Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, koji u Bratislavi učestvuje na sastanku Izvršnog odbora „Saveta podunavskih gradova i regija“, ocenio je da Dunavski region, u okviru „Strategije EU“ za ovaj prostor, može i mora u značajnoj meri da ojača aktivnosti koje će nuditi jedinstven odgovor na izazove sa kojima se suočavaju zemlje, regioni i gradovi duž Dunava, kao i ubrza projekte koje će doprineti poboljšanju kvaliteta života njegovih građana.


To se, prema oceni Pastora, pre svega odnosi na bliže zajedničko delovanje vlasti na svim nivoima i posvećenosti realizaciji ciljeva zadatih kroz četiri prioritetne oblasti „Strategije EU za Dunavski region“.

– Dunavskom regionu potrebni su konkretni, opipljivi rezultati i apsolutno bih se složio sa ocenom evropskog komesara za regionalnu politiku Johanesa Hana da su za postizanje tog cilja neophodna tri glavna elementa: snažna politička podrška, spisak konkretnih akcija i kooperativan metod rada – istakao je Pastor i podsetio na planove po kojima bi, do 2020. godine, trebalo da postane region sa poboljšanim kvalitetom života građana, sa više ekonomskih prilika, boljim okruženjem i razvijenom kulturnom klimom.

Na sastanku u Bratislavi, kojim su predsedavali gradonačelnik Bratislave Ivo Nesrovnal, gradonačelnik Ulma Ivo Gener i šef Kancelarije za „Dunavsku strategiju“ iz Brisela Matija Vilfan, posebna pažnja posvećena je ulozi gradova i regija u izgradnji modernog i društveno odgovornog Dunavskog regiona, kao i značaju jačanja institucionalnih kapaciteta za upravljanje Dunavskim regionom.

Na ovom sastanku gradonačelnik Bratislave Ivo Nesrovnal preuzeo je predsedavanje „Savetu podunavskih gradova i regija“ od gradonačelnika Ulma Genera, a kako je najavljeno, Bratislava će ubuduće biti grad koji će u značajnoj meri preuzeti organizaciju i okupljanje članova ovog „saveta“, ali i drugih aktivnosti vezanih za „Dunavsku strategiju“. Dunavski region čini petinu prostora Evropske unije i u njemu živi više od 100 miliona stanovnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari