Upravni sud je usvojio tužbu Topličkog centra za demokratiju, koji je po odluci državne Uprave za javne nabavke bio građanski nadzornik na tenderu za izbor gradskih prevoznika u Nišu, i naložio ponavljanje spornog dela tendera kojim je „grad Niš oštećen za najmanje 120 miliona dinara“. Tender je sproveden krajem 2014. godine i spada u najveće tendere u novijoj istoriji Niša zbog svoje vrednosti od šest milijardi dinara, što je iznos dve trećine gradskog budžeta.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Prema presudi Upravnog suda, Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, koja je donela rešenje o odbijanju zahteva ovog građanskog nadzornika za zaštitu prava u ovom tenderskom postupku, nije pravilno primenila zakon. Građanski nadzornik je u tom zahtevu naveo da je u drugom od četiri dela tendera, prilikom izbora beogradskog prevoznika „Ćurdić“ za takozvani paket linija tri, prekršen Zakon o javnim nabavkama. Jedini ponuđač na ovom delu tendera ponudio je cenu od 1,1 evro po pređenom kilometru, ali njegova dokumentacija nije bila potpuna, pa se prešlo na takozvani pregovarački postupak, u kojem je prihvaćena cena od 1,29 evra, iako ona ne može biti veća od već ponuđene tenderske cene. Ugovori sa „Ćurdićem“, kao i drugim prevoznicima zaključeni su na pet godina.

– Imajući u vidu da su se tvrdnje građanskog nadzornika i u postupku pred Upravnim sudom pokazale kao istinite, pozivamo nadležne pravosudne organe da u najkraćem roku utvrde krivičnu odgovornost za štetu nanetu građanima Niša i kazne prekršioce zakona. Takođe, još jednom pozivamo Tužilaštvo za organizovani kriminal da se ne poigrava sa očiglednim dokazima o nameštanju ove javne nabavke, već da podigne optužnicu protiv Zorana Perišića, gradonačelnika Niša, i Nenada Stankovića, izvršnog direktora Direkcija za javni prevoz grada Niša, na osnovu krivične prijave koju mu je građanski nadzornik dostavio pre punih 15 meseci – navodi se u saopštenju Topličkog centra za demokratiju.

Ova nevladina organizacija je kao građanski posmatrač prethodno zahtevala da se ceo tender poništi, a u septembru 2014. godine protiv Perišića i Stankovića Tužilaštvu za organizovani kriminal podnela je prijave zbog zloupotrebe službenog položaja, kao i audio snimak na kojem „osumnjičeni dogovaraju prilagođavanje uslova tendera prevoznicima Niš-ekspres i Aerodrom Niš“. Na snimku se pored ostalog čuje kako bi starost vozila trebalo prilagoditi ovim prevoznicima, a Aerodromu Niš na samom isteku roka za podnošenje ponude saopštiti cenu drugih ponuđača, kako bi on ponudio nižu.

Gradonačelnik Perišić potvrdio je autentičnost audio snimka, objavljujući snimak istovetnog sadržaja na zvaničnom sajtu grada Niša, uz poruku „Istina je samo jedna“. Pri tom je naveo da „dok je on gradonačelnik u Nišu se neće nameštati tenderi“, a da će „onaj ko je kršio zakon snositi posledice uvek, bez izuzetka“. I Stanković je negirao „nameštanje“, ocenjujući pri tom da je „normalno da onaj ko plaća, a to je grad, određuje uslove na tenderu“. „Nameštanje“ tendera negirali su i prevoznici koji su dobili posao, tvrdeći da je sve bilo legalno, a oni dobili posao jer, kako su kazali, brojem i kvalitetom autobusa ispunjavaju tenderske kriterijume.

Potrebni i satelitski snimci?

– Ni više od 15 meseci nije bilo dovoljno za donošenje odluke i podizanje optužnice, te vas molimo da nas u najkraćem roku obavestite da li je, možda, potrebno da vam dostavimo i satelitske i geodetske snimke, koji bi vam bili od pomoći u prikupljanju dokaza i rasvetljavanju ovog komplikovanog slučaja – navodi se u najnovijem obraćanju Topličkog centra za demokratiju kao građanskog nadzornika na ovom niškom tenderu Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Ovo tužilaštvo ga je prethodno obavestilo da je povodom krivičnih prijava protiv Perišića i Stankovića u dva navrata MUP-u i Službi za borbu protiv organizovanog kriminala dostavilo zahteve za prikupljanje potrebnih obaveštenja.

– SBPOK je dostavio Tužilaštvu dva izveštaja, pa je u toku donošenje javno-tužilačke odluke – navodi Tužilaštvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari