Bivši radnik fabrike MIN Specijalna vozila u stečaju Zoran Nešić (55), kome država po osnovu izvršnih sudskih presuda već godinama duguje oko 6,5 miliona dinara za zaostale plate, doprinose i kamate, nastavio je juče, 19. dan zaredom, štrajk glađu ispred niške Gradske kuće, u kojoj se nalaze kabinet gradonačelnika i Gradsko veće.

– Opet smo prevareni. Imali smo informaciju da će gradonačelnik Zoran Perišić ići u resorno Ministarstvo kako bi razgovarao sa njihovim predstavnicima, kao i samom Radnom grupom. Ona treba da donese model isplate zarada koje država duguje radnicima propalih društvenih firmi. Ipak, nije otišao, a u Gradskoj kući pominju da je sastanak „pomeren“ za ponedeljak. Strašno je šta se to radi sa nama. I šta još treba da se dogodi pa da shvate da mi postojimo? Ja više nemam šta da izgubim, ići ću do kraja, dok ne izgubim svest i ne padnem na ovaj beton – kaže za Danas Nešić, koji je duže od 30 godina radio u MIN-u kao mašinski tehničar, a sada sa tročlanom porodicom živi od socijalne pomoći od 10.000 dinara.

Ispred Gradske kuće juče se okupilo oko 200 bivših radnika propalih društvenih firmi u Nišu koji takođe čekaju da im država isplati zaostale zarade, zahtevajući te isplate, ali i pružajući podršku Nešiću. Nakon što su se razišli on je nastavio štrajk na stepenicama ispred Gradske kuće, kao i unutar nje, kod portirnice na ulazu, gde inače provodi hladne noći, a odnedavno i deo dana. Kaže da je od početka štrajka „oslabio oko pet kilograma“, ne oseća se dobro, a juče ga je pregledala ekipa Hitne pomoći.

Resorni gradski većnik Mihajlo Zdravković prethodno je za naš list kazao da grad nema nikakve nadležnosti u vezi sa isplatom zaostalih zarada ovim radnicima, ali da pokušava da posreduje kod Republike kako bi se problem brže rešio. Prema saznanjima koje on ima, rešenje nije blizu, jer je Radna grupa do sada samo obradila podatke o zaostalim zaradama za celu Srbiju, ali još uvek nije predložila Vladi model isplate.



Država radnicima duguje 40 milijardi

U Nišu na isplatu zaostalih zarada čeka oko 4.500 bivših radnika EI, MIN, Građevinara, Jastrepca i Niteksa, koja su dugo godina bila u restrukturiranju ili su u stečaju, od kojih oko 2.500 ima izvršne presude. Država im duguje oko 110.000 mesečnih zarada, a pojedinačni iznosi kreću se od 200.000 do sedam miliona dinara. Prema dostupnim podacima, na zaostale zarade u Srbiji čeka 84.000 radnika, kojima bi država trebalo da isplati više od 40 milijardi dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari