Jarinje 1Foto: Ana Blažić Pavlović

U istom danu kad je Predsednik najavio reviziju dva sporna zakona, o referendumu i eksproprijaciji, objavljena je vest, danima unazad očekivana, da je Odeljenje finansija SAD objavilo spisak lica i njihovih poslovnih entiteta koje smatra odgovornim za prekogranični kriminal i korupciju.

Izveštaj ističe da je Zvonko Veselinović „lider organizovane kriminalne grupe, i da je jedna od najozloglašenijih koruptivnih figura na Kosovu“, i dovodi se u vezu sa „ubistvima, trgovinom narkoticima, krađom automobila i kamiona, i podizanjem barikada na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak“.

Milan Radoičić, stvarni lider Vučićeve kosovske Srpske liste i visoki funkcioner vladajuće SNS, svojevremeno je osumnjičen da se „nalazio na čelu kriminalne grupe koja je organizovala i izvršila ubistvo jednog od vođa kosovskih Srba Olivera Ivanovića“.

Srbija je ovim uključena u lanac međunarodnih sankcija američke administracije, primenom Zakona Magnicki koji je usvojen 2012. kako bi se kaznili ruski zvaničnici koji se smatraju odgovornim za smrt advokata Sergeja Magnickog koji je mučen, i preminuo, u zatvoru u Moskvi.

Međunarodna jurisdikcija SAD odnosi se na zabranu putovanja i zamrzavanje imovine.

Očekuju se šire i konkretnije političke posledice.

Sankcije protiv Veselinovića i Radoičića upiru u izvorište organizovanog kriminala, prekogranične saradnje mafijaških grupa, korupcije i političkih progona kojima zapravo upravlja aktuelna vlast.

Srbija je u izveštaju američke administracije kriminalna država na čijem je vrhu porodično-kumovska vlast Predsednika koji lično upravlja partijom, javnom i tajnom državom, i pojedincima koji su osvanuli na poternici.

Nisu demonstranti blokirali puteve, ulice i trgove samo zbog dva konkretna zakona, oni su opravdano revoltirani danonoćnim verbalnim i fizičkim maltretiranjem koje dopire iz medija, organa vlasti, i partijskih organizacija.

Najprecizniji presek karaktera aktuelne vlasti i opozicije upravo je na Jarinju.

S barikada na Jarinju i Brnjaku potekla je kriminalna grupa koja reketira celu Srbiju.

Iz sume mafijaškog kapitala i kriminalne partokratije, Beograd je iznikao u Dubai na fekalnim vodama, dok ga Predsednik iscrtava Mladićevim grafitima detinjasto se sveteći sredini kojoj nije uspeo da pripadne.

Upravo na Jarinju je 2011. najavljena tranzicija kojom je upravljao ilegalni kabinet Tadićevog saradnika iz Žitorađe, vizionara koji je delio radikale kako bi ih oslabio tako da cela Srbija danas postane radikalska. Jedan od pregovarača koji su prethodno poklonili NIS ruskoj agenturi, tada je izjavio: „Mirna borba na barikadama je legitimna i mi je podržavamo. Ali, barikade nisu cilj, već samo sredstvo“.

Srbija nakon 2000. nije uspela da izvede funkcionalnu tranziciju, koja bi obezbedila dinamičan ekonomski razvoj, i nije okončala nasilni raspad Jugoslavije, za koji je istorijski najodgovornija.

Zemunski klan, koji je omogućio trajno zaustavljanje refirmskih procesa, bio je preteča koalicija formiranih na Jarinju i Brnjaku, gde su definisane i političke snage koje utiču na antievropsko usmerenje opozicije i ekoloških pokreta.

Ko se danas bavi Vučićem, u tom smislu, i njima će.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.