Zbog nemogućnosti izvršenja finansijskih obaveza prema korisnicima budžeta, a nakon što mu je Republika obustavila redovni budžetski transfer za januar, grad Niš je prinuđen da se ovog meseca kreditno zaduži za još 300 miliona dinara za „tekuću likvidnost“, saopštili su predstavnici grada Niša, koji već ima kreditne obaveze od oko dve milijarde dinara, što je petina ovogodišnjeg budžeta.

– Ovaj kredit će biti podrška budžetu u naredna tri do četiri meseca, a vratiće se u toku ove godine. On će poslužiti za mnoge dospele obaveze grada prema korisnicima budžeta, a i za obaveze prema javnim preduzećima koje će dospeti u međuvremenu. Priliv novca u budžet nedovoljan je da isprati naše obaveze po naplati u skladu sa Registrom izmirenja novčanih obaveza (RINO sistemom), koji od 1. januara ove godine nalaže lokalnim samoupravama da i svoje obaveze prema školama i javnim preduzećima izmiruje u roku od 45 dana. Svake godine u prva tri meseca prilivi su problematični, a RINO sistem i u tom periodu mora da se poštuje – kazao je novinarima zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković.

Republika je privremeno uskratila redovan transfer novca za januar ove godine zbog blokade računa u osnovnim školama, nastale usled neizmirenja dela obaveza Grada Niša prema njima. Slavković je kazao da su škole bile blokirane zbog naplate iznosa od 25 miliona dinara za jubilarne nagrade nastavnika, a da je“ siguran“ da Grad redovno izmiruje obaveze vezane za tekuće troškove i komunalne račune. On je kazao da grad izmiruje i obaveze po jubilarnim nagradama, te da očekuje da će mesečni transfer iz Republike, koji iznosi oko60 miliona dinara, stići za nekoliko dana.



Škole u blokadi 12.967 dana

Na sajtu Narodne banke Srbije navodi se da je 36 škola osnovnog obrazovanja u Nišu od 1. januara 2014. do kraja 2015. godine, bilo u blokadi 12. 967 dana. Do 26. januara ove godine u blokadi je bilo 25 od ukupno 36 osnovnih škola u gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari