowitz, 1718, Purdue University Press, 2011. Glavni je urednik časopisa LimesPlus i Acta Historiae Medicinae.

Off Road

Prva runda pregovora vlasti i SzS opozicije potvrdila je u kojoj su meri razorene demokratske institucije.

Elita i plebs

Leto je jedan ogroman prozor u siromaštvo koje postaje ogoljeno, poput ljudskih tela, manira, karaktera.

Pismo druga Tita

Pismo predsednika Josipa Broza Tita, usvojeno 18. septembra 1972. na Predsedništvu SKJ, bilo je osnova za politički obračun s rukovodstvom Srbije.

Stari mi i nova Evropa

Priprema za naredne izbore podrazumeva suočavanje sa svim greškama koje su nas vratile na marginu civilizacije. Vlast ne priznaje da smo i dalje najsiromašniji u Evropi, s perspektivom starenja i nestanka.

Jutkin Vidovdan

Kukumavčenje o "otetoj državi", "kidnapovanim medijima", nekompetenciji, korupciji, aroganciji i nasilju, nepravedno se odnosi samo na ovo, Vučićevo vreme.

Misija Halijard

Misija Halijard jedna je od najvećih akcija spasavanja oborenih savezničkih avijatičara u okupiranoj Evropi u Drugom svetskom ratu.

Mi sve, oni sve

Evropsko ujedinjenje dopušta objedinjavanje prostora svake pojedinačne nacije i svake druge društvene grupe. Državni suverenitet je drugorazredna politička vrednost.

Rat zvezda

Ronald Regan je 23. marta 1983. najavio program "Rat zvezda" (Strategic Defense Initiative) namenjen odbrani SAD od sovjetskih balističkih nuklearnih projektila.

Balvan 2.0

Odbojnost javnosti u odnosu na Evropu u neskladu je s reakcijama iste javnosti kad vlast gazi evropske standarde. Evropa bez Evrope je nastavak politike koju su Milošević, Šešelj i Vučić vodili kao političko krilo JNA u devedesetim.

Plen vlasti i opozicije

Ulazak u šesti mesec demonstracija protiv Vučićeve vlasti ne obećava suočavanje s bilo kakvim konkretnim ishodom koji će nas približiti uređenom evropskom svetu i pomiriti sa susedima.

Pojas, put i svilen gajtan

Nakon Putinove agresije na Baltik i Crno more 2014, kojom je podelio Ukrajinu i anektirao Krim, projekat Kine "Pojas i put" postao je najveća bezbednosna pretnja za evropski demokratski poredak.
PrvaPoslednja