Mere kojima se pomaže poljoprivrednicima su u načelu dobre, ali se pojedine od njih mogu oceniti kao neosnovano selektivne, socijalno nepravedne i osnovano nelogične. Dileme i otvorena pitanja u vezi sa samo jednom merom kojom su SAMO registrovana poljoprivredna gazdinstava (RPG) oslobođena od obaveze plaćanja doprinosa za odvodnjavanje i navodnjavanje u 2011. i 2012. godini su sledeće:


a) Zar je suša pogodila samo RPG, a ne i neregistrovana poljoprivredna gazdinstva?

b) Zašto se RPG oslobađaju obaveze plaćanja vodnih doprinosa i za 2011. – koja je klimatski bila zadovoljavajuća, a doprinosi za tu godinu su već trebali biti izmireni?

c) Zašto se RPG koja imaju zemljište pod sistemima za navodnjavanje oslobađaju vodnog doprinosa – i to u obe godine?

d) Zašto se RPG koja su u proizvodnoj 2011/2012. proizvela pšenicu (o čemu postoji evidencija za sva RPG) oslobađaju vodnih doprinosa – kada je prinos pšenice i u sušnoj 2012. bio na zadovoljavajućem nivou, a prodajna cena dostigla 27 dinara po toni?

e) Zašto i u svim napred navedenim situacijama i neregistrovana poljoprivredna gazdinstva nisu oslobođena obaveze plaćanja vodnih doprinosa?

f) Da li će država sada vratiti RPG eventualno uplaćene vodne doprinose za 2011. i 2012?

g) Ako država nema para u budžetu da RPG vrati eventualno uplaćene vodne doprinose za 2011. i 2012. – da li će im od datuma donošenja takve uredbe do datuma „prebijanja“ tih uplaćenih sredstava na ime vodnih doprinosa za 2013. obračunati i kamatu, kao i koju kamatu: po viđenju ili za oročena sredstva ili zateznu?

h) Koliko je na ime vodnih doprinosa sredstava naplaćeno UKUPNO i posebno za RPG a posebno za neregistrovana poljoprivredna gazdinstva za 2011. a koliko za 2012. godinu?

i) Zašto Ministarstvo finansija i Ministarstvo poljoprivrede sada ne objave te podatke?

j) Da li je (navodno) oslobađanje od obaveze plaćanja vodnih doprinosa i za 2011. i za 2012. godinu prikrivanje nekih drugih razloga ili „propusta“ administracije (npr. neizdavanja rešenja za plaćanje vodnih doprinosa)?

k) Ako se anuliraju prihodne stavke po osnovu oslobađanja od obaveze plaćanja vodnih doprinosa za 2011. i 2012. i to samo za jednu povlašćenu grupu registrovanih poljoprivrednih gazdinstava (RPG – u koju spada i moje RPG!) – kako će se pokriti rashodne stavke koje su već utrošene u navedene dve godine – sa ili bez izvršenjem isplata za pojedine vodoprivredne namene?

l) Zašto samo neregistrovana poljoprivredna gazdinstva treba da plaćaju vodoprivredne doprinose i sa tim sredstvima finansiraju rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih vodoprivrednih objekata u Srbiji?

Verujem da će Ministarstvo poljoprivrede kao predlagač i Vlada Republike Srbije kao donosilac uredbi o pomoći poljoprivrednicima radi ublažavanja posledica suše u 2012, u konačnoj verziji tih podzakonskih akata, razmotriti navedene dileme i redizajnirati prvobitni socijalno nepravedan i neselektivan predlog opravdano potrebne mere oslobađanja obaveze plaćanja doprinosa za odvodnjavanje i navodnjavanje – ali samo za 2012. i za sva registrovana i neregistrovana poljoprivredna gazdinstva, izuzimajući ona čije su površine pod sistemima za navodnjavanje i ona koja su u proizvodnoj 2011/12. proizvodila pšenicu. Po istoj analogiji, Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RS trebalo bi da svestranije razmotre i druge, u načelu opravdano predložene mere, kao što je npr. prolongiranje obaveze otplate kredita.

Ipak, među predloženim merama (sa ili bez potrebe njihove korekcije u pojedinim aspektima) nema najbitnije mere za sprečavanje posledica u predstojećim sušnim godinama: Da li se priprema i ko, kako, kada i sa kojim sredstvima će realizovati Nacionalni program odvodnjavanja i navodnjavanja zemljišta u Srbiji? Ili još svestranije – Nacionalnog programa višenamenskog održivog gazdovanja zemljišnim i vodnim resursima u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari