Lokalni antikorupcijski forum (LAF) pozvao je juče nadležne organe da ispitaju zakonitost masovnog zapošljavanja radnika u gradskoj upravi, kao i upravi Medijane, jedne od pet gradskih opština u Nišu. Ovi radnici primljeni su u stalni radni odnos pred ili u vreme stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama zakona o budžetskom sistemu, koji do 31. decembra 2015. zabranjuje zapošljavanje u javnom sektoru na državnom, pokrajinskom i lokalnom nivou, izuzev u manjem broju precizno navedenih slučajeva. Zakon je stupio na snagu 7. decembra ove godine, kao jedna od mera za prevazilaženje ekonomske krize.

– LAF traži od svih nosilaca gradskih i opštinskih javnih funkcija da prilikom zapošljavanja radnika u gradskim i opštinskim organima, institucijama, preduzećima, ustanovama, upravama, službama, komisijama i savetima strogo poštuju zakone koji regulišu ovu materiju. Od njih tražimo da striktno poštuju i aktuelni Zakon o izmenama i dopunama zakona o budžetskom sistemu. Takođe ih pozivamo da prekinu sa praksom urušavanja institucije javnog konkursa, tako što podstiču ili dopuštaju njihovo raspisivanje za unapred poznate radnike. Takozvani „konkursi sa slikom“ nisu legitimni, a dovode u neravnopravan i diskriminatorski položaj sve kandidate u odnosu na privilegovane pojedince zbog kojih su raspisani – navodi se u saopštenju LAF-a.

Reagovanje ovog nezavisnog kontrolnog tela koje se bavi korupcijom usledilo je nakon informacija u pojedinim medijima da su od 21. oktobra, kada je niški gradonačelnik Zoran Perišić rekao da više neće biti zapošljavanja u javnom sektoru, do 7. decembra, kada je stupio na snagu Zakon o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, u niškom dnevniku Narodne novine raspisana 53 konkursa za četrdesetak radnih mesta u gradskoj upravi. Na sam dan stupanja ovog Zakona na snagu u tom listu objavljena su 23 konkursa.

Takođe, pred donošenje ovog Zakona, u gradskoj opštini Medijana priveden je kraju konkurs za prijem osam radnika, na koji su neki od učesnika imali primedbu da je „namešten“. Na konkurs se javilo 219 kandidata, od kojih su pojedini najavili tužbe jer, kako tvrde, „prošli“ su uglavnom rođaci istaknutih pripadnika vladajućih stranaka. Oni su rekli i da „više od polovine kandidata nisu došli na testiranje jer ih nadležni nisu obavestili kada se ono održava“, kao i da su svi primljeni kandidati na testu dobili maksimalni broj poena, daleko više od drugoplasiranih, što budi sumnju da su pitanja znali unapred. Internet portal Južne vesti objavio je da se zaposlilo upravo osmoro ljudi čija su imena bila na spisku koji je portal anonimno dobio još pre raspisivanja konkursa 30 oktobra.

Gradonačelnik Niša Perišić (SNS) povodom zapošljavanja u gradskoj upravi otvoreno kaže da su „konkursi raspisani za osobe koje su već radile u gradskoj upravi na određeno vreme“. Pri tom, ipak, dodaje da „neće biti povećanja ukupnog broja zaposlenih jer nije reč o novim radnim mestima i novim zapošljavanjima“.

Predsednik opštine Medijana Nebojša Krstić (URS) takođe tvrdi da je opština sprovela konkurs zakonito i transparentno, objavljujući podatke i na svom sajtu. On kaže da u postojećoj sistematizaciji postoje ova radna mesta i da u budžetu ima novca za njihove plate, kao i da je gradonačelnik Niša Perišić dao neophodnu saglasnost za prijem ovih radnika. I on priznaje da je „od osmoro novozaposlenih petoro već radilo u opštini na određeno vreme“, ali da su „samo dvoje“ članovi porodice dva opštinska odbornika, koji su inače iz redova SNS-a.

Republički poslanik i čelnik niškog odbora Zajedno za Srbiju Boško Ristić, međutim, kaže da su pred samo donošenje Zakona o izmenama i dopunama zakona o budžetskom sistemu radnici zapošljavani i u gradskim preduzećima i ustanovama, posebno u JKP Naisus, Čair i Direkciji za saobraćaj, ali i u republičkim organima i preduzećima, kao što su Poreske uprava, Carina i Jugoistok (EPS). On procenjuje da je tu zaposleno „još oko par stotina ljudi“. Kako bi se došlo do preciznog broja, niški odbor Zajedno za Srbiju podneo je zahtev filijali Fonda za zdravstveno osiguranje u Nišu da im dostavi podatke o broju prijavljenih novih radnika tokom decembra, odnosno pre i posle stupanja na snagu zakona koji maksimalno ograničava zapošljavanje. Zahtev je podnet po Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja.

– U Nišu vlada opšta politička korupcija pri zapošljavanju. Na prste mogu da se nabroje visoki funkcioneri, načelnici uprava i odbornici koji nisu zaposlili članove porodice kod budžetskih korisnika i to u situaciji kada je smanjen transfer sredstava iz državnog budžeta gradu Nišu. I Svetlana Milijić, novopostavljena direktorka niške filijale Fonda za zdravstveno osiguranje, od koje smo tražili podatke o zapošljavanju, nije samo kadar SNS-a već i sestra šefa kabineta niškog gradonačelnika – kaže Ristić, uz zaključak da je i sam u vreme prethodne vlasti verovatno davao loše političke predloge za zapošljavanje, ali da tada „nije bilo ovako masovnog i drskog stranačkog, a posebno rođačkog zapošljavanja“.

Pozivi policiji, inspekciji, Agenciji i DRI

LAF je javni poziv za ispitivanje zakonitosti prilikom ovih zapošljavanja uputio niškoj Policijskoj upravi, Odeljenju inspekcije rada Nišavskog upravnog okruga, niškom zaštitniku građana, Agenciji za borbu protiv korupcije i Državnoj revizorskoj instituciji. Najavljeno je da će se pratiti da li su ti organi, svaki u okviru svojih nadležnosti, postupali u slučaju najnovijih i masovnijih zapošljavanja u gradskoj i opštinskoj administraciji.

Novinarka Danasa u niškom LAF-u

Lokalni antikorupcijski forum u Nišu jedan je od više takvih u Srbiji nastalih u okviru projekta „Gradovi protiv korupcije“ Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), koji su podržale USAID i Institut za održive zajednice, a u Nišu i Centar za ljudska prava. Niški LAF deluje na osnovu Lokalnog plana za borbu protiv korupcije, koji je izradila samostalna Radna grupa, a jednoglasno usvojila Skupština grada u julu 2011. godine. Formalno je osnovan rešenjem Gradskog veća prošlog meseca, nakon što je nezavisna komisija na konkursu izabrala pet njegovih stalnih članova, koji rade volonterski. Jedini novinar u LAF-u je dopisnica Danasa iz Niša Zorica Miladinović. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari