Foto: Shutterstock/Pixel-ShotUkoliko ste odrastali uz bakin sirup od maline, ovaj recept će vas podsetiti na drage uspomene iz detinjstva. A ako ga sada pripremate prvi put, verujte – biće to ljubav na prvi gutljaj!
Domaći sirup od maline je pravo letnje blago – pun ukusa, bez konzervansa i savršen uz mineralnu vodu, led ili čak kao dodatak vašim omiljenim koktelima. Recept, koji prenosimo sa sajta Zadovoljna.hr, sledi u nastavku:
Sirup od maline
Sastojci:
- 2 kg svežih malina
- 1,2 l vode
- 1 kg šećera
- 10 g limunske trave
Priprema:
- Dobro operite maline pod hladnim mlazom vode i ocedite ih.
- U velikoj šerpi prelijte vodu preko malina i stavite na srednju vatru. Kada tečnost počne da ključa, skinite penu koja se stvara na površini.
- Nakon 10 minuta kuvanja, procedite smesu kroz finu cediljku ili gazu. Vratite dobijeni sok u šerpu, a pulpu možete sačuvati za smutije ili kolače.
- U proceđeni sok dodajte šećer i koru limuna. Promešajte i vratite na vatru. Kuvajte dok ne proključa, stalno mešajući da se šećer potpuno rastvori.
- Vruć sirup odmah sipajte u prethodno sterilisane, tople i suve tegle ili flaše. Čvrsto ih zatvorite i okrenite naopačke. Ostavite da se potpuno ohlade.
- Poslužite sirup razblažen hladnom vodom i sa nekoliko kockica leda. Odličan je i kao dodatak letnjim koktelima ili čak u prelivima za deserte. Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


