Ročište za naknadu štete u sporu koji je Ilija Dević, bivši vlasnik ATP Vojvodine, pokrenuo protiv Grada Novog Sada juče je ponovo odloženo za 2. oktobar, jer ekonomsko finansijski veštak Jovan Dragaš – nije shvatio nalog suda. On je, naime, posle duže od godinu dana rada na predmetu, nalaz zasnovao na poslovanju ATP Vojvodine od momenta njene prodaje Deviću do trenutka kada je počela izgradnja nove autobuske stanice, 2007. godine, dakle za period pre nego što je šteta nastala.


Tužba za štetu pokrenuta je jer Grad nije ispoštovao svoj deo ugovora i preusmerio saobraćaj na novu autobusku stanicu koju je 2007. izgradila ATP Vojvodina iz kredita za koje je Dević garantovao ličnom imovinom. Zbog toga što stanica nije mogla da pokrene poslovanje, ATP Vojvodina, koja je upošljavala oko 500 radnika, otišla je u stečaj, a ista sudbina zadesila je i Devićevo matično preduzeće. Tužba za odštetu podneta je da bi se utvrdio i naplatio iznos, kako pravnici kažu „izmakle dobiti“, jer preduzeće i vlasnik nisu mogli da ostvaruju prihod iz investicije.

U toku stečajnog postupka, pravosnažnom sudskom presudom utvrđeno je da Grad nije ispoštovao svoj deo ugovora i ATP Vojvodina je iz gradske kase naplatila oko tri miliona evra odštete. Interesantno je da je veštak u tom sporu, po istovetnom zahtevu i identičnoj dokumentaciji, bio takođe Dragaš.

– Bili smo zaprepašćeni kada smo dobili nalaz za period koji nas u ovom sporu uopšte ne interesuje, pre izgradnje stanice, a čudno je i to što je sud vrlo hladno primio izjavu veštaka da je imao takav nalog, i da nije bio određen period za koji je trebalo da veštači. A to je bilo sasvim jasno iz tužbenog zahteva, a pogotovu bi trebalo da je jasno tom veštaku koji ovaj predmet prati od 2008. godine – kaže za Danas advokat Devića Nebojša Đokić, koji je ovaj postupak okarakterisao kao opstrukciju.

Inače, spor za utvrđivanje štete Dević je pokrenuo u decembru 2011, ročišta su u nekoliko navrata odlagana, pa je veštačenje naloženo tek u maju prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari