Srbija predodređena da se bavi poljoprivredom 1

Francuska je najveći poljoprivredni proizvođač u Evropskoj uniji sa gotovo 20 odsto ukupne evropske proizvodnje, malo ispred Nemačke (15 odsto) i Italije (10 odsto). Svaki četvrti Francuz živi u seoskoj sredini, poljoprivreda pokriva 54 odsto nacionalne teritorije, a šume 28 odsto – izjavila je ambasadorka Francuske Kristin Moro prilikom posete Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, koji je juče završen.

Moro je Srbiju uporedila sa svojom zemljom, ocenivši da obe države imaju „jaku predodređenost za bavljenje poljoprivredom“.

– Srbija raspolaže sa 5,5 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, ili 58 odsto ukupne površine. Agrarni sektor (poljoprivreda i prehrambena industrija) predstavlja 10 odsto BDP-a. U Francuskoj, poljoprivredno-prehrambena industrija broji 13.000 preduzeća, upošljava 400.000 ljudi i predstavlja 17 odsto ukupnog sektora industrije – dodala je Moro.

Ona je naglasila da Francuska i Srbija imaju brojne zajedničke tačke u oblasti poljoprivrede.

– U obe zemlje je poljoprivreda raznolika. Velika gazdinstva u oblasti Bri ili Bos u Francuskoj, podsećaju na gazdinstva u Vojvodini. Tamo je tehnološki nivo u poljoprivredi veoma napredan u odnosu na druge regione Srbije, poput velikih gazdinstava Pariskog basena. U ostalim delovima Srbije, poljoprivredna gazdinstva su brojna i veoma često skromne veličine. Ima 630.000 poljoprivrednih gazdinstava od kojih 77 odsto obrađuju manje od pet hektara i ima manje od 1.400 gazdinstava sa više od 100 hektara. Prosečna površina po gazdinstvu je 4,5 hektara. S druge strane, u Francuskoj ima 500.000 gazdinstava koja zapošljavaju oko milion ljudi. Srednja veličina gazdinstava je 56 hektara (25 odsto više od 82 hektara; 25 odsto manje od šest hektara). U našim dvema zemljama, bilo bi ispravnije govoriti o poljoprivredi u množini, imajući u vidu raznovrsnost načina proizvodnje i veličine poljoprivrednih gazdinstava. U naše dve zemlje, poljoprivredni sektor svoje bogatstvo crpi iz raznolikosti. Ali u svakom slučaju, preovlađuje model porodičnog poljoprivrednog gazdinstva – rekla je Moro.

Ambasadorka Francuske je dodala da njena zemlja sa Srbijom ima tesnu vezu, „čija je okosnica priprema poljoprivrednog sektora Srbije za ulazak u EU“.

Poljoprivredni sajam u Novom Sadu je tradicionalno i glavno mesto za predstavljanje novih modela finansiranja proizvodnje, pa je tako Kredit agrikol banka – jedan od najvećih kreditora poljoprivrede u Francuskoj – ponudila svoj novi proizvod, investicioni kredit „Pret a piloter“ (Pre a pilote), namenjen kupovini poljoprivrednog zemljišta, mehanizacije, opreme, sistema za navodnjavanje, poslovnih objekata i drugih osnovnih sredstava neophodnih za poljoprivrednu proizvodnju.

Kako su naglasili u ovoj banci, osnovna karakteristika tog zajma je što dužniku omogućava da u skladu sa svojim potrebama u određenom trenutku smanji ili poveća ratu do 30 odsto, da pauzira plaćanje jedne ili više rata u trajanju do 12 meseci i da produži ili skrati ročnost kredita.

– Uz ovaj kredit klijent može lako da prilagodi svoje finansijske obaveze planovima razvoja svog agrobiznisa, promenama na tržištu i profitu koji je cikličan i specifičan u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji – izjavila je Marija Marić Mitrović, članica Izvršnog odbora u Kredi agrikol.

Zadruge

Ambasadorka Kristin Moro ukazala je na značaj koji u Francuskoj imaju zadruge osnovane radi zajedničke upotrebe poljoprivredne mehanizacije, ocenivši da se na taj način znatno snižavaju troškovi nabavke i korišćenja ove opreme, koju bi inače retko koji poljoprivrednik sam mogao da kupi. Na sajmu je upravo i održan seminar o ovakvim zadrugama, te je Moro istakla i korist koju bi srpski poljoprivrednici imali od ovakvog udruživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari