U najvećim domaćim vojnim fabrikama, Zastavi Oružju, Krušiku, Prvom partizanu, Slobodi, „Milanu Blagojeviću“ i Prvoj iskri koje čine u toku je izjašnjavanje radnika o socijalnom programu za rešavanje statusa prekobrojnih srpskih oružara.

Oko 7.400 zaposlenih u firmama domaće vojne industrije dobrovoljno će se, do početka naredne sedmice, izjašnjavati o mogućnostima za prevremeno penzionisanje, odnosno državni dokup do pet godina staža, uz nadoknadu od šest bruto plata i mesečne prinadležnosti do odlaska u mirovinu od 60 odsto prosečne republičke plate ili o odlasku iz fabrika uz otpremnine od 300 evra po godini staža. Radnicima vojne industrije kojima je ostalo do dve godine do penzije, socijalni program nudi prelazak na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje, uz otpremnine i redovne mesečne nadoknade do sticanja uslova za penzionisanje. Na otpremnine od šest bruto plata mogu da računaju i oni oružari koji su ispunili jedan od zakonskih uslova za penziju, a žele da dobrovoljno odu iz preduzeća.

U sindikalnim i poslovodnim strukturama fabrika namenske industrije za naš list kažu da je problem viška najizraženiji u najstarijoj i najvećoj vojnoj fabrici u Srbiji i na Balkanu – Zastavi Oružju iz Kragujevca, u kojoj je od 2.600 zaposlenih, prekobrojno njih oko 1.000. Do juče u toj fabrici za odlazak, pre svega putem dokupa staža, izjasnilo se 210 zaposlenih. U ostalim vojnim fabrikama prekobrojnih radnika gotovo i da nema ili je njihov broj zanemaraljiv. U „Milanu Blagojeviću“, na primer, višak je tek nekoliko desetina od ukupno 987 zaposlenih. U Slobodi iz Čačka tvrde da nemaju prekobrojnih, ali da se za neku od opcija iz socijalnog programa izjasnilo oko 300 od 1.500 radnika. Viška radnika nema ni u Krušiku, gde od 1.600 zaposlenih, 260 ispunjava uslov za državni dokup do pet godina staža, dok u Prvom partizanu tvrde da imaju manjak radnika. U ovoj užičkoj fabrici, naime, uz 617 stalno zaposlenih, angažovano je, na određeno vreme i preko studentske zadruge, još oko 700 radnika.

U Jedinstvenoj sindikalnoj organizaciji preduzeća odrambene industrije kažu da socijalni program u firmama u kojima nema prekobrojnih radnika ili je njihov broj zanemarljiv, treba da reši problem starosne strukture zaposlenih (procenjuje se da je starosni prosek oko 50 godina), odnosno otvori prostor i mogućnosti za kadrovsko podmlađivanje fabrika.

Izvoz u severnu Afriku?

Kako Danas nezvanično saznaje, domaća vojna industrija mogla bi da dobije novi veliki izvozni posao, od kojeg bi profitirale sve fabrike te grupacije, s tim što bi, procenjuje se, najveću korist imale Zastava Oružje i Prvi partizan. Ima indicija da će biti ugovoren izvoz u jednu severnoafričku zemlju, kojoj je Zastava i prošle godine prodavala oružje, ali u znatno manjem obimu od očekivanog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari