U pojedinim kragujevačkim hipermarketima i po ovdašnjim kuloarima ovih dana (pro)čula se, navodno pouzdana informacija, da je nemačka kompanija Meggle prodala kragujevačku Mlekaru drugom investitoru, te da napušta Srbiju. U menadžmentu mlekare, međutim, demantuju da Meggle odlazi iz Kragujevca. Direktor Meggle Srbija Aleksandar Nedeljković u pisanoj izjavi našem listu tvrdi da „nije tačno da se Meggle povlači iz Srbije“, već je tačno „da firma posluje i da ima dugoročne planove na teritoriji Srbije“.


Izvori Danasa u Meggle Srbija potvrđuju da se u toj kragujevačkoj firmi radi punim kapacitetom, i da je u toku realizacija ozbiljne investicije koja treba da unapredi poslovanje preduzeća.

– Gradi se novi objekat koji će da obezbedi povećanje proizvodnih kapaciteta, na tome je trenutno angažovano oko 140 radnika, koji imaju redovne i pristojne plate. Krajem prošle i početkom ove godine imali smo smanjenje broja zaposlenih, ali je nakon povećanja proizvodnje i proširenja proizvodnog asortimana zaposlen određen broj novih radnika. Mlekara prerađuje preko 100 tona mleka dnevno, a više desetina proizvoda od mleka se, osim u Srbiji, prodaju i u Crnoj Gori i u Bosni i Hercegovini – ističe naš sagovornik.

Mlekaru „Mladost“iz Kragujevca, krajem prethodne decenije, nakon propale privatizacije, kupila je beogradska firma SILBO, koja je u decembru 2010. potpisala ugovor sa kompanijom Meggle o privatizaciji kragujevačke fabrike. Sredinom marta 2011. mlekara Mladost i formalno je preuzeta i već u julu promenila naziv u Meggle Srbija. Nemci su u rekonstrukciju i osavremenjavanje kragujevačke mlekare uložili više miliona evra.

Nemačka kompanija Meggle, inače, osnovane je 1877. i slovi za jednog od najvećih proizvođača mleka i mlečnih proizvoda u Evropi. Prerađuje oko 750 miliona litara mleka godišnje i ima više od 2.600 zaposlenih u pogonima širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari