Pruga Lapovo–Kraljevo koja, preko Kragujevca, vodi prema Kosovu, biće uvrštena na mapu železničkih koridora zapadnog Balkana, potvrđeno je, kao što je naš list i najavljivao, na nedavnom Balkanskom forumu u Beču.

Na prošlomesečnom skupu lidera balkanskih zemalja, uz prisustvo vodećih zvaničnika Evropske unije zaključeno je, pored svega ostalog, i da će u okviru rekonstrukcije Ibarskog pravca, trasa od Lapova do Kraljeva biti elektrifikovana, a pruga izmeštena iz centra Kragujevca, što je višedecenijska želja žitelja šumadijske prestonice.

Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Srbije u kragujevačku gradsku upravu, nakon Balkanskog foruma, stigla je najava elektrifikacije deonice od Lapova do Kraljeva, u okviru rekonstrukcije pravca prema Kosovskoj Mitrovici, vredne 200 miliona evra.

Član Gradskog veća za prostorno planiranje, urbanizam i izgradnju Veroljub Trifunović, na osnovu razgovora sa nadležnima u tom ministarstvu, smatra da je realizacija tog projekta izvesna. Kragujevac će, prema njegovim rečima, insistirati kod nadležnih da se kompletna dokumentacija vezana za realizaciju projekta pripremi što pre.

Iako se radi o državnom projektu, uloga lokalnih institucija biće ključna, jer treba da se pronađe odgovarajuće rešenje za izmeštanje pruge iz gradskog jezgra, rekao je Trifunović juče lokalnim medijima.

Istakao je, pritom, da će uz rekonstrukciju magistralnog železničkog pravca kroz Šumadiju i njegovo pozicioniranje na mapi koridora zapadnog Balkana, kao dela evropske mreže, u planovima nadležnog Ministarstva, Kragujevac, do kraja godine, u Prostornom planu Srbije ponovo dobiti status grada od međunarodnog značaja i regionalnog centra, kakav imaju Novi Sad i Niš.

 

Ispunjavanje jedne od obaveza prema Fijatu

Najavljena elektrifikacija pruge Lapovo–Kragujevac, olakšaće i ubrzaće transport Fijatovih automobila proizvedenih u Kragujevcu do Luke Bar. Više od 90 odsto automobila iz Kragujevca do Luke Bar stiže železničkim kompozicijama, koje relaciju do Kraljeva, odnosno uključenja na prugu Beograd – Bar, sada prelaze brzinom od nekoliko desetina kilometara na sat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari