Policija je uhapsila direktorku privrednog društva NISSA Niš Snežanu T. (62) i poreskog inspektora iz Niša Srđana Z. (50), a krivičnom prijavom podignutom zbog sumnje u pranje novca obuhvaćen je i Zoran Ajković Ajkula (43), koji je po međunarodnoj poternici priveden u Crnoj Gori i čeka izručenje Srbiji, potvrđeno je juče u Policijskoj upravi u Nišu.


Snežana T. je uhapšena zbog sumnje da je izvršila krivična dela falsifikovanje službene isprave i pranje novca pomaganjem, a inspektor Poreske uprave Niš Srđan Z. zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj.

Sumnja se da je Snežana izvršenjem ovih krivičnih dela pomogla Ajkoviću, inače članu Upravnog odbora NISSA i jednom od članova konzorcijuma, u kupovini ovog društvenog preduzeća. Osumnjičena je, kako se navodi, u toku 2008. godine pomogla Ajkoviću da opere novac tako što je sklopila ugovor o pozajmici u iznosu od 22,86 miliona dinara, u kojem je naveden neistinit podatak da je on ovaj iznos, za koji se sumnja da potiče od poreske utaje, uplatio na žiro račun NISSA.

Poreski inspektor Srđan Z. sumnjiči se da je januara 2013. godine, u postupku utvrđivanja poreza na kapitalnu dobit, Ajkoviću utvrdio poresku obavezu u iznosu od 1,6 miliona dinara, a u ponovljenom postupku, u februaru 2014, navedenu poresku obavezu preinačio u iznos od 23,8 miliona dinara. Na taj način omogućio je Ajkoviću protivpravnu imovinsku korist od 22, 2 miliona dinara i za toliki iznos oštetio budžet Srbije.

Zoran Ajković je, inače, u MUP-ovoj Beloj knjizi iz 2001. godine označen kao pripadnik kriminalne grupe koja se bavi ilegalnom trgovinom narkoticima. Policijske akcije protiv njega i još nekih članova porodice Ajković intenzivirane su prošle godine, nakon izjava tadašnjeg vicepremijera Aleksandra Vučića da su organizovani u „klan“ koji, pored ostalog, predstavlja „najveću narko organizaciju u Srbiji“. Posle hapšenja njegovog brata Mirka, zbog sumnje u iznudu, i sestre Vesne, zbog sumnje u utaju poreza, Zoran Ajković je nestao iz Niša, a kasnije i iz Srbije. Prema navodima medija, porodica Ajković je novac od ilegalnih poslova „oprala“ kupovinom više desetina lokala, stanova i kuća u Nišu i Srbiji, kao i učešćem u privatizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari