Direktor fabrike Fijat automobili Srbija (FAS) Frančesko Čanča izjavio je da u FAS-u još uvek ništa ne znaju o eventualnom izvozu „fijata 500L“ na rusko tržište, koji već 20-ak meseci, nakon razgovora sa predsednikom Rusije Vladimir Putinom, u Moskvi i Beogradu, najavljuju srpski zvaničnici – najpre Ivica Dačić i Mlađan Dinkić, a u poslednje vreme premijer i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić.


– Mi u FAS-u za sada ne znamo ništa o tome. To je stvar dve vlade – rekao je Čanča, odgovarajući na jučerašnjem tradicionalnom prednovogodišnjem susretu menadžmenta FAS-a sa novinarima, na pitanje Danasa o potencijalnom bescarinskom izvozu kragujevačkog „velikog fiće“ u Rusiju. On je napomenuo i da Fijat nema svoju fabriku u Rusiju.

Direktor fabrike FAS-a juče je rekao da je u kragujevačkoj fabrici u 2014. proizvedeno oko 100.000 automobila svih verzija „fijata 500L“, što je, prema njegovim rečima, nešto manje nego lane, kad je iz proizvodnih pogona FAS-a izašlo oko 117.000 automobila. Nešto veća proizvodnja u 2013. posledica je činjenice, smatra Čačna, da je tokom te godine kragujevačka fabrika lansirala nove verzije osnovnog modela „fijat 500L“ („Teeking“ i „Living“), na šta je tržište tradicionalno reagovalo pojačanom tražnjom. Čanča je kazao da još uvek ne može da najavi planove FAS-a za narednu godinu.

Odgovarajući na naše pitanje o proizvodnji još jednog modela u kragujevačkoj fabrici, Čanča je, između ostalog, rekao da je FAS savremena fabrika koja ima budućnost, te da zaslužuje da u proizvodnom programu ima još jedan model.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari