Popravni za Belgiju i Portugal 1Foto: Fonet AP

Gubitnici iz uvodnog kola imaju samo još 180 minuta za saniranje pretrpljene bodovne štete, s tim što se akterima poslednjih mečeva druge runde takmičenja po grupama (subota), pre svih Belgiji i Portugalu, žuri s hvatanjem koraka u trci za opstanak na Evropskom prvenstvu u fudbalu, čiji će domaćin Francuska otvoriti treći krug EP (nedelja).

 Možda i previše samouvereni i hvaljeni Belgijanci upali su u zamku „matorih“, ali mudrih i fudbalski namazanih Italijana (0:2), pa kao jedina ekipa s nulom na kontu u grupi E moraju da idu na sve ili ništa protiv Republike Irske (15.00).

– To razočarenje je iza nas. Ovog puta moramo biti oprezniji pred našim golom, a precizniji pred protivničkim, što nije bio slučaj protiv Italijana. Naravno, za epilog se pitaju i Irci – nada se selektor „crvenih đavola“ Mark Vilmots.

Jedna od čak četiri ostrvske selekcije na ovom EURO uhvatila je na krivoj nozi „vikinge“, pa ohrabrena tim remijem (1:1) priželjkuje novo iznenađenje.

– Želimo još jednom svima pokazati da umemo da igramo dobar fudbal. Belgija je veliki izazov, ali takav je i naš motiv – neće da ustukne selektor Martin O Nil.

Portugalcima gori pod nogama. Posle podele „plena“ s debitantom, malenim Islandom (1:1), uobraženi i nervozni Kristijano Ronaldo i ekipa prinuđeni su da pokupe sav „kajmak“ u duelu s Austrijom (21.00). pod okriljem F grupe.

– Jasna je situacija posle tog nesretnog remija. Moramo dobiti oba preostala meča da bismo otišli u drugi krug. Zato smo i došli na prvenstvo – kategoričan je Rafael Gareira, iz redova favorita sa Pirineja.

Austrijanci u ovaj susret ulaze kao poslednji na tabeli i bez važnog Aleksandra Dragovića (crveni karton), što ne znači da se autsajder, posle komšijskog derbija s Mađarskom (0:2), odriče trijumfalnih ambicija.

– Ako u duel uđemo s boljim samopouzdanjem i daleko više koncentracije nego u prošlom kolu bićemo u stanju da pobedimo Portugal. Još nam se ne ide kući – baš je optimista selektor ove podalpske reprezentacije Marsel Koler.

Istu vatru valja očekivati i u duelu senzacionalnog Islanda i Mađara, koji su se posle 44 godine vratili na EP (18.00).

– Euforija je velika, ali moramo ostati čvrsto ostati na zemlji, da bismo i protiv Mađarske bili na visini zadatka. Samo tako naš san može da potraje – misli su golmana Hanesa Haldorsona.

Ni njegovom mađarskom kolegi Gaboru Kiraljiju, prvom četrdesetogodišnjaku u istoriji kontinentalnih šampionata, nisu zadovoljeni apetiti.

– Sada smo još motivisaniji za dobre igre i rezultate. Učinićemo sve što možemo da sačuvamo prvo mesto u grupi.

Francuska ništa više ne mora u ovoj fazi, jer je s dva trijumfa već prošla dalje, ali kandidat za titulu hoće maksimalan učinak do kraja. Na redu su Švajcarci (21.00).

– Nadam se da ćemo opet slaviti, s tim što bi bilo dobro da bodove uzmemo ranije i na lakši način. To ne znači da potcenjujemo rivala – kaže Antoan Grizman, jedan od dva strelca „trikolora“ u nadoknadi vremena rovovske bitke s Albancima.

„Crni orlovi“ nisu se još ovajdili na svom prvom učešću na EP, ali ne bi bilo čudo ako na utakmici s Rumunijom naplate jak otpor favoritima u prošla dva kola.

– Malo nam je nedostajalo da ostanemo neporaženi protiv Švajcarske i Francuske. Red je da nam se to vrati – u pravu je selektor Đani de Bjazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari