U Fijatovoj fabrici u Kragujevcu juče je počela probna proizvodnja verzije modela 500L sa sedam sedišta, a pokretanju tog procesa prisustvovali su i premijer Ivica Dačić i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić. Prema njihovim izjavama, oni su fabriku posetili prvi put i nisu krili oduševljenje izgledom i opremom koja je ugrađena. Inače, serijska proizvodnja ove verzije fijata 500L počeće u maju a prodaja sredinom godine, kada je najavljeno da će se pojaviti na tržištu Severne Amerike.


Prema rečima premijera, aranžman sa Fijatom je jedan od najbolje sklopljenih poslova u prethodnih nekoliko decenija, a očekuje se da će FAS postati najveći domaći izvoznik. On je najavio da će u aprilu sa ruskim zvaničnima razgovarati o mogućnosti da se Fijatovi modeli proizvedeni u Kragujevcu u tu zemlju izvoze oslobođeni carine. „Rusija to još nikom nije dozvolila, ali mi ćemo razgovarati o tim pitanjima“, rekao je Dačić.

– U ovom trenutku u FAS-u i kooperantskim firmama zaposleno je 2.600 radnika, što je više od broja koji je predviđen ugovorom. S obzirom na potražnju tog modela na ino tržištima, izvesno je da će do kraja godine biti otvoreno još oko 600 radnih mesta – rekao je Dinkić i dodao da se od izvoza Fijatovog modela ove godine očekuje prihod od dve milijarde evra, što je gotovo petina ukupno vrednih izvoznih poslova.

Plan B

– Naredne nedelje razgovaraću sa predstavnicima sindikata i poslovodstvom smederevske železare. Očekujemo da se ruska firma sa kojom se razgovara o partnerstvu u toj kompaniji uskoro izjasni dali ući u posao. Ukoliko od toga odustanu, imamo plan B i prvo ćemo ga saopštiti sindikatima i rukovodiocima u Železari – rekao je Mlađan Dinkić juče u Kragujevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari