Oko 90 radnika privatne firme Metal sistemi u Kragujevcu stupilo je juče ujutro u štrajk u krugu firme, zahtevajući isplatu zaostalih zarada od maja i drugih prinadležnosti. Pobunjeni radnici Metal sistema zahtevaju i poništenje privatizacije Fabrike krupnih lanaca nekadašnje kragujevačke industrije „Filip Kljajić“, koju je firma Metal sistemi kupila u junu 2008. Predsednik sindikata u Metal sistemima Miloš Tanasković kaže da su u štrajku svi radnici koji trenutno rade u preduzeću, a da im se pridružuje i sve veći broj kolega koji su na plaćenom odsustvu.

Na plaćenom odmoru do kraja godine je, prema njegovim rečima, oko 50 zaposlenih u Metal sistemima, a isto toliko radnika je na bolovanju ili godišnjem odmoru. Tanasković kaže da je sindikat Metal sistema uputio pismo ministru ekonomije Mlađanu Dinkiću, gradonačelniku Kragujevca Veroljubu Stevanoviću i nadležnima u Agenciji za privatizaciju, u kojem navode da je firma Metal sistemi krajem marta prošle godine od Fonda za razvoj dobila kredit od 3,5 miliona evra, od čega je milion evra utrošeno za isplatu zaostalih zarada, a da je od dva miliona evra predviđenih za investicije u izgradnju i opremanje fabrike uloženo, prema sindikalnoj proceni, tek nekih 100.000 evra.

– Ostaćemo u štrajku do ispunjenja zahteva. Ukoliko nam zahtevi narednih dana ne budu ispunjeni, spremni smo i za radikalizaciju štrajka, pa i na protest ispred Ministarstva ekonomije ili Agencije za privatizaciju u Beogradu – poručuje Tanasković. U upravi Metal sistema kažu da problem ove kompanije nije izuzetak u metalskom kompleksu, koji je najteže pogođen krizom. Rukovodstvo firme tvrdi da je kompanija ispunila sve obaveze iz kupoprodajnog ugovora za Fabriku krupnih lanaca, te da Agencija za privatizaciju u vezi sa tim ugovorom nije imala nikakve primedbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari