gulašFoto: Shutterstock/Svetlana Monyakova

Vikend je kao stvoren za bogata jela koja se dugo krčkaju i u kojima se uživa sa najdražima. Iz tog razloga, danas vam predlažemo sočan gulaš sa vinom, u čiji ukus ćete se zaljubiti na prvi zalogaj!

Gulaš sa vinom je varijanta tradicionalnog gulaša koja se priprema dodavanjem crnog (ili ponekad belog) vina tokom kuvanja mesa i povrća. Vino ne samo da obogaćuje ukus jela, već pomaže i u omekšavanju mesa, dajući mu puniju i složeniju aromatičnu notu. Recept za ovo raskošno jelo, koji prenosimo sa sajta Index.hr, pogledajte u nastavku:

Sočan gulaš sa vinom 

Sastojci:

  • 500 g junetine
  • 4 glavice luka
  • 200 ml mesnog bujona
  • 60 g paradajz koncentrata
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike
  • 200 ml belog vina
  • 200 g krompira
  • 50 ml ulja
  • kim
  • so
  • biber

Priprema:

  1. Meso isecite na jednake komade, pa ga kratko propržite na zagrejanom ulju dok ne porumeni.
  2. Izvadite meso i ostavite sa strane, pa na istoj masnoći dinstajte seckani crni luk na laganoj vatri dok ne omekša. Luk ne treba da zagori, a ako počne da se lepi, možete dodati malo bujona.
  3. Kada je luk potpuno omekšao, pečeno meso vratite u šerpu, dodajte paradajz pastu, zalijte vinom, začinite solju i biberom, dodajte kim, lovorov list, krompir isečen na kockice i mlevenu papriku.
  4. Mešajući, pustite da se vino smanji bar za pola, pa ulijte mesni bujon. Mešajte i kuvajte dok krompir i meso ne omekšaju.
  5. Poslužite uz omiljenu salatu i uživajte. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari