Sumnje da se u vitrinama srpskih kasapnica sve češće nalazi meso iz uvoza, a ne domaće, zbog čega su srpski stočari nedavno protestovali, sada potkrepljuju i podaci Uprave carina. Prema statistici koju je Danas dobio od ove institucije, 18 najvećih proizvođača i prodavaca mesa u Srbiji prošle godine su za čak 44 odsto povećali uvoz robe u odnosu na 2013. godinu, koji je tako dostigao 123,7 miliona evra.

– Uvoz su najviše povećale industrije mesa Matijević i Trlić, koje su više nego duplirale nabavku iz inostranstva. Matijevićev uvoz je dostigao čak 26,7 miliona evra u 2014. čime je ovaj poljoprivredni gigant izbio na prvo mesto uvoznika među prodavcima mesa. Odmah iza je Neoplanta, čiji je uvoz dostigao 25 miliona evra.

Treći je Zlatiborac sa uvozom od 13 miliona evra, a četvrti Trlić sa 11,8 miliona evra.

Listu najvećih uvoznika zatvara Juhor Miroslava Miškovića sa 10,9 miliona evra uvoza. Iako se firma zvanično zove Yuhor Export, u pitanju je neto uvoznik koji je prošle godine u inostranstvo plasirao nemalih 9,15 miliona evra robe, ali je to ipak bilo za 1,7 miliona manje od njegovog uvoza u istom periodu.

Sve pomenute firme su prošle godine povećale uvoz.

eđu velikim uvoznicima (na šestom mestu) je i Karneks Miodraga Kostića, s tim što je ovaj proizvođač, suprotno opštem trendu, prošle godine prepolovio svoje nabavke u inostranstvu i sveo ih na 5,18 miliona evra sa ranijih 9,9 miliona.

Da bi ste videli kolika je šansa da u radnji dobijete meso iz Argentine ili neke od evropskih zemalja, umesto iz Šumadije, ipak nije dovoljno pogledati samo podatke o uvozu. Bolja slika se dobija kada se ove cifre uporede sa ukupnim prometom koji ovi proizvođači ostvaruju.

Tako je recimo Matijević, u 2013. imao uvoz od 12,4 miliona evra, ali i ogroman prihod od 158 miliona evra, što znači da je udeo uvoza u njegovom prometu bio samo oko osam odsto. Matijević je u 2014. duplirao uvoz, pa bi bez ikakvog povećanja prodaje udeo uvoza u njegovim radnjama dostigao maksimum oko 16 odsto, što je niže od mnogih konkurenata.

Ta kompanija je inače, sa 18 milijardi dinara prometa u 2013. nedostižni lider na srpskom tržištu mesa, jer drugi na listi – Neoplanta, ima „samo“ 6,8 milijardi, dok treće mesto praktično dele Karneks i Trlić sa po 6,2 milijarde dinara.   Tako Matijević ostaje snažan praktično koliko i tri sledeća konkurenta zajedno, što s obzirom na reputaciju ovog proizvođača, ponajviše svedoči o standardu srpskog stanovništva.

Statistika nam daje još par zanimljivih informacija: među najvećim mesarima, samo je Karneks neto izvoznik (uvozi 5,2 miliona evra, a izvozi 17,7); uvoz čini 55 odsto prometa Zlatiborca; na spisku uvoznika uopšte nema industrije mesa Bačka Topola, niti Famisa.

Agroekonomski analitičar Milan Prostran kaže za Danas da je razlog tolikom uvozu niska cena koju domaći trgovci mogu da dobiju kada kupuju  meso „na mesec dana pred istek roka trajanja“. To meso je, kako kaže, zdravstveno i dalje ispravno, što se kontroliše na granici, ali je usled dugog držanja u duboko smrznutom stanju izgubilo deo kvaliteta.

– Matijević prodaje kilogram praške šunke za 350 dinara, a PIK Vrbovec za 1.100 dinara. Dakle, on je 3,5 puta jeftiniji. On najviše uvozi duboko smrznute svinjske polutke, a ne rashlađene koje su praktično jednake svežim, i onda ih uglavnom prerađuje i meša sa mesom sa svojih farmi. A kada uvozite robu pred kraj roka, onda je dobijate mnogo jeftinije, i zato oni mogu da se igraju sa dobavljačima – objašnjava Prostan.

Ovaj stručnjak naglašava da proizvođači poput Matijevića ne zarađuju najviše novca na trajnim proizvodima poput kulena, prave šunke i sličnih proizvoda, koji ne mogu toliko jeftino da se naprave, nego na polutrajnim kao što su salame i kobasice, koje kupuju siromašniji ljudi, u želji da izbegnu najlošije parizere.

– Svemu je razlog mala kupovna moć stanovništva – zaključuje Prostran, dodajući da država ne može da zabrani ovakav uvoz mesa, jer je tržište sada slobodno, što predstavlja „eldorado“ ovakve proizvođače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari