Ostvaruju se očekivanja da će automobilska industrija, u kojoj trenutno radi oko 150 kompanija, biti pokretač privrednog razvoja Srbije. Ove godine u Srbiji se očekuje privredni rast od dva odsto, a od izvoza Fijatovih automobila i automobilskih delova biće ostvaren devizni prihod od oko dve milijarde evra. Plasman roba iz automobilske industrije uvećaće ovogodišnji izvoz Srbije za 25 odsto, a jedna petina ukupnog srpskog izvoza ići će iz Kragujevca, izjavio je juče u Kragujevcu ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić na svečanom otvaranju dve nove fabrike američke kompanije Džonson Kontrol.

On je dodao da je zahvaljujući proizvodnji automobila u decembru prošle godine zabeležen rast industrijske proizvodnje, a u januaru smanjenje platnog deficita, dok je istovremeno u kompaniji Fijat automobili Srbija i njenim dobavljačima već angažovano oko 4.000 radnika. Dinkić je najavio i dolazak novih investitora iz oblasti automobilske industrije, jer su prošle sedmice, u Beogradu boravili predstavnici dveju velikih kompanija, iz Hong Konga i Nemačke, sa kojima se razgovara o dolasku u Srbiju.

Inače, u Industrijskoj i slobodnoj carinskoj zoni „Grošnica“ u Kragujevcu i u fabričkom krugu FAS-a svečanom otvaranju dve nove fabrike prisustvovali su i ambasadori SAD i Italije u Srbiji, Majkl Kirbi i Armando Variki, generalni direktor FAS-a Antonio Ćezaro Ferara i drugi gosti. U fabrikama Džonson Kontrola u „Grošnici“ i fabričkom krugu FAS-a, gde 50 odsto pripada i italijanskoj kompaniji Manjeti Mareli, već se proizvode sedišta i komponente za enterijer modela „fijat 500L“. Zajednička fabrika kompanije Džonson Kontrola i Manjeti Marelija prostire se na oko 19.000 kvadratnih metara, i u njoj 145 radnika proizvodi kompletan enterijer za verziju modela „fijat 500L“, koji se prodaje na evropskim tržištima. U toj fabrici u toku je verifikaciona proizvodnja enterijera za verziju „fijata 500L“, koja će tokom ove godine početi da se prodaje u Americi. U fabrici koja je otvorena u Industrijskoj zoni, površine 6.500 kvadratnih metara, 155 radnika proizvodi sedišta za verzije „fijata 500L“ za evropska i američko tržište, a u pripremi je izrada sedišta za model koji će se prodavati u Velikoj Britaniji. U ovoj fabrici takođe se pripremaju za skorašnji početak proizvodnje trećeg reda sedišta u produženoj verziji „fijata 500 L“, koja će moći da primi sedam putnika. U izgradnju i opremanje dve nove fabrike Džonson Kontrola u Kragujevcu, ukupno je investirano 22,8 miliona evra.

Globalni lider

Multinacionalna kompanija Džonson Kontrol, sa sedištem u SAD, pokriva 30 odsto svetske proizvodnji komponenti za enterijer putničkih vozila i globalni je lider u proizvodnji sedišta, delova vrata, instrument table I elektronike u automobilima. Prisutna je u 150 zemalja širom sveta, ima fabrike na 240 lokacija I zapošljava više od 170.000 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari