Odlazak Falkenštajnera sa Stare planine uzdrmao je stručnu javnost jer ovakav potez svetski poznatog lanca hotela nikako nije dobar signal za potencijalne investitore u srpski turizam. Šta se krije iza povlačenja Austrijanaca iz hotela koji im je pre četiri godine dat na upravljanje, mediji pokušavaju da saznaju poslednjih desetak dana, ali pravih odgovora nema.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Činjenice su da je Falkenštajner hteo da ugovor o menadžerstvu pretvori u onaj o zakupu, protiv čega, nije bila ni Vlada Srbije. Međutim, JP Stara planina je odbila da na mesto direktora postavi Aleksandra Vasilijevića, kog su Austrijanci predložili, što je njima bio dovoljan razlog da kažu kako ne žele više da budu deo priče na Staroj planini. S druge strane, imamo, uglavnom, šture zvanične informacije iz Vlade kako povlačenje Falkenštajnera „nije dobro za srpski turizam“, i nezvanične da je ovo svojevrstan „tabu“.

I za rukovodeće ljude u JP Stara planina priča o odlasku Falkenštajnera je izgleda „tabu“.

– Direktor je na sastanku, ako ste hteli izjavu imate sve na sajtu – rečeno je Danasu u kancelariji v. d direktora ovog preduzeća Vladimira Simovića. Na sajtu, međutim, nema odgovora zbog čega Vasilijević nije bio dobar kadar za mesto direktora Falkenštajnera, kao ni potvrde o čemu se samo spekuliše poslednjih dana, da domaćini na Staroj planini misle da bi oni bolje od bilo koga upravljali njihovim najboljim hotelom. Po principu, Falkenštajner je doneo brend, privukao turiste, postavio ceo kraj na noge i sad može da ide.

Od kada je Falkenštajner polovinom jula 2011. preuzeo hotel na Staroj planini iz godine u godinu prihodi se povećavaju, kako hotelu, tako i celom javnom preduzeću. Zahvaljujući Falkenštajneru Stara planina postala je vrlo brzo „zlatna koka“ za turizam istočne Srbije. Srazmerno, s brojem turista rasli su prihodi, a gubici se smanjivali.

Tako je u 2011. hotel zabeležio prihod od 4,3 miliona dinara, dok je gubitak bio za pola miliona veći od prihoda. Prihod hotela u 2012, prvoj godini koju je proveo u rukama Falkenštajnera, bio je čak 103 miliona dinara, uz gubitke od 52 miliona dinara. Poslovni prihod je u 2013. bio 148 miliona dinara, dok je gubitak smanjen na 30 miliona dinara. Prema podacima iz APR, u 2014. hotel na Staroj planini beleži prihod od gotovo 173 miliona dinara, dok se gubitak smanjio na svega 4,4 miliona dinara.

Uporedo sa rastom prihoda najjače karike na ovoj planini, rasli su i prihodi Javnog preduzeća Stara planina. Tako je, na primer, prema podacima APR, JP Stara planina, 2010. godinu završila sa 56 miliona dinara prihoda, da bi dve godine kasnije (prva cela godina u kojoj je Falkenštajner upravljao hotelom) taj prihod skočio je šest puta – na 300 miliona dinara. Prihod je porastao i u 2013, da bi 2014. JP Stara planina završila sa prihodom od 498 miliona dinara i gubitkom od svega 2,9 miliona dinara. Podaci pokazuju i da je u prvih 10 meseci 2015. broj turista na Staroj planini povećan za 51 odsto, broj stranaca za 80 odsto, a broj noćenja za 41 procenat.

Očigledno je da su trend rasta primetili i upravnici Falkenštajnera, ali i vlasnici. Kako je svaka naredna sezona na Staroj planini bila bolja u odnosu na prethodnu, za očekivati je da bi možda već naredna godina donela preokret koji bi podrazumevao poslovanje sa dobitkom. Falkenštajner je očigledno želeo da napravi sledeći korak i ugovorom o zakupu napravi prostor za nova ulaganja, koja kao menadžeri nisu imali, dok je lokalna vlast, odnosno JP Stara planina očigledno shvatila da može to i sama. Naravno, to je veliko pitanje, jer su priliku da sami nešto urade imali i pre nego što je Falkenštajner stigao na Staru planinu. Činjenica je da je Stara planina kao destinacija živnula tek po dolasku Austrijanaca, a da ih se, ipak, tako lako neće odreći oni koji su ih doveli potvrđuju i nagoveštaji da bi premijer Aleksandar Vučić mogao da razgovara sa predstavnicima Falkenštajnera o njihovom ostanku na ovoj planini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari