Još jedno ročište po tužbi privrednika Ilije Devića u novosadskom Višem sudu protiv grada Novog Sada zbog slučaja ATP Vojvodina, odloženo je, a ovoga puta problem je bio u prisustvu troje novinara.


Prilikom prozivanja ko je sve prisutan u sudnici, sutkinja Jokica Janjušević ukazala je novinarima koji su došli da izveštavaju da je bilo potrebno da je obaveste da će prisustvovati raspravi. Dodala je to bilo neophodno kako bi obavestila predsednika Višeg suda.

Devićev advokat Emir Jašarević usprotivio se ovome, ukazujući da su sudske rasprave u parnicama otvorene za javnost. Naveo je da u sudnicu mogu doći svi zainteresovani punoletni građani, a da za to ne traže saglasnost predsednika suda. Takođe je istakao da novinari saglasnost traže samo u slučaju da snimaju ročište tonski ili video.

Sutkinja Janjušević odbila je njegovu argumentaciji, navodeći da nije reč o želji da se novinari, odnosno javnost udalje iz sudnice, nego naprotiv, o najboljoj nameri da se obezbede normalni uslovi za rad, pošto nema dovoljno mesta za sedenje. Podvukla je da bi, da su se novinari prethodno javili, obezbedila veću sudnicu.

– Sud može da pita prisutne novinare da li im je i na jednom suđenju u sudu u Novom Sadu – Osnovnom, Privrednom, Višem, u bilo kom suđenju u kome je bio prisutan gospodin Dević ili ATP Vojvodina, bilo omogućeno da imaju stolicu, ili je većina njih stajala, kao što stoji i danas – upitao je advokat Jašarević.

Ročište je ipak odloženo na neodređeno vreme, dok predsednik Višeg suda u Novom Sadu ne odluči o zahtevu tužioca za izuzećem sutkinje Janjušević. Inače, za suđenja u kojima je stranka ATP Vojvodina i Ilija Dević postoji permanentan interes javnosti, jer ne samo da je reč o sporovima visoke vrednosti, već je i to predmet sa liste od 24 sporne privatizacije koje Evropska unija zahteva da Srbija rasvetli. Sa tog spiska slučaj ATP Vojvodina označen je kao jedini u kome je oštećen investitor. Dević je u decembru 2011. pokrenuo parničnu tužbu pred Višim sudom protiv grada Novog Sada zbog slučaja ATP Vojvodine i tražio ličnu odštetu od pet milijardi dinara. Privredni sud je nedavno u sporu za nadoknadu štete protiv Grada Novog sada doneo presudu u korist ATP Vojvodina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari