Nezadovoljni otkupnom cenom maline, nekoliko stotina proizvođača tog voća iz zapadne Srbije, okupljenih u savez „Srpska malina“, protestovalo je juče u Arilju, zahtevajući da otkupna cena ovogodišnjeg roda bude od 190 i 230 dinara i to na celoj teritoriji Srbije.


Tokom jednočasovnog okupljanja, koje je simbolično počelo u pet minuta do podneva, ponovno su tražili da u sukobu između njih i otkupljivača arbitrira premijer Aleksandar Vučić, kako bi se sprečio monopol otkupljivača i uspostavili ekonomski odnosi na tržištu tog voća, pa im je, kako su naveli, u kabinetu premijera obećano da će biti primljeni danas.

– Sačekaćemo ishod tog razgovora. Ako ne uspemo da se izborimo za minimalnu prihvatljivu cenu, a ona je između 190 i 230 dinara, preostaje nam jedino da blokiramo saobraćaj u celoj zapadnoj Srbiji – poručio je Dobrivoje Radović, predsednik udruženja „Malinar“ iz Ivanjice.

Tokom protesta istaknuto je da je početna otkupna cena maline u ariljskom kraju, koji učestvuje sa dve trećine ukupne proizvodnje tog voća u Srbiji, bila 150, a u kolubarskom i mačvanskom regionu od 190 do 230 dinara po kilogramu.

– Uoči protesta, cena u ariljskom kraju je povećana na 177 dinara, ali to nije prava vrednost maline – istakao je Dragan Bogdanović, predsednik udruženja „Vilamet“ iz Bajine Bašte, a potom naveo da „otkupljivači formiraju otkupnu cenu monopolskim ponašanjem i dogovorima“. On je dodao da su malinari „dobili pozitivan signal i da velike nade polažu u sastanak sa premijerom“.

– Hladnjačari su zaboravili da su se, zahvaljujući proizvođačima maline, obogatili i stvorili ogroman kapital. Nama ostaje da se pitamo da li su svi naši napori da podignemo ceo malinarski lanac bili neuspešni – zapitao se Božidar Joković, predsednik udruženja „Eko-voće“ iz Arilja i istakao da malinari očekuju da se u Vladi Srbije postigne dogovor ne samo o ceni već da se utvrdi i dugoročna strategija za pravičnu raspodelu dobiti u malinarstvu.

Protest, kome nisu prisustvovali svi predsednici udruženja koje čine Savez „Srpska malina“ jer smatraju da blokade puteva nisu način da se isposluje tražena cena i da bi umesto toga trebalo uspostaviti racionalan dijalog i partnerski odnos sa otkupljivačima, protekao je mirno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari