– Zaposleni u kragujevačkom Centru za strna žita obavestili su javnost da obećanja predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, načelnika Šumadijskog okruga Damjana Srejića i gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića da će status te naučnoistraživačke ustanove konačno da bude rešen nisu ispunjena. Istakli su, pritom, i da su „šokirani“ poslednjim izjavama i ponašanjem gradonačelnika Nikolića.

– Obaveštavamo javnost da su informacije koje su poslednjih meseci stizale od načelnika Srejića i gradonačelnika Radomira Nikolića o konačnom rešenju dugogodišnje agonije Centra za strna žita i isplati zaostalih zarada zaposlenima u toj ustanovi, još uvek samo nerealizovana obećanja. Nama se, naime, i dalje duguje po 30 zarada, radni staž nam je nepovezan za pet godina, zdravstvene knjižice i dalje su neoverene – navodi se u saopštenju zaposlenih u kragujevačkom Centru za strna žita.

Kompletna mehanizacija Centra rasprodata je, kako tvrde, dok je osnivač, Vlada Srbije, prepustila rešenje gradu Kragujevcu.

Radnici te ustanove sa radošću su dočekali prošlogodišnje „čvrsto obećanje“ gradonačelnikaRadomira Nikolića o preuzimanju Centra za strna žita, kao i o obezbeđenim sredstvima u budžetu grada za isplatu zaostalih zarada i mesecima su, kako kažu, strpljivo čekali obećani zaključak Vlade Srbije o prenosu osnivačkih prava nad ustanovom sa republike na grad, kako bi počela isplata zarada zaposlenima u Centru, što je 15. februara u Kragujevcu javno obećao i premijer Aleksandar Vučić.

– Ovih smo dana, međutim, šokirani izjavom gradonačelnika Nikolića, koji nam je u hodniku Skupštine grada, jer ne želi da nas primi, saopštio da je nemoćan da ispuni obećano, pošto ne može da utiče na Vladu i predsednika Vučića da se zaključak o prenosu vlasništva nad Centrom donese. Pitamo se da li mi građani Kragujevca koji imamo tu nesreću da radimo u Centru za strna žita, možemo da računamo na bilo kakvu podršku Vlade. Kao da nismo godinama unazad izdvajali za razvoj ovog grada i Republike Srbije, koja nam sada okreće leđa kao da smo kužni. Pitamo se kada će se prestati sa davanjem lažnih obećanja sa kojima ne možemo da platimo komunalije, dok nam sudski izvršitelji nemilosrdno kucaju na vrata, pitaju se zaposleni u Centru za strna žita.

Poslovno-finansijska agonija ovog centra, osnovanog 1898, traje godinama unazad. Zaposleni su čestim štrajkovima i protestima, od kojih je najpoznatiji onaj iz oktobra 2009, kad su javno, na lomači, spalili doktorske, magistarske i ostale diplome i priznanja, nastojali da javnosti i nadležnima ukažu na bezizlaznost situacije u Centru, ali, ispostavilo se, uzalud.

Skupština grada nedavno je osnovala Regionalni centar za razvoj poljoprivrede, u okviru kojeg je, prema ranijim obećanjima nadležnih u gradskoj upravi, delatnost trebalo da nastavi i Centar za strna žita. Sada se, međutim, tvrdi da je taj centar za poljoprivredu formiran zbog jedne kineske kompanije koja bi ovde, navodno, trebalo da napravi preduzeće za otkup stoke iklanicu. Centar za strna žita i zaposleni u njemu, sudeći po razvoju situacije, definitivno su pušteni niz vodu.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari