– Sindikat Zastave oružja zatražio je juče održavanje hitnog sastanka sa Nadzornim odborom jer, kako ocenjuju, u preduzeću je sve teža situacija zbog načina na koji njime upravlja generalni direktor.



– Sve veća neuposlenost u mnogim delovima fabrike, kao i svakodnevni prijem novih radnika, dramatično pogoršavaju stabilnost poslovanja i ugrožavaju isplatu zarada radnicima. To prate i odluke štetne po zaposlene, nedostatak socijalnog dijaloga, bahatost generalnog direktora što svakodnevno izaziva krizne situacije koje su potencijalni izvor sukoba u fabrici – navodi se u saopštenju oružarske sindikalne organizacije.

Dodaje se da je Ministarstvo odbrane izdalo saopštenje kojim se demantuju navodi sindikata o smanjenju proizvodnje i velikom broju novoprimljenih radnika. Sindikat, međutim, stoji iza svojih navoda, uz ocenu „da informacija Ministarstva odbrane nije u saglasnosti sa trenutnim događanjima u fabrici“

– Sindikat će zato tražiti vanredni nadzor u preduzeću, kao i sastanak sa pomoćnikom ministra odbrane radi usaglašavanja različitih viđenja trenutnog stanja u fabrici – poručuju iz sindikata fabrike.

Direktor Zastave oružja Milojko Brzaković z naš list kaže da optužbe sindikata nikako nisu u skladu sa proizvodno-poslovnom i kadrovskom situacijom. Naprotiv, fabrika, prema njegovim rečima, ima ugovorene poslove ne samo za ovu godinu već i za prvu polovinu 2017. pri čemu ugovori za 2016. „teže“ 50 miliona dolara. Zastava oružje je, tvrdi Brzaković, lane, prvi put u poslednjih 15 godina, ostvarila dobit koja neće biti manja od 100 miliona dinara. Fabrika je, nadalje, prošle godine iz sopstvenih sredstava investirala 1,3 miliona evra, a krajem 2015. je obezbedila kredit od dva miliona evra za istu namenu

– Nije tačno ni da u fabrici trenutno radi, kako to tvrdi Sindikat, više od 2.500 radnika. Fabrika trenutno ima 2.027 stalno zaposlenih, od kojih 111 na određeno vreme, dok smo 328 radnika angažovali po ugovoru o privremenim o povremenim poslovima. Predstavnici indikata bili su prisutni na sednicama Nadzornog odbora, na kojima je analizirana proizvodnja u prošloj i usvajan plan za ovu godinu, tako da su upoznati sa finansijskim tokovima i kadrovskom politikom u preduzeću, pa ne razumem njihovo ponašanje u poslednje vreme – ističe Brzaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari