Kao što su krajem minule sedmice i najavili, zaposleni u kragujevačkom Centru za strna žita stupili su juče u generalni štrajk, zahtevajući, pre svega, promenu odnosa države prema toj naučnoistraživačkoj ustanovi i konačno rešenje njenog statusa, ali i isplatu 18 zaostalih zarada i overu zdravstvenih knjižica. Demonstrirajući nezadovoljstvo zbog odugovlačenja države da reši status Centra, zaposleni su prošlog četvrtka organizovali jednosatni štrajk upozorenja, ali kako reagovanja nije bilo, od juče su u potpunosti obustavili rad. Nezadovoljstvo je eskaliralo nakon što je Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku odbilo da prihvati dokumentaciju za socijalni program, sa obrazloženjem da Centar nije preduzeće u restrukturiranju.

Sindikat Centra ipak veruje da u Ministarstvu za prosvetu i nauku, u čijoj su ingerenciji, kao i lokalnoj samoupravi postoji volja da ta ustanova opstane. Tvrde i da među nadležnima ima kontakata, ali da sve te aktivnosti ni približno nemaju dinamiku potrebnu za urgentno rešavanje problema, a zbog odugovlačenja države obaveze se gomilaju i preti opasnost da se pod tim teretom ustanova ugasi pre nego što se status reši. Zbog toga se u delu javnosti uveliko spekuliše da je do opstanka Centra stalo samo preostalim radnicima te ustanove. U prilog tome je i nevoljno posredovanje lokalnih vlasti između republičkih institucija i zaposlenih u toj ustanovi, dok se, istovremeno, već najavljuje mogućnost da kompleks od 50 hektara zemljišta u vlasništvu Centra, koje služi za oglednu i eksperimentalnu proizvodnju, postane nova industrijska zona.

U Centru se danas održava i javna sednica Sindikata te ustanove na kojoj će biti otvorena tema o odnosu države prema toj ali i ostalim naučnoistraživačkim institucijama u Srbiji, prevashodno onim južno od Save i Dunava. O tome će, kako je najavljeno, pored ostalih, govoriti i čelnici Sindikata zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari