Zaštićena područja prirode u Srbiji danas iznose samo 6,39 odsto, što je nedovoljan procenat, posebno ako se ima u vidu da su članice EU do 2020. godine postavile cilj od 20 odsto teritorije u tom statusu – rekla je juče ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, obrazlažući pred poslanicima Skupštine Srbije Zakon o nacionalnim parkovima.

Ona je istakla i da će se usvajanjem novih zakonskih rešenja omogućiti povećanje procenta zaštićenih područja u našoj zemlji, ali i pojednostavljenje procedure. „Donošenjem ovog zakona ostvaruje se i niz pozitivnih efekata i domenu ciljeva utvrđenih prostornim planom Srbije, strateškim dokumentima u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja i međunarodnim ugovorima i programima”, objasnila je ministarka poljoprivrede .

Poslanike je zanimalo i koji su mehanizmi zaštite nacionalnih parkova, zašto u njima ima nedovoljno zaposlenog stručnog kadra, a Ivan Karić, poslanik Zelene stranke, primetio je da jedan deo nacionalnih parkova, pre svega Kopaonik, više liči na Kaluđericu nego na zaštićeno prirodno područje. Olgica Batić , poslanica DHSS zamerila je ministarstvu poljoprivrede što se u ovom trenutku  bavi zakonom o nacionalnim parkovima kada “nam poljoprivreda odumire“. Ona je optužila  ministarku da govori paušalno, da se nije dobro pripremila za predstavljanje zakona, da li zato što nije ekspert, ili što nije uspela da zapamti podatke i da nikako ne može da joj bude izgovor šta su radili ili šta nisu radili njeni prethodnici.

Odgovarajući na primedbe Batićeve, ministarka poljoprivrede rekla je da je tačno da nije ekspert za nacionalne parkove, već da je samo stručnjak za jednu oblast poljoprivrede. “Apsolutno nisam rekla da prethodni ministri nisu ništa radili. Radili su puno, ali su im mandati bili kratki”, istakla je Bogosavljević Bošković, napominjući da prosto ne zna odakle da počne da odgovara na sve kritike poslanice Batić .



 

Pitanja

Anamarija Viček, poslanica SVM najavila je da će ta poslanička grupa na predloženi zakon uložiti samo jedan amandman, iako smatra da bi osnivačka prava Nacionalnog parka Fruška gora, jedinog na teritoriji severne pokrajine , trebalo preneti na AP Vojvodinu. Međutim, prema njenim rečima, to u ovom trenutku, nakon odluke Ustavnog suda, nije moguće. I poslanica LSV Nada Lazić navela je da je AP Vojvodini dva puta oduzimana nadležnost nad tim nacionalnim parkom, čime joj je oduzet i inspekcijski nadzor, što bi trebalo ovim zakonom vratiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari