Kupovina Luke Beograd je najgora poslovna i lična odluka koju sam doneo u životu. Platio bih da nisam učestvovao u tome. Zbog Luke država vodi spor protiv mene i favorizuje konkurentski projekat. Pojavio sam se na naslovnim stranama novina preko šezdeset puta, rekao je juče Milan Beko svedočeći u Specijalnom sudu u procesu koji se vodi protiv bivšeg ministra privrede i privatizacije Predraga Bubala i ostalih optuženih za zloupotrebe prilikom prodaje paketa državnih akcija u Luci Beograd preduzeću Milana Beka „Vorldfin“ iz Luksembruga.

Beko se juče prvi put pojavio u javnosti od kada je 15. novembra prošle godine ranjen, kada su i danas nepoznati napadači pucali u njega. On je skoro dva sata bez pauze svedočio, odgovarajući na pitanja tužioca i advokata odbrane.

– Nisam imao ni prethodnih, ni naknadnih saznanja kako će se država ponašati sa svojim paketom akcija u Luci Beograd. Nisam imao komunikaciju sa predstavnicima države, jer smo još od privatizacije Knjaza Miloša bili u lošim odnosima – rekao je Beko odgovarajući na pitanja tužioca.

Prema njegovim rečima, cena akcije Luke Beograd je određena na osnovu procene o pozitivnim i negativnim stranama koje bi ta kupovina donela.

– Luka se nalazi u centru grada, a akti Grada još od 1972. godine predviđaju da se ona izmesti i taj prostor urbanizuje. To je bilo vreme investicione euforije kada su se tražili veliki projekti. S druge strane, negativno je bilo što se vodilo više od 200 sporova o zemljištu Luke, od čega jedan veliki spor sa Skupštinom Grada – naveo je Beko.

Govoreći o izgradnji infrastrukture planiranog poslovno-stambenog kompleksa, Beko je istakao da su procene da bi za Luku Beograd ona koštala 600 miliona evra, dok će isti posao državu koštati 1,2 milijarde evra za Beograd na vodi.

– Kad država gradi, to može. Ali kada ja radim, onda ne može – kazao je Beko.

Suđenje Bubalu i ostalima počelo je u julu 2014. godine, kada je bivši ministar negirao optužbe za zloupotrebu službenog položaja prilikom privatizacije Luke Beograd.

Pored njega na optuženičkoj klupi nalaze se i bivši izvršni direktori Agencije za privatizaciju Miodrag Đorđević i Goran Mrđa, direktor Centra za tržište kapitala Aleksej Misailović, direktor Akcijskog fonda Aleksandar Gračanac i direktorka Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasmina Dragutinović. Za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica optužnica obuhvata bivšeg direktora Privrednog društva Luka Beograd AD Miroslava Drobca i bivšeg finansijskog direktora tog privrednog društva Dušana Kosovca. Bubalo je uhapšen 14. juna 2013. godine i do 27. decembra te godine je bio u pritvoru kada je pušten da se brani sa slobode.



 

Svi znaju ko je Beko

Milan Beko sa sobom nije poneo ličnu kartu, koju pre svedočenja treba da pokaže sudskom veću kao potvrdu identiteta. Ipak, sudija je i pored toga dozvolio svedočenje jer je „svedok svima poznat“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari