Kupoprodajni ugovor koji su potpisali Ministarstvo privrede Srbije i Hestil za Železaru Smederevo ne garantuje očuvanje svih radnih mesta, dosadašnje plate i obavezu izmirenja bilo kakvih dugovanja koji su nastali pre nego što su Kinezi preuzeli fabriku, saznaje Danas.

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }

Branko Pavlović, privatizacioni savetnik, objašnjava da je Hestil kupoprodajnim ugovorom pazario imovinu Železare Smederevo, ali da istovremeno nije preuzeo i radnike i druge obaveze.

– Nisam imao priliku dosad da pročitam kupoprodajni ugovor te ne mogu da komentarišem detalje. Međutim iz onoga što je javno obelodanjeno jasno se da zaključiti da su Kinezi kupili samo imovinu Železare. To znači da Hestil nije dužan da vraća bilo kakve dugove ili preuzima eventualne obaveze koje je Železara do potpisivanja kupoprodajnog ugovora sa Hestilom imala prema zaposlenima ili nekom drugom. Dakle, kupoprodajni ugovor ne garantuje da će u fabrici ostati svih 5.050 radnika koliko ih ima sada i da će oni imati plate u iznosu u kome ih sada imaju – objašnjava Pavlović.

On dodaje da će nakon što istekne prelazni period od dva meseca Hestil faktički početi sa zapošljavanjem radnika u Železari.

– Sa reprezentativnim sindikatima biće potpisan novi kolektivni ugovor koji će propisivati visinu ličnih dohodaka, a u tom periodu treba da bude dogovoreno i da li će Kinezi kao novi poslodavac zadržati sve zaposlene ili će ipak biti viškova. Sve to će biti stvar novih dogovora i pregovora države, sindikalaca i Hestila i to u uslovima u kojima Kinezi kupoprodajnim ugovorom nisu preuzeli obavezu da zadrže postojeći broj radnika, eventualno zaposle nove i zadrže postojeće iznose plata – naglašava Pavlović.

Prema njegovim rečima, takvi ugovori su uobičajena stvar jer se kupac njima štiti od izmirenja obaveza koje nije stvorio.

U javnosti su se nakon preuzimanja smederevske železare od strane kineskog partnera pojavile spekulacije da će to značiti veći rast privrede Srbije nego što je planirano i da će oko 5.050 zaposlenih zadržati radna mesta, te da će biti otvorena i nova. Vlada Srbije prihvatila je 5. aprila ponudu kineske kompanije Hestil za kupovinu Železare Smederevo, koja je jedina dala obavezujuću ponudu da kupi svih 98 imovinskih celina Železare za 46 miliona evra. Kompanija planira da zadrži svih 5.050 radnika.

Kineska kompanija Hestil je najveći proizvođač čelika u Aziji, sa godišnjim proizvodnim kapacitetom od 50 miliona tona. Hestil je vlasnik 37 visokih peći, od kojih 23 visoke peći imaju kapacitet veći od 1.000 kubnih metara, a prošle godine je proizvela 47,8 miliona tona čelika. Prihod Hestila u 2015. godini iznosio je 43,7 milijardi dolara. Na globalnom nivou zapošljava više od 120.000 radnika i u velikoj meri doprinosi društvenom bogatstvu u svim geografskim područjima gde radi. Ta kineska grupacija ima 70 kompanija van Kine, u više od 30 zemalja kao što su SAD, Velika Britanija, Australija, Južna Afrika, Kanada, Singapur, Švajcarska i Hongkong.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari