Site name

Vračar dobija još 630 parking senzora

Na teritoriji opštine Vračar, u narednih deset dana, biće ugrađeno 630 novih parking senzora. Naredne godine ove senzore dobiće i Dorćol, kao i pojedine ulice u centru grada.

2

Piše: Danas Online

02. avgust 2017. 15:39

Foto: BeoInfo

Gradski menadžar Goran Vesić, predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković i direktor „Parking servisa” Andrija Čupković prisustvovali su danas početku radova na drugoj fazi postavljanja senzora koji omogućavaju vozačima brže i lakše pronalaženje mesta za parkiranje.

Vesić je istakao da će u drugoj fazi na Vračaru biti postavljeno novih 630 parking senzora, uz podsećanje da je prošle godine u prvj fazi postavljeno 800 senzora i 40 informacionih tabli na istoj opštini.

– Parking senzori, koji se nalaze na obeleženim mestima za parkiranje, daju informacije koliko je slobodnih mesta, a vozači imaju na uvid da li u neku ulicu treba da skrenu ili ne, u zavisnosti od te činjenice. Ovakav sistem nema puno gradova u Evropi, zbog čega smo ponosni, i što Vračar zaslužuje – objasnio je gradski menadžer, prenosi BeoInfo.

On je precizirao da će se u drugoj fazi postavljati senzori u rejonu Krunske, Beogradske, Bulevara kralja Aleksandra i Baba Višnjine, odnosno Golsfordijeve ulice, što će građanima ovog dela Vračara omogućiti veći komfor prilikom parkiranja.

Prema procenama Sekretarijata za saobraćaj, vozači u Beogradu u proseku izgube oko 40 minuta u potrazi za parking mestom. Na ovaj način se smanjuje ta minutaža, kao i emisija štetnih gasova, ukazao je Vesić.

– Ovo je veoma važna aktivnost, jer u centru grada postoji nedostatak parking mesta. Dobili smo građevinsku dozvolu za garažu na Studentskom trgu, koja će imati skoro 900 parking mesta, i pred dobijanjem smo građevinske dozvole za garažu u Kneza Miloša. Na samom Vračaru je otvorena garaža u Baba Višnjinoj, dok se u okviru treće faze rekonsrtrukcije Kalenić pijace, koja kreće naredne godine, biće podignuta garaža za oko 200 automobila – najavio je gradski menadžer i dodao da je u planu izgradnja garaže i u Skerlićevoj ulici, pored Hrama Svetog Save , gde se trenutno rekonstruiše Ulica Bore Stankovića.

On je najavio da će se postavljanje senzora za parkiranje nastaviti i naredne godine izvan Vračara. Pokazalo se da deo Dorćola, u delu od Cara Dušana, Strahinjića bana i do Francuske ulice ima potrebu za ovakvim vidom usluge, zaključio je Vesić.

Nedeljković je podsetio da ta opština ima veliki problem sa parkiranjem, ali da će ova tehnologija omogućiti da se preko informacione table vidi da li u nekoj ulici ima mesta.

– Izgradnjom novih garaža ispod Kalenić pijace i u Skerlićevoj ulici, kod Beogradskog dramskog pozorišta, omogućićemo žiteljima i ljudima koji ovde rade veći komfor oko parkiranja – istakao je Nedeljković i podsetio da je to bilo i predizborno obećanje da svi građani koji su vezani za Vračar moraju da imaju parking mesto.

Novih 630 parking senzora biće ugrađeni u narednih 10 dana. Senzor koji je utisnut u asfalt šalje poruku do informacione table koja se nalazi na raskrnici i omogućava vozačima da vide da li ima ili nema mesta u pojedinoj ulici.

Iz „Parking servisa” mole građane za razumevanje jer će u tom periodu doći do premeštanja vozila sa jednog mesta na drugo radi nesmetanog obavljanja posla. 

povezane vesti

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Mikac

02. avgust 2017.

Ovo postaje zemlja ludaka , ugradjujete parking senzore a takoreći sva prigradska naselja Beograda su u potpunom komunalnom haosu (nema kanalizacije, problemi sa strujom , vodom , nema puteva , rupa do rupe, nema trotoara , otpad na sve strane , nema nikakvih kulturnih sadržaja niti državnih i javnih institucija). O problemima prigradskih naselja mogu se napisati tomovi ali to ne smeta gradskim moćnicima da guraju glavu u pesak.

Pera

03. avgust 2017.

Tražim ja mesto za parkiranje kad na tabli piše 3 mesta, dok ja stigoh sva 3 zauzeta, krenem ja u novi krug na tabli piše 2 mesta slobodna, dok ja stigoh ona se zauzeše, psujem ja tablu i senzore, kružim kad ono čovek se isparkira a ja se uparkirah. J****e se i vi i vaši senzori.