Udruženje „Opcija pet“, koje okuplja bivše radnike Zastave, Prve petoletke, 14. oktobra, Goše, Magnohroma, Kablova i drugih srpskih fabrika, koji su prihvatili da dobrovoljno napuste radna mesta 2011., uz opciju iz socijalnog programa „pet godina do penzije“, započeli su juče u Kragujevcu, Kruševcu, Trsteniku, Kraljevu i još nekim gradovima, prikupljanje potpisa za pokretanje inicijative o izmenama i dopunama aktuelnog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.


Te izmene, ističu u Udruženju „Opcija pet“, treba da omoguće da prekobrojni srpski radnici ostvare pravo na punu penziju koju im je prilikom potpisivanja socijalnog programa sa svojim fabrikama, a nakon ispunjenja prvog uslova za penzionisanje, garantovala tadašnja republička Vlada. Naime, sadašnja administracija, retroaktivnom primenom novog Zakona o PIO, ta mogućnost više ne postoji, a nasuprot potpisanom sporazumu, radnicima koji su se tada izjasnili da penziju, do koje su imali najviše pet godina, dočekaju na birou za nezaposlene, trajno će biti umanjene prinadležnosti i za više od 20 odsto, ukoliko nisu napunili 65 godina života.

– Retroaktivna primena Zakona o PIO je neustavna i oštetila je više hiljada radnika širom Srbije. Očekujem da ćemo do petka da prikupimo 3.000 radničkih potpisa, koliko je potrebno da inicijativa o izmenama i dopunama Zakona o PIO uđe u skupštinsku proceduru – kaže za naš list predsednik Udruženja „Opcija pet“, uz napomenu da su oštećeni radnici spremni da, ukoliko se ovde ne izbore za svoja prava, pravdu potraže i pred Međunarodnim sudom u Strazburu.

On tvrdi da će predstavnici Udruženja „Opcija pet“ u septembru, odnosno neposredno nakon odlaska Misije MMF-a iz Beograda, ponovo razgovarati sa nadležnima u Ministarstvu rada i socijalne politike koje je, kako tvrde, najodgovornije za njihove trenutne nedaće.

Podsetimo da su prekobrojni radnici domaćih fabrika koji su 2011. napustili radna mesta uz opciju iz socijalnog programa „pet godina do penzije“ do sada u više navrata protestovali u Kragujevcu i drugim gradovima. Oni su zahtevali od nadležnih da održe obećanje koje im je dala prethodna vlada, da u njihovom slučaju neće važiti eventualne promene radnog zakonodavstva. Tražili su, tim povodom, razgovor sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom rada Aleksandrom Vulinom, ali niko od njih nije želeo da se sastane sa njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari