Povodom informacije iz Agencije za privatizaciju da su predstavnici sindikata i menadžmenta preduzeća u restrukturiranju „Metal sistemi“ iz Kragujevca potencijalnog švedskog investitora nenajavljeno i samoinicijativno doveli u Agenciju, demantijem se oglasila sindikalna organizacija te kragujevačke firme, koja je i premijera Srbije Aleksandra Vučića obavestila o, kako tvrde, neprimerenom ponašanju nadležnih u Agenciji.

U reagovanju Sindikata „Metal sistema“ navodi se da je, na sastanku u Agenciji za privatizaciju održanom 12. februara, delegacija tog preduzeća direktoru Agencije za privatizaciju Ljubomiru Šubari iznela predlog da se, ukoliko je odluka o stečaju u toj firmi nepromenjiva, tokom stečajnog postupka u preduzeću nastavi proizvodnja, da svi zaposleni ostanu u radnom odnosu i da u tom statusu dočekaju privatizaciju putem pokretanja stečaja.     

– Predočeno je, takođe, da postoje svi preduslovi za organizovanje proizvodnje i potpuno pozitivno poslovanje preduzeća u narednom periodu, uz izmirivanje svih tekućih obaveza kako prema zaposlenima, tako i prema dobavljačima i državi. Zarad realizacije ovog predloga, predloženo je da se socijalni program predviđen Akcionim planom Vlade sprovede sa zadrškom, i to tako što bi se izjašnjavanje zaposlenih o opcijama socijalnog programa organizovalo odmah, dok bi sam socijalni program bio realizovan tek nakon prodaje preduzeća u stečaju – navodi se u reagovanju Sindikata „Metal sistema“.

Dodaje se da je sa nadležnima u Agenciji za privatizaciju dogovoreno i da zaposleni koji bi bili dobrovoljno preuzeti od strane firme koja kupi preduzeće ne bi imali pravo na otpremninu, dok bi radnici koji u postupku ostanu bez posla dobili otpremninu na osnovu opcije iz socijalnog programa za koju su se izjasnili. Ovakav način rešavanja viška zaposlenih u fabrici ne bi, prema računici Sindikata i poslovodstva „Metal sistema“, doveo do povećanja zaduženosti preduzeća, odnosno do smanjivanja vrednosti kapitala, a fabrika bi potencijalnim kupcima bila ponuđena u radnom stanju.

– Ovaj naš predlog naišao je na podršku direktora Agencije za privatizaciju, koji nas je s tim u vezi uputio na razgovore u Ministarstvo za rad. Direktor Agencije nam je tom prilikom rekao i da, ukoliko među pet prispelih pisama o namerama, ima ozbiljno zainteresovanih da potencijalnog investitora „odmah dovedemo na razgovor u Agenciju“. Nakon što je vlasnik švedske firme, 18. februara, doputovao u Beograd, poslovodstvo „Metal sistema“ je odmah kontaktiralo Agenciju. Sastanak je zakazan toga dana, u 14 sati,  sa Ivanom Đukanovićem, zamenikom direktora Centra za privatizaciju. Na sastanku koji je trajao manje od deset minuta, direktor „Metal sistema“ govorio je oko dva minuta, i ni reči izvan onoga što je već izneo kao naš predlog, a koji je prethodno načelno podržan u razgovoru sa direktorom Agencije. Potencijalni investitor u Srbiji je boravio još pet dana, i niko u Agenciji za privatizaciju za to vreme „nije imao vremena“ da ga primi i ozbiljno sa njime razgovara – tvrde u Sindikatu „Metal sistema“.

– Dakle, nije istina da su rukovodstvo i Sindikat „samoinicijativno“ i „bez prethodne koordinacije sa Agencijom“ pozvali investitora na sastanak u Agenciju. Istovremeno, iskreno se izvinjavamo „odgovornim ljudima“ u Agenciji koji su morali „da otkazuju i odlažu ranije zakazane sastanke“ radi obavljanja desetominutnog, krajnje neprijatnog razgovora sa investitorom koji je došao iz Švedske, sa ciljem da kupovinom većeg dela „Metal sistema“ očuva proizvodnju industrijskih lanaca i zadrži sve radnike „lančare“, kao i da investira u dva nova proizvodna programa, navode u Sindikatu „Metal sistema“ i naglašavaju da je, uprkos prijemu na koji je naišao u Agenciji za privatizaciju, investitor iz Švedske i dalje zainteresovan za privatizaciju kragujevačkog preduzeća.

Poslovodstvo i Sindikat „Metal sistema“ krajem prošle sedmice Ministarstvu privrede i Agenciji za privatizaciju dostavili su predlog i plan za funkcionisanje te fabrike do njene privatizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari