Firmu guše obaveze iz ranijeg perioda 1Foto: FoNet/Branko Vuckovic

Uprkos činjenici da već duže vreme ima posla, da redovno ispunjava tekuće obaveze prema državi, dobavljačima i zaposlenima, preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom „Šumadija DES“ u Kragujevcu nikako da stane „na zelenu granu“.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Naprotiv, zbog zaostalih zarada iz ranijeg perioda, od 2010. do 2013. i tužbi radnika po tom osnovu, račun firme je od lane u blokadi, usled čega je u „Šumadiji DES“ u novembru 2015. pokrenut stečajni postupak.

Poslovodstvo fabrike je obezbedilo nastavak poslovanja i ponudilo unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) koji, opet, zbog blokade računa i protivljenja Poreske uprave Srbije (kao i u slučaju Zastava kovačnice) ne može da postane pravosnažan, što dodatno otežava situaciji u fabrici.

U poslovodstvu i sindikatu „Šumadije DES“ tvrde da firmi nedostaje nekih 45 miliona dinara za izmirenje duga i deblokadu računa, ali da je podrška države izostala iako su fabrika koja upošljava osobe sa invaliditetom. Posebne zamerke imaju, vele, na Ministarstvo za rad i socijalnu politiku i ministra Aleksandra Vulina, koji je „toliko puta bio u Kragujevcu, a da nije našao za shodno da poseti to preduzeće, inače u nadležnosti njegovog ministarstva“, kažu u toj fabrici i dodaju: „Obilazi nas kao kiša oko Kragujevca“.

– Imamo toliko posla da bismo, uz podršku ministarstva, mogli ne samo da rešimo problem blokade računa i stečajni postupak, već bismo ubrzo mogli da zaposlimo još nekoliko desetina novih radnika. Kako te podrške nema, prinuđeni smo da se sami nosimo sa nedaćama i da ih prevazilazimo sopstvenim radom – kažu u poslovodstvu.

Ističu, pritom, da se poslovodstvo ali i sindikat godinama unazad obraćalo nadležnim republičkim i lokalnim institucijama, jer je na državnom zemljištu koje je „Šumadija DES“ dobila na korišćenje, podignut privatni ugostiteljski objekat. Reagovanja, međutim, nije bilo.

„Šumadiju DES“ je, doduše, nedavno posetio državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović, koji je podsetio da je pre dve godine obustavljen postupak privatizacije preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom, nakon čega su limitirane mogućnosti tog ministarstva da pomogne u rešavanju problema, jer je ta kategorija firmi izašla iz njegove nadležnosti.

Podsetimo da su radnici „Šumadije DES“ do sredine 2013. pokušavali da čestim protestima, pa i štrajkovima glađu, skrenu pažnju javnosti i nadležnih na položaj preduzeća. Najduži njihov protest trajao je od 27. marta do 15. jula 2013. kad je grupa invalidnih radnika nedeljama štrajkovala glađu. TV snimci i novinske fotografije tog štrajka glađu potresale su, tih dana i nedelja, najširu domaću javnost. Nedugo potom promenjeni su Skupština, Upravni odbor i poslovodstvo preduzeća. Novi organi upravljanja i aktuelni menadžment uveliko su stabilizovali poslovanje firme, ali su ostale neizmirene obaveze iz ranijeg perioda, za koje u državi, kako tvrde u „Šumadiji DES“, nemaju sluha.

Više od polovine zaposlenih invalidi

Preduzeće „Šumadija DES“, nakon što je primenom socijalnog programa firmu napustilo oko 30, mahom režijskih radnika, trenutno ima 44 zaposlena, od kojih su 26 osoba sa invaliditetom. Zarade te kategorije radnika država sufinansira sa 600.000 dinara mesečno, što je njena zakonska obaveza. Od početka 2015. preduzeće, tvrde u „Šumadiji DES“, zaposlenim radnicima redovno isplaćuje tekuće zarade i uredno uplaćuje doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari