Država je nekolicinu bivših radnika Jata ostavila na cedilu i bez para, jer su oni koji su odlučili da uzmu socijalni program i dve godine do penzije sačekaju na birou, zbog novog Zakona o PIO došli u situaciju da narednih nekoliko meseci neće dobiti ni dinar. Naime, pre nego što će se privatizovati, Jat je svojim radnicima ponudio tri opcije za odlazak iz firme, jedna od njih je bila namenjena onima kojima je ostalo manje od dve godine do penzije. Novac od programa su dobili, kao i mesečna primanja sa biroa. Međutim, u decembru 2015. te dve godine su istekle, ali oni nisu stekli uslov za penziju jer je država jula 2014. promenila zakon, kojim se prag za odlazak u mirovinu povećao.

Radnici koji su nam se obratili očajni su zbog situacije u kojoj su, jer su „godine rada i truda ostavili u toj firmi“, a sada dočekali da budu „na ulici“. Pojedinima je ostala gotovo cela godina dok ne ispune uslov, a zbog nečije nemarnosti, a svakako ne njihovom greškom (jer nisu mogli da znaju da će država promeniti zakon o PIO) trenutno nemaju nikakva primanja.

O slučaju bivših radnika Jata, u Er Srbiji za naš list kažu da se nadaju da će se pronaći „sistemsko rešenje“.

– Radi se o zaposlenima koji su napustili kompaniju po Programu rešavanja viška zaposlenih. Kako su za realizaciju tog programa korišćena novčana sredstva iz republičkog budžeta, Er Srbija je u potpunosti postupala u skladu sa uputstvima predstavnika Radne grupe Vlade i rešavala višak zaposlenih u skladu sa odlukom o utvrđivanju programa za rešavanje viška zaposlenih u procesu racionalizacije, restrukturiranja i pripreme za privatizaciju – navodi Er Srbija u odgovoru za Danas.

Prema odluci koju pominje Er Srbija, isplata novčane naknade nastavlja se do ispunjavanja prvog uslova za ostvarivanja prava na penziju.

– Kako je odluka prestala da važi, nije nastavljena isplata novčane naknade, ali je po novoj odluci za 2015. nastavljena isplata posebne novčane naknade onima koji imaju do pet godina do sticanja uslova za penziju. U našem slučaju, do sada nam se obratilo ukupno troje bivših zaposlenih. Nadamo se da će biti pronađeno sistemsko rešenje, u korist ne samo ovo troje zaposlenih, već i drugih bivših zaposlenih iz drugih kompanija, koji su pogođeni prestankom važenja predmetne odluke – napominju u ovoj kompaniji.

U Ministarstvu rada su bili još nekonkretniji, te smo na pitanje šta će biti sa bivšim zaposlenima Jata koji su zbog promene zakona ostali bez nadoknade, dobili odgovor da „novčana naknada za slučaj nezaposlenosti jeste pravo koje ima nezaposleno lice po osnovu osiguranja za slučaj nezaposlenosti, odnosno na osnovu uplaćenih doprinosa za slučaj nezaposlenosti“. U odgovoru Ministarstva dalje piše i da se „visina mesečne naknade i vremensko trajanje za koje lice ima navedeno pravo, utvrđuje u upravnom postupku u NSZ, a na osnovu Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti“.

U Ministarstvu rada, nastavljajući da citiraju odredbe zakona, navode da je zakonom propisano da obavezno osigurano lice ostvaruje pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti ako je bilo osigurano najmanje 12 meseci neprekidno ili s prekidima u poslednjih 18 meseci.

Oni kažu da Zakon ne pravi razliku da li nezaposleno lice ima 30 godina života i jednu godinu staža osiguranja ili 60 godina života i 30 godina staža, kao i da jedni i drugi imaju isto pravo na novčanu naknadu na osnovu uplaćenih doprinosa za slučaj nezaposlenosti, a jedina je razlika u vremenu trajanja ovog prava.

Na jedno konkretno pitanje Danas nije uspeo da dobije jasan i konkretan odgovor, a bez njega su ostali i radnici, koji će sada, zahvaljujući državi koja ih je prevarila, morati da traže milostinju ili novi posao na nekoliko meseci ne bi li pregurali period do sticanja uslova za penziju.

Pravo na nadoknadu

– Zakon propisuje da, izuzetno, novčana naknada pripada nezaposlenom u trajanju od 24 meseca, ukoliko nezaposlenom do ispunjavanja prvog uslova za ostvarivanje prava na penziju, u skladu sa propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, nedostaje do dve godine. Dakle, ne postoji povezanost prava na isplatu novčane naknade za slučaj nezaposlenosti i prava odlaska u penziju – navode u Ministarstvu rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari