Foto: Shutterstock/Svetlana MonyakovaVikend je kao stvoren za bogata jela koja se dugo krčkaju i u kojima se uživa sa najdražima. Iz tog razloga, danas vam predlažemo sočan gulaš sa vinom, u čiji ukus ćete se zaljubiti na prvi zalogaj!
Gulaš sa vinom je varijanta tradicionalnog gulaša koja se priprema dodavanjem crnog (ili ponekad belog) vina tokom kuvanja mesa i povrća. Vino ne samo da obogaćuje ukus jela, već pomaže i u omekšavanju mesa, dajući mu puniju i složeniju aromatičnu notu. Recept za ovo raskošno jelo, koji prenosimo sa sajta Index.hr, pogledajte u nastavku:
Sočan gulaš sa vinom
Sastojci:
- 500 g junetine
- 4 glavice luka
- 200 ml mesnog bujona
- 60 g paradajz koncentrata
- 1 kašičica mlevene slatke paprike
- 200 ml belog vina
- 200 g krompira
- 50 ml ulja
- kim
- so
- biber
Priprema:
- Meso isecite na jednake komade, pa ga kratko propržite na zagrejanom ulju dok ne porumeni.
- Izvadite meso i ostavite sa strane, pa na istoj masnoći dinstajte seckani crni luk na laganoj vatri dok ne omekša. Luk ne treba da zagori, a ako počne da se lepi, možete dodati malo bujona.
- Kada je luk potpuno omekšao, pečeno meso vratite u šerpu, dodajte paradajz pastu, zalijte vinom, začinite solju i biberom, dodajte kim, lovorov list, krompir isečen na kockice i mlevenu papriku.
- Mešajući, pustite da se vino smanji bar za pola, pa ulijte mesni bujon. Mešajte i kuvajte dok krompir i meso ne omekšaju.
- Poslužite uz omiljenu salatu i uživajte. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


