Državni sekretar u Ministarstvu energetike Zoran Predić rekao je u Nišu da svim građanima mora da bude omogućeno da se ukoliko žele, isključe iz sistema daljinskog grejanja, ali je dodao da za “za to moraju da postoje tehnički preduslovi”. Gradsko rukovodstvo u Nišu, međutim, još uvek “vaga” da li da građanima uopšte “dozvoli” takvu mogućnost, a sve veći broj njih najavljuje isključenje zbog nezadovoljstva cenom i uslugom.


– Građanima mora biti omogućeno da se isključe iz sistema daljinskog grejanja, a lokalne samouprave bi trebalo da donesu akte u kojima će propisati uslove pod kojima korisnici to mogu da učine. Moraju da postoje određeni tehnički preduslovi da se neko isključi iz sistema. Ako se neko isključi sa vodovodne ili elektro-mreže, to ne utiče na druge, ali ako se isključi iz sistema grejanja, može da ugrozi prava drugoga koji bi da se greje – rekao je Predić na sastanku Upravnog odbora direktora Toplana u Srbiji, održanom ove sedmice u Nišu.

Gradski većnik Miloš Banđur, resorno zadužen za komunalne sisteme, rekao je na sastanku da nadležne gradske uprave i službe još uvek “vagaju argumente za i protiv” davanja mogućnosti građanima za raskid ugovora sa Gradskom toplanom. Takvo pravo trebalo bi da bude regulisano gradskim Pravilnikom, koji još nije donet.

– Isključenje korisnika iz sistema daljinskog grejanja ne zavisi samo od dobre volje lokalne samouprave već je komplikovano pitanje. U višespratnicama to zaista nije jednostavno, a ponekad je i tehnički neizvodljivo, naročito ukoliko vertikale prolaze kroz stan. Takođe, postoji opasnost da se građani nakon isključenja ponovo priključe na mrežu, a to neće moći niko da kontroliše jer aktuelno zakonodavstvo garantuje nepovredivost stana. Najbolje rešenje je da građani odustanu od isključenja, a da se pri tom smanji fiksna cena grejanja na prihvatljiv nivo i u stanove ugrade ventili i delitelji toplote. Tada će korisnici moći sami da kontrolišu utrošak toplotne energije i visinu računa – rekao je on.

Dragan Perić, predsednik jedne Skupštine stanara u Ulici Branka Krsmanovića i jedan od pokretača nedavne građanske inicijative za smanjenje cene grejanja i promenu menadžmenta u Gradskoj toplani, takođe savetuje građane da se za sada ne isključuju iz sistema daljinskog grejanja. On, međutim, kaže da je sve više onih koji podnose zahteve za raskid ugovora sa Toplanom.

– Planiramo da 7. maja održimo sastanak svih predsednika Skupštine stanara koji su potpisali našu inicijativu na kojoj ćemo zajednički odlučiti šta ćemo dalje, a jedna od mogućnosti biće i isključenje iz sistema daljinskog grejanja. Inicijativu su, inače, do sada potpisali predsednici oko 300 Skupština stanara, što je, prema našoj proceni, oko 30.000 građana, a njeno potpisivanje se nastavlja – kaže za naš list Perić, dodajući da gradski zvaničnici i Toplana do sada nisu odgovorili na njihove zahteve, dostavljene krajem marta.

Potpisnici inicijative zahtevaju pored ostalog da cena grejanja u Nišu bude za deset odsto niža u odnosu na onu koja je važila pre umanjenja penzija i zarada u javnom sektoru, a da razliku u ceni subvencioniše gradski budžet. Takođe, navode oni, Gradska toplana mora da formira novi menadžment „koji će voditi poslovnu politiku prema tržišnim principima, koji podrazumevaju i kupovnu moć stanovništva, a ne prema arbitrarnim nalozima vladajućih partija“.

Oni zahtevaju i da Toplana svim skupštinama stanara u gradu dostavi preciznu strukturu cene isporučene toplotne energije, podatke o broju i kvalifikacionoj strukturi zaposlenih, visini njihove prosečne zarade, kao i informaciju o tome ko su najveći dužnici. Traže i formiranje gradskog Odbora za kontrolu poslovanja svih javnih preduzeća u kojem će biti i predstavnici građana.

antrfile

Isključenje samo po odluci suda

Građani Niša su se do sada isključivali iz sistema daljinskog grejanja samo na osnovu sudskih odluka. Isključenje iz sistema daljinskog grejanja mimo sudskih odluka skoro je nemoguće jer se odgovori Toplane često svode na ocenu da je to tehnički neizvodljivo.

 

Uskoro automatsko poskupljenje grejanja?

Upravni odbor udruženja „Toplana Srbije“ je na sastanku u Nišu pored ostalog zaključio da je potrebno usvojiti uredbu o automatskom povećanju cene grejanja ukoliko dođe do poskupljenja energenata. Uredba bi važila do usvajanja nove metodologije o obračunu cene daljinskog grejanja, koja je u toku i biće definisana podzakonskim aktom. Povećanje cena grejanja do sada je bilo moguće tek nakon što su to odobrili osnivači toplana, odnosno gradovi i opštine. Ove i ostale zaključke trebalo bi da potvrdi Skupština udruženja na sednici 27. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari