Telekom Austrija grupa uputila je juče zvanično saopštenje u kome izražava žaljenje što je Vlada Srbije odbila ponudu te kompanije za kupovinu 51 odsto akcija Telekoma Srbija. U saopštenju se navodi: „ Telekom Austrija grupa uvažava stav Vlade Srbije da u ovom trenutku ne proda 51 odsto Telekoma Srbija po uslovima koje je ponudila Telekom Austrija grupa. Finansijska očekivanja Vlade Republike Srbije kao prodavca, različita su od očekivanja Telekoma Austrija grupe i tražena minimalna cena od 1,4 milijarde evra je ekonomski neprihvatljiva za Telekom Austrija grupu.


Telekom Austrija grupa je jedina kompanija od sedam prvobitno spominjanih internacionalnih telekomunikacionih kompanija, koja je podnela ponudu. Kao javno listirana kompanija, Telekom Austrija grupa sledi ekonomske kriterijume u pripremi ponuda, koji mogu osigurati dugoročno kreiranje vrednosti i za kompaniju i za akcionare Telekom Austrija grupe. U isto vreme, Telekom Austrija grupa je ubeđena da je aktuelna ponuda atraktivna i da odslikava tržišne uslove na fer način. Ona bi omogućila Vladi Republike Srbije da udje u održivo dugoročno partnerstvo.

Telekom Austrija grupa je već najveći grinfild investitor u Srbiji i njen mobilni operater Vip je uspešan igrač na telekomunikacionom tržištu Srbije, sa tržišnim učešćem od oko 14 odsto (kraj 2010), Vip mobile generiše rast prihoda od 30 odsto i ima dobru startnu poziciju za dalji rast“.

Grčki OTE u krizi

Grčka telekomunikaciona kompanija OTE koja je vlasnik 20 odsto akcija Telekoma Srbija zabeležila je u prvom kvartalu 2011. profit od 30.2 miliona evra, što je za 54 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. OTE je izgubio deset odsto korisnika u fiksnoj telefoniji na dva najveća tržišta na kojima posluje u Grčkoj i Rumuniji. Broj korisnika usluga ove kompanije nastavlja da opada i u prvom kvartalu ove godine bilo ih je 99.000, dok ih je u poslednjem kvartalu 2010. bilo 134.000. Grčki operater ima problema i sa mobilnom telefonijom gde je profit opao za 20 odsto u poslednjem kvartalu. Međutim, stručnjaci tvrde da će do kraja godine rezultati ove kompanije, ipak, krenuti uzlaznom putanjom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari