Glavna autobuska stanica u Kragujevcu ponovo je u centru pažnje javnosti, ovoga puta zbog procedure kojom je izdata u zakup. Naime, u prvom kvartalu ove godine, poslovodstvo i Nadzorni odbor kragujevačkog Autosaobraćaja (tada u restrukturiranju) odlučili su da izdaju u zakup autobusku stanicu koja posluje u sastavu tog preduzeća.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Sindikat koji se tome protivio dobio je informaciju da je sa tim potezom saglasna Agencija za privatizaciju, preko koje se postupak restrukturiranja vodio. Ugovor o jednogodišnjem upravljanju tim objektom dobio je na javnom konkursu beogradski “Bamiron KG”. Krajem jula, međutim, Autosaobraćaj odlazi u stečaj i Agencija za privatizaciju, kao stečajni upravnik poništava prethodnu odluku menadžmenta i raspisuje novi konkurs za izbor zakupca. Po tom javnom pozivu, glavna autobuska stanica u Kragujevcu izdata je preduzeću Autoprevoz – „Janušević” iz Priboja. Reč je o firmi sa kojom je AS i pre stečaja imao poslovne odnose, a svojevremeno joj je, zbog problema u poslovanju, prepustilo 20-ak međumesnih i međugradskih linija.

Elem, glavna autobuska stanica u Kragujevcu koja do pre četiri meseca nije radila, te su Kragujevčani vijali autobuse po ulicama oko nje ili na improvizovanom stajalištu u njenoj blizini, sada ima dva zakupca – od aprila firmu “Bamiron KG”, a od avgusta “Auto-prevoz Janjušević”. I jedan i drugi tvrde da su na zakonit način ostvarili pravo na njeno korišćenje, te oba čekaju konačnu odluku nadležnih. “Bamiron KG” sudsku odluku po tužbi zbog izdavanja stanice novom zakupcu, kao i nadležnog Privrednog suda zbog rešenja za iseljenje sa stanice, a “Auto-prevoz Janjušević” verifikaciju poslednje odluke Agencije za privatizaciju.

U “Bamironu” pritom ističu da im ni na kraj pameti ne pada da se isele sa stanice, u čiju rekonstrukciju su, pre početka korišćenja, uložili, kako tvrde, oko sedam miliona dinara. U ovoj firmi smatraju da su pravo i pravda na njihovoj strani, i da će sudovi presuditi u njihovu korist. “Auto-prevoz Janjušević”, s druge strane, čeka da potpiše ugovor o korišćenju stanice sa Agencijom za privatizaciju. U međuvremenu, autobusima „Janušević“ od početka sedmice nije dozvoljen ulazak na stanične perone, pošto pribojska firma, prema obrazloženju za javnost, ne želi više da stanične usluge plaća unapred.

Podsetimo da su poslovodstvo i Nadzorni odbor “Autosaobraćaja”, koji su tvrdili da za to imaju saglasnost Agencije za privatizaciju, glavnu autobusku stanicu izdali firmi “Bamiron KG”, uz mesečnu zakupninu od oko 300.000 dinara. Sindikati “Autosaobraćaja” tvrde da se stanica “Bamironu” izdaje u zakup pre zvaničnog pokretanja stečaja u “Autosaobraćaju”, koji je njen vlasnik, te da je, kad je već raspisan konkurs, bilo preduzeća koja su dala mnogo bolje ponude za njeno korišćenje.

Vlasnik i direktor Auto-prevoza „Janjušević“, Vinko Janjušević za naš list kaže da je njegovo preduzeće proletos za zakup stanice u Kragujevcu nudilo pet miliona dinara do pokretanja stečaja u “Autosaobraćaju”, kao i da je bilo spremno da preuzime 157 radnika “AS-a”. Ta ponuda nije prihvaćena, ali jeste ona “Bamironova”, koja je, prema njegovim rečima, bila znatno nepovoljnija, ali zašto se tadašnje rukovodstvo „AS-A“ odlučilo za to, nije želeo da komentariše.

Problem kad ne radi, još veći kad radi

Glavna autobuska stanica u Kragujevcu, koja pripada preduzeću Autosaobraćaj, od 2013. godine nije radila. Najpre su je zaposleni u znak protesta zbog neisplaćenih zarada i urušavanja firme držali u blokadi više od godinu dana, a potom je zbog visokog duga isključena struje. Prepreka za otvaranje perona bila je i prva procedura izdavanja u zakup, a potom i renoviranje. Stanica sada radi, ali se ne zna do kada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari