Rafaelo torta, foto: ShutterstockAko volite ukus kuglica, Rafaelo torta će vas potpuno osvojiti! Ne treba vam rerna, a rezultat je nežna, kremasta poslastica bogata kokosom – savršena za svaku priliku.
Rafaelo torta je lagana, kremasta i puna kokosa. Ova torta, inspirisana popularnim Rafaelo kuglicama, pravi se brzo, bez paljenja rerne, a donosi savršen balans kremastog fila i bogatog kokosovog ukusa. Idealna je za sve prilike – od rođendana do trenutaka kada želite da sebe obradujete slatkim zalogajem.
Sastojci:
Kora:
300 g mlevenog plazma keksa (ili petit beurre)
100 g kokosa
150 g otopljenog putera
100 ml mleka
Fil:
500 ml mleka
4 kašike gustina
5 kašika šećera
200 g bele čokolade
100 g kokosa
100 g mlevenih badema
200 ml slatke pavlake (umuti se posebno)
1 vanilin šećer
Za dekoraciju:
Umućena slatka pavlaka ili šlag
Kokos
Rafaelo kuglice (po želji)
Priprema:
Kora:
Pomešati keks i kokos, dodati otopljeni puter i mleko.
Sjediniti i utisnuti u kalup obložen papirom za pečenje. Poravnati i staviti u frižider da se stegne.
Fil:
Gustin, šećer i vanilu izmešati s malo mleka, ostatak mleka staviti da provri.
Zakuvati fil dok se ne zgusne, pa dodati belu čokoladu da se otopi.
Ohladiti krem (pokriti streč folijom da se ne stvori korica).
U ohlađeni krem dodati umućenu slatku pavlaku, kokos i bademe.
Slaganje:
Preko kore naneti fil, poravnati i premazati umućenim šlagom ili pavlakom.
Posuti kokosom i dekorisati kuglicama.
Ostaviti u frižideru minimum 4h (najbolje preko noći).
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


