Iako je Zastava kovačnica krajem februara i zvanično otišla u bankrot, proizvodnja nije prestala niti su radnici otišli „na ulicu“, a otkovcima se i dalje redovno snabdevaju poslovni partneri u zemlji i inostranstvu.


Voljom nadležnog sudije u kragujevačkom Privrednom sudu, te stečajnog upravnika Predraga Jankovića, ali i države, bez čije saglasnosti tako što ne bi bilo moguće, Zastava kovačnica će i nakon bankrota, nastaviti proizvodni proces bar u naredna dva meseca. Najverovatnije, fabrika će raditi i posle toga, sve dok se za to preduzeće od strateškog značaja za domaću privredu, pre svega za srpsku vojnu industriju, ne nađe novi kupac ili partner.

– U Kovačnici je u martu, doduše sa nešto manje radnika nego u prvim ovogodišnjim mesecima, proizvedeno i domaćim i inostranim partnerima u Nemačkoj, Belgiji, Rumuniji, Sloveniji, Mađarskoj i Bosni i Hercegovini isporučeno oko 130 tona oktovaka. U aprilu planiramo povećanje proizvodnje na 140 tona, zbog čega će u fabrici biti angažovano blizu 160 radnika, za desetak više nego u martu. Plan za maj će biti naknadno sačinjen, a projekcije za potonje mesece zavise od razvoja situacije i moguće nove prodaje fabrike – rekao je za naš list stečajni upravnik Janković.

On naglašava da je, uz sve uvažavanje inostranih kupaca, „prvi i najvažniji partner Kovačnice Zastavina fabrika oružja“. Prestanak rada Kovačnice najozbiljnije bi, prema njegovim rečima, ugrozio kontinuitet proizvodnje pešadijskog naoružanja, te lovačko-sportskog i oružja za ličnu odbranu u Zastavi.

Podsetimo, bankrot Zastava Kovačnice proglašen je jer se predstavnici najvećeg poverioca, Poreske uprave Srbije, nisu pojavljivali na ročištima u Privrednom sudu, iako su pre toga sami, u dva navrata insistirali da vlasnik, bugarska firma Fero trans, doradi plan reorganizacije, što su oni i učinili. U takvoj situaciji, sud nije imao drugu opciju osim bankrota. Planom reorganizacije je, inače, bilo predviđeno da Kovačnica dug Poreskoj upravi od 320 miliona dinara, vrati u 48 jednakih mesečnih rada, uz grejs period od godinu dana.

 

Stečaj

Stečaj u Kovačnici, zbog neprekidne blokade fabričkog računa duže od 90 dana, proglašen je 30. septembra 2014. godine, a već 15-ak dana docnije nastavljena je proizvodnja otkovaka za domaće i inostrane partnere koju nije obustavio ni bankrot preduzeća.

Gazda Kovačnice uništio još 20-ak fabrika?

Propadanje Zastava Kovačnice počelo je nakon privatizacije preduzeća koje je, 2005. kupio bugarski biznismen Valentin Zaharijev. Fabrički sindikat, radnici i drugi manjinski akcionari godinama su upozoravali da Zaharijev uništava Kovačnicu iznošenjem profita u Bugarsku i ostavljanjem dugova u Kragujevcu. Država nije reagovala, iako ima indicija da je Zaharijev, pored Kovačnice, uništio još 20-ak srpskih fabrika koje je kupovao „kao bombone“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari