sirupFoto: Shutterstock/Pixel-Shot

Ukoliko ste odrastali uz bakin sirup od maline, ovaj recept će vas podsetiti na drage uspomene iz detinjstva. A ako ga sada pripremate prvi put, verujte – biće to ljubav na prvi gutljaj!

Domaći sirup od maline je pravo letnje blago – pun ukusa, bez konzervansa i savršen uz mineralnu vodu, led ili čak kao dodatak vašim omiljenim koktelima. Recept, koji prenosimo sa sajta Zadovoljna.hr, sledi u nastavku:

Sirup od maline

Sastojci:

  • 2 kg svežih malina
  • 1,2 l vode
  • 1 kg šećera
  • 10 g limunske trave

Priprema:

  1. Dobro operite maline pod hladnim mlazom vode i ocedite ih.
  2. U velikoj šerpi prelijte vodu preko malina i stavite na srednju vatru. Kada tečnost počne da ključa, skinite penu koja se stvara na površini.
  3. Nakon 10 minuta kuvanja, procedite smesu kroz finu cediljku ili gazu. Vratite dobijeni sok u šerpu, a pulpu možete sačuvati za smutije ili kolače.
  4. U proceđeni sok dodajte šećer i koru limuna. Promešajte i vratite na vatru. Kuvajte dok ne proključa, stalno mešajući da se šećer potpuno rastvori.
  5. Vruć sirup odmah sipajte u prethodno sterilisane, tople i suve tegle ili flaše. Čvrsto ih zatvorite i okrenite naopačke. Ostavite da se potpuno ohlade.
  6. Poslužite sirup razblažen hladnom vodom i sa nekoliko kockica leda. Odličan je i kao dodatak letnjim koktelima ili čak u prelivima za deserte. Uživajte!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari