Prodor u XXI vek

Nikola Samardžić

Istoričar, profesor Odeljenja Filozofskog fakulteta u Beogradu. Objavio je knjige: Francuska i Turska, Karlo V, Istorija Španije, Identitet Španije, Drugi XX vek, Kulturna istorija Beograda, XVIII vek (s Mirjanom Roter-Blagojević). Kourednik je zbornika The Peace of Passarowitz, 1718, Purdue University Press, 2011. Glavni je urednik časopisa LimesPlus i Acta Historiae Medicinae.

Na dobrom putu

Poreklo Drugog hladnog rata je u frustracijama Ruske Federacije NATO intervencijom u Srbiji i Crnoj Gori 1999. NATO je prethodno stavio tačku na rat u BiH.

Upravljati sobom

Suština individualizma je moć kolektiva da donosi odluke za koje će preuzimati odgovornost, i suprotnost je svakoj anarhiji.

Sovjetski svet

Putinov strateški cilj je obnova Sovjetskog Saveza povratkom na carističke osnove imperijalne Rusije, povratkom na meru uticaja, moći i dostojanstva iz vremena Hladnog rata.

Srpski svet

Tokom NATO intervencije 1999. predsednik Slobodan Milošević izneo je nameru da SR Jugoslaviju pridruži tzv. Saveznoj Državi Rusije i Belorusije, u statusu države posmatrača.

Sve naše Oluje

Nakon raspada i gubitka Jugoslavije, Beograd i Vojvodina poslednji su dinamični resursi razvoja kojima raspolažemo.

Manje od pameti

Polovina protiv vakcina, manje od desetine za NATO, manje od polovine za EU, to su stvarne razmere rasuđivanja i politike.

Vakcina protiv besnila

Bila je to važna pobeda, kad je revoltirano građanstvo sprečilo Vučića da se iživljava novim uvođenjem policijskog časa, a najodgovorniji je za novo divljanje epidemije.
PrvaPoslednja